Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αναλαμβάνει δράση η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων

28/8/2018 12:14:51 μμ
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν οι λεπτομέρειες για τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων.


Έργο της Επιτροπής, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Υγείας, είναι η διαπραγμάτευση των τιμών φαρμάκων ή των εκπτώσεων σε αυτά, που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ή προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και η σύναψη συμφωνιών με τους Κατόχους Αδειών Κυκλοφορίας. Επίσης η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα εισηγείται στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων την επίπτωση που θα έχει στον προϋπολογισμό η ένταξη ενός φαρμάκου στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων.


Το ΦΕΚ ορίζει ακόμα ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης συνεδριάζει κατ' ελάχιστον δύο φορές το μήνα. Τα μέλη της ενημερώνονται από τη γραμματεία της επιτροπής αξιολόγησης για τη θετική αξιολόγηση αίτησης ΚΑΚ σχετικά με την ένταξη ή τη διατήρηση ένταξης του συγκεκριμένου φαρμάκου στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να προχωρήσει στο έργο της.

Ακόμα, ζητά πληροφορίες και στοιχεία για τα θέματα ημερησίας διάταξης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., της Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, οι οποίοι υποχρεούνται να αποστέλλουν άμεσα.

Λήψη αποφάσεων

Όλες οι αποφάσεις της επιτροπής λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών και θα έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του προέδρου θεωρείται διπλή.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης περιλαμβάνουν την εκτίμηση της δημοσιονομικής επίπτωσης από την ένταξη του συγκεκριμένου φαρμάκου στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων.


Στην απόφαση που αποστέλλεται στην Επιτροπή Αξιολόγησης δεν αναφέρεται με λεπτομέρειες η επιτευχθείσα συμφωνία, καθώς η τιμή στην οποία θα αποζημιώνεται το φάρμακο και οι συμφωνηθείσες εκπτώσεις επί αυτής αποτελούν απόρρητο, σύμφωνα με το ΦΕΚ.


Ακολουθεί η σύναψη συμφωνίας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης με τον ΚΑΚ, οι όροι της οποίας καθίστανται δεσμευτικοί για τον ΕΟΠΥΥ, τον ΚΑΚ και τα δημόσια νοσοκομεία, εφόσον ο υπουργός Υγείας αποδεχτεί την απόφαση (δηλ. τη γνώμη της Επιτροπής Αξιολόγησης που ενσωματώνει τη γνώμη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης).

Δήλωση συμφερόντων

Στο ΦΕΚ προβλέπεται η αποχή κάποιου μέλους της Επιτροπής από τη συζήτηση και τη σχετική ψηφοφορία, σε περίπτωση που το ίδιο ή κάποιο από τα συνδεόμενα με αυτό πρόσωπα έχει συμφέρον που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με κάποιο από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης και θα μπορούσε να επηρεάσει την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της κρίσης του. Το τυχόν συμφέρον πρέπει να δηλωθεί άμεσα, το αργότερο μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση, με σχετική έγγραφη δήλωση στη γραμματεία της επιτροπής.


Επιπρόσθετα μάλιστα, τα μέλη της Επιτροπής υποχρεούνται να δηλώνουν εγγράφως, αμέσως μετά το διορισμό τους και κατά τη διάρκεια της θητείας τους, συμφέροντα κάθε είδους των ιδίων ή συγγενών τους που ενδέχεται να σχετίζονται με τη φαρμακευτική βιομηχανία.


Δείτε εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Αναδείχθηκε σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών