Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Η οικονομία ανοίγει με συμμάχους τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά

Αναστολέας ασβεστίου επιβραδύνει το Πάρκινσον

25/6/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςΠρόσφατη μελέτη προοπτικής σε υπερτασικό άτομα έδειξε ότι η διϋδροπιριδίνη μπορεί να μειώσει τη συχνότητα της νόσου Πάρκινσον κατά 30% με 50%.

Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν σε ζωικό μοντέλο της νόσου Πάρκινσον ότι η αναστολή των διαύλων ασβεστίου σε ενήλικους ντοπαμινεργικούς νευρώνες τους κάνει να επανέλθουν σε μια πιο νεανική κατάσταση και επομένως τους προστατεύει από την πρόοδο της νόσου.

Tα ευρήματα αυτό καταδεικνύουν μια πιθανή νέα θεραπευτική στρατηγική για την επιβράδυνση ή την αναστολή της προόδου της νόσου Πάρκινσον. O Δρ James Surmeier του Πανεπιστημίου Northwestern έκανε 3 παρατηρήσεις. Η πρώτη ήταν ότι οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες που αποβιώνουν στη νόσο Πάρκινσον αλλάζουν με έναν τρόπο καθώς γερνάνε που τους κάνει πιο ευάλωτους σε τοξίνες και το στρες. Ειδικότερα, διαπίστωσε ότι οι νευρώνες αυτοί αυξάνουν την εξάρτηση τους από τους διαύλους ασβεστίου για να καθοδηγήσουν τη βασική βηματοδοτική τους δραστηριότητα. Το ιόντα ασβεστίου είναι σημαντικά για τη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία αλλά όταν είναι σε αφθονία μπορούν να σκοτώσουν.

Η δεύτερη παρατήρηση ήταν ότι η εμπλοκή των διαύλων ασβεστίου στους ενήλικους ντοπαμινεργικούς νευρώνες τους κάνουν να επιστρέφουν σε μια νεανική μορφή βηματοδοτικής δραστηριότητας που δεν εξαρτάται από το ασβέστιο. Μετά από την ανανέωση αυτή, οι νευρώνες γίνονται περισσότερο ανθεκτικοί στις τοξίνες και το στρες.

Η τρίτη παρατήρηση είναι ότι η εμπλοκή των διαύλων ασβεστίου και η ανανέωση μπορούν να επιτευχθούν με την διϋδροπιριδίνη ισραδιπίνη, μια δραστικής ουσία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Το ουσιαστικά λοιπόν εύρημα είναι ο εντοπισμός του φαρμάκου που μπορεί ο ασθενής να πάρει με τον πρωινό του καφέ και να επιβραδύνει ή να σταματήσει την πρόοδο της νόσου Πάρκινσον. Στοιχεία από πρόσφατη μελέτη προοπτικής σε υπερτασικό άτομα έδειξε ότι η διϋδροπιριδίνη μπορεί να μειώσει τη συχνότητα της νόσου Πάρκινσον κατά 30% με 50%. Επειδή η ισραδιπίνη είναι εγκεκριμένη για ανθρώπινη χρήση, το μονοπάτι μεταξύ του σημείου που βρίσκονται τώρα οι ερευνητές και της κλινικής πρακτικής είναι πολύ μικρό. Το επόμενο βήμα είναι η φάση III κλινική μελέτη για τον καθορισμό του αν η ισραδιπίνη επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου στους ανθρώπους.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα


Σχετικά άρθρα

Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα γίνονται υπερμεταδότες αν νοσούν από Covid-19
Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ
Βουδεσονίδη: Μειώνει την επείγουσα ανάγκη νοσηλείας λόγω Covid-19
Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει ότι ενδεχομένως να αποτελεί το νέο μας όπλο
Pfizer: Αναπτύσσει νέο χάπι για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2
210 επιστήμονες εργάστηκαν πυρετωδώς τον τελευταίο χρόνο