Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


«Αναπνευστικό τεστ» για την COVID-19: Δίνει αποτελέσματα σε 15 δευτερόλεπτα

8/11/2021 6:09:05 μμ
Έχει δοκιμαστεί μόνο σε βαριά νοσούντες και η έρευνα συνεχίζεται
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα νέο τεστ για την COVID-19 που θυμίζει το γνωστό αλκοτέστ, ανέπτυξε ομάδα του Πανεπιστήμιου του Ohio των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους καθηγητές του ΕΚΠΑ, οι οποίοι συνοψίζουν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της νέας τεχνολογίας, το τεστ διαγιγνώσκει με σχετικά υψηλή ακρίβεια την COVID-19, παρόλο που προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι απόλυτα συγκρίσιμο ως προς την ευαισθησία του με τις κλασικές μοριακές μεθόδους ανίχνευσης του ιού.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με ενεργό πνευμονία από COVID-19, είχαν ένα διαφορετικό πρότυπο εκπνεόμενων αερίων, τα οποία προσδιόρισαν με το «αναπνευστικό τεστ» που ανέπτυξαν. Το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) ήταν σε υψηλές συγκεντρώσεις, το οποίο σε συνδυασμό με το εκπνεόμενο οξυγόνο και την αμμωνία, δημιουργούσαν ένα χαρακτηριστικό «αναπνευστικό αποτύπωμα».

Η διάγνωση της COVID-19 έγινε μόλις σε 15 δευτερόλεπτα και η ακρίβεια της μεθόδου ήταν 88%. Παρόλο που η ακρίβεια αυτή υπολείπεται των ήδη εγκεκριμένων διαγνωστικών τεστ από τον FDA (που συνήθως είναι κοντά στο 99%), το νέο αυτό «αναπνευστικό τεστ» είναι γρήγορο, φτηνό και λιγότερο επεμβατικό. Επιπλέον, ένα βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι, σε αντίθεση με τα μοριακά τεστ που μπορεί να παραμείνουν θετικά κατά την ανάρρωση, το «αναπνευστικό τεστ» είναι θετικό μόνο κατά τη διάρκεια της λοίμωξης από COVID-19.

Το τεστ θα δοκιμαστεί τώρα σε ασθενείς με πιο ήπια COVID-19, όπως και σε ασυμπτωματικά άτομα. Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE και είχε τίτλο: «Η ανίχνευση του εκπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να διαγνώσει τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή COVID-19» (δείτε τη εδώ: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0257644).
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το προληπτικό πρόγραμμα βρίσκεται υπό επεξεργασία απαντά το υπ. Υγείας
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της