Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Ο αυξημένος ρόλος του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Φαρμακοποιοί: Στοπ στα ραντεβού εμβολιασμού αν τα τεστ COVID-19 πάνε στα σούπερ μάρκετ
Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι η διάθεσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

Ανασκόπηση: Δεκέμβριος 2008

2/1/2009
Συνοπτική παρουσίαση των σημαντικότερων ειδήσεων του μήνα που πέρασε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σταδιακά μέσα στον Δεκέμβριο οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας έλαβαν αποφάσεις για αναστολή των κινητοποιήσεων εις βάρος του ΟΠΑΔ και για συνέχιση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, έπειτα από την καταβολή μέρους των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς και κατόπιν κυβερνητικών δεσμεύσεων για περαιτέρω ομαλοποίηση στις πληρωμές. Έτσι από τις 12/12 οι φαρμακοποιοί-μέλη του Φ.Σ.Α. ξεκίνησαν και πάλι κανονικά την εκτέλεση των συνταγών του Δημοσίου, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι υπόλοιποι Σύλλογοι μετά από την πραγματοποίηση εκτάκτων γενικών συνελεύσεων.

 

Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη προς όφελος των φαρμακοποιών υπήρξε στις 16 Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων: ο Υβ Μποτ, γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γνωμάτευσε θετικά υπέρ της ιδιοκτησίας και λειτουργίας των φαρμακείων αποκλειστικά και μόνο από φαρμακοποιούς. Στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης προσφυγής Ιταλών και Γερμανών παραγόντων υπέρ του «ανοίγματος» του φαρμακευτικού επαγγέλματος και της αλλαγής του ισχύοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ο επιφανής νομικός της Ε.Ε. υπογράμμισε το πόσο σημαντικό θέμα για τη δημόσια υγεία αποτελεί η εγγύηση της ουδετερότητας στη φαρμακευτική συμβουλή και καθοδήγηση, κάτι που εξασφαλίζεται μόνο όταν ο ιδιοκτήτης ενός φαρμακείου είναι φαρμακοποιός και ανεπηρέαστος από εξωτερικές επιδράσεις και οικονομικά συμφέροντα.

 

Στο άλλο σημαντικό θέμα της παροχής έκπτωσης 3% προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, διαβεβαίωσε για την πλήρη απεμπλοκή των φαρμακοποιών από τη διαδικασία αυτή, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο κοινής υπουργικής απόφασης που ετοιμάζεται, διασαφηνίζεται ότι «η επιστροφή προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα βαρύνει τις φαρμακοβιομηχανίες και θα καταβάλλεται απευθείας από αυτές».

 

Μέσα στο Δεκέμβριο τέλος τέθηκε σε ισχύ το 5ο και τελευταίο Δελτίο Τιμών φαρμάκων για το 2008, το οποίο μεταξύ άλλων περιλάμβανε 187 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων.


Σε επίπεδο έγκρισης νέων φαρμάκων, θετική γνωμάτευση εξέδωσε –μεταξύ άλλων– ο ΕΜΕΑ για νέα φάρμακα κατά των αθηροθρομβωτικών καρδιοαγγειακών επεισοδίων, της οστεοπόρωσης και του καρκίνου του προστάτη, καθώς και για 6 νέα «ορφανά» φάρμακα (για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών). Παράλληλα από την Κομισιόν δόθηκε έγκριση κυκλοφορίας στο Kuvan®, το πρώτο φάρμακο κατά της υπερφαινυλαλανιναιμίας.

 

Στο πλαίσιο της φαρμακοεπαγρύπνησης ο Ε.Ο.Φ. εξέδωσε ανακοινώσεις που αφορούσαν θέματα ασφαλείας των φαρμακευτικών προϊόντων: Viread, Modiodal, CellCept και MabCampath, ενώ από τον EMEA ανακλήθηκε το Ionsys (υδροχλωρική φεντανύλη), εξαιτίας ελαττώματος στο σύστημα χορήγησης.


Στο χώρο της φαρμακευτικής έρευνας υπήρξαν ενδιαφέρουσες εξελίξεις οι οποίες αφορούσαν:

  • Τις πρώτες κλινικές δοκιμές ινσουλίνης παραγόμενης με βιοτεχνολογικές μεθόδους σε φυτικά κύτταρα
  • Τις δοκιμές ενός νέου πειραματικού εμβολίου για την αντιμετώπιση της ελονοσίας

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική επικαιρότητα:

 

» Τονίστηκε από ιατρικούς οργανισμούς η σημασία της συνέχισης των εμβολιασμών και στην ενήλικη ζωή, όπου και όταν αυτοί απαιτούνται

 

» Επισημάνθηκε από την Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία πως τα generics είναι το ίδιο αποτελεσματικά και ασφαλή με τα πρωτότυπα φάρμακα

 

» Δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο «φαρμακευτικό πακέτο» (δέσμη μέτρων) της Ε.Ε. με σκοπό την αναμόρφωση του φαρμακευτικού τομέα. Το πακέτο μέτρων μεταξύ άλλων θίγει το θέμα των παράλληλων εξαγωγών (επιτρέποντας τη συνέχισή τους), περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της διακίνησης και της εξάπλωσης των πλαστών φαρμάκων, υποδεικνύει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ληφθούν για την ενίσχυση της φαρμακευτικής έρευνας και της καινοτομίας στην Ευρώπη και παρέχει, τέλος, τη δυνατότητα σε φαρμακευτικές εταιρείες να ενημερώνουν τους πολίτες (π.χ. μέσω ιστοσελίδων) για συνταγογραφούμενα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά.


Σε ό,τι αφορά νέα από τη δράση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η Wyeth Pharmaceuticals προχώρησε στην απόκτηση της βιοτεχνολογικής Thiakis Limited που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας και η GlaxoSmithKline ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Dynavax Technologies Corporation, δραστηριοποιούμενη στον χώρο της ανοσολογίας και των φλεγμονωδών παθήσεων.

 

Τέλος σε επίπεδο εγχώριας αγοράς, η Apivita τιμήθηκε για τις υψηλές επιδόσεις ανάπτυξής της με το βραβείο «Rising Star of the Year», στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Retail Business Awards 2008» που αφορά την απονομή βραβείων στον κλάδο του λιανεμπορίου.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η αποκατάσταση βήμα-βήμα
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης


Σχετικά άρθρα

Μ. Θεμιστοκλέους: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από τα ΚΕΠ
Παρέμβαση του ΠΦΣ ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να τα ζητούν από τα φαρμακεία
Β. Κικίλιας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιάζονται κατά της COVID-19 και οι ηλικίες 18-29
Σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και για τους κατάκοιτους ασθενείς
Έρχεται αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην Ευρώπη
Η PGEU ζητά να επεκταθεί η φαρμακευτική πρακτική και να αμείβονται οι υπηρεσίες των φαρμακοποιών
K. Mητσοτάκης: Τριπλασιάζεται σε όλη την Επικράτεια η διανομή των self test
Ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους άνω των 30