Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Ο αυξημένος ρόλος του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Φαρμακοποιοί: Στοπ στα ραντεβού εμβολιασμού αν τα τεστ COVID-19 πάνε στα σούπερ μάρκετ
Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι η διάθεσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

Ανασκόπηση: Αύγουστος 2008

3/9/2008
Συνοπτική παρουσίαση των σημαντικότερων ειδήσεων του μήνα που πέρασε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Επαναφορά της «λίστας φαρμάκων» από 1η Ιανουαρίου 2009 με το όνομα «Πρωτόκολλο Φαρμάκων» φέρνει άρθρο νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε στις 28 Αυγούστου στη Βουλή. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος είναι «ο εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών».

Την ίδια στιγμή μερικοί από τους μεγαλύτερους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας (όπως οι Φ.Σ. Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης) αποφάσισαν τη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους συγκεκριμένων ταμείων, από την 1η Σεπτεμβρίου 2008, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις πληρωμές των φαρμακοποιών από τα ταμεία, καθώς και για την αλόγιστη περικοπή συνταγών (σημ.: από τους Φ.Σ. Αττικής και Πειραιά υπήρξε τελικά αναστολή της απόφασης στις 3/9, μετά από υπουργικές διαβεβαιώσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων).


Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις από τη διαδικασία ενσωμάτωσης ασφαλιστικών οργανισμών, την 1η Αυγούστου 2008 το ΤΥΔΚΥ εντάχθηκε στον ΟΠΑΔ και το ΤΑΞΥ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σε επίπεδο φαρμακοεπαγρύπνησης και νέων εγκρίσεων φαρμάκων, μέσα στον Αύγουστο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMEA) ενημέρωσε για δύο περιστατικά Προϊούσας Πολυεστιακής Λευκοεγκεφαλοπάθειας (PML) σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) που λάμβαναν αγωγή με Tysabri, η Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε προειδοποίηση για το αντιδιαβητικό φάρμακο Byetta, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μία νέα ένδειξη για το Cymbalta®, στη θεραπεία της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής (ΓΑΔ).

Στο χώρο της φαρμακευτικής έρευνας υπήρξαν ενδιαφέρουσες εξελίξεις οι οποίες αφορούσαν:

Παράλληλα, επιστήμονες προειδοποίησαν ότι τα αντιψυχωσικά φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται με προσοχή σε ασθενείς με άνοια και μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, διότι η λήψη τους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.


Στο επίπεδο της αγοράς φαρμάκου, έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επιτρέψει τη μη-απευθείας διαφημιστική προώθηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων υπό όρους στο καταναλωτικό κοινό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά νέα από τη δράση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, οι GlaxoSmithKline και Valeant Pharmaceuticals υπέγραψαν συμφωνία για την εμπορική διάθεση ενός καινοτόμου αντιεπιληπτικού φαρμάκου, οι Lavipharm και Pfizer υπέγραψαν συμφωνία co-marketing διαδερμικού συστήματος νιτρογλυκερίνης για τη στηθάγχη και οι εταιρείες Alapis και Lavipharm ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 1ο εξάμηνο του 2008.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η αποκατάσταση βήμα-βήμα
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης


Σχετικά άρθρα

Μ. Θεμιστοκλέους: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από τα ΚΕΠ
Παρέμβαση του ΠΦΣ ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να τα ζητούν από τα φαρμακεία
Β. Κικίλιας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιάζονται κατά της COVID-19 και οι ηλικίες 18-29
Σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και για τους κατάκοιτους ασθενείς
Έρχεται αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην Ευρώπη
Η PGEU ζητά να επεκταθεί η φαρμακευτική πρακτική και να αμείβονται οι υπηρεσίες των φαρμακοποιών
K. Mητσοτάκης: Τριπλασιάζεται σε όλη την Επικράτεια η διανομή των self test
Ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους άνω των 30