Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Ανακαλύφθηκε μια πιθανή φυσική θεραπεία της αθηροσκλήρωσης

13/6/2017 12:34:27 μμ
Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διδαχθεί να θεραπεύει τη νόσο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

Μια νέα θεραπεία για την αθηροσκλήρωση, καθώς και για άλλες μεταβολικές παθήσεις, όπως τη λιπώδη ηπατοπάθεια και το διαβήτη τύπου 2, μελετούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Washington στο Saint Luis των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με τους ίδιους, τo ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διδαχθεί να θεραπεύσει μόνο του τη νόσο, με τη συμβολή ενός φυσικού σακχάρου (δισακχαρίτη), την τρεαλόζη, την οποία χορήγησαν σε πειραματόζωα (ποντίκια).


Διαπίστωσαν ότι η τρεαλόζη "καθάρισε" μέρος της αθηρωματικής πλάκας από τα τοιχώματα των αρτηριών των ποντικιών, ανατροφοδοτώντας τις κυτταρικές ικανότητες του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, η τρεαλόζη ενεργοποίησε το μόριο TFEB, το οποίο με τη σειρά του μπήκε στον πυρήνα των μακροφάγων (κύτταρα του ανοσοποιητικού υπεύθυνα για τον καθαρισμό κυτταρικών απορριμμάτων) και προσδέθηκε στο DNA. Από την πρόσδεση ενεργοποιήθηκαν ορισμένα γονίδια, προκαλώντας μια αλυσίδα γεγονότων που συνετέλεσαν στον καθαρισμό της αθηρωματικής πλάκας.


Το ενδιαφέρον είναι ότι η δράση της θεραπείας εξαφανιζόταν, όταν η χορήγηση γινόταν από του στόματος ή ενέσιμα, μαζί με άλλα είδη σακχάρου, ακόμα και με μερικά που είχαν ίδιες δομές.


«Η τρεαλόζη δεν ενισχύει απλά το μηχανισμό καθαριότητας που ήδη υπάρχει, αλλά ωθεί τα κύτταρα να φτιάξουν νέα εργαλεία. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει περισσότερη αυτοφαγία», εξηγούν οι ειδικοί και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την έρευνα, αφού εκτός από ασφαλής, η τρεαλόζη έχει και μια ήπια γλυκιά γεύση.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism






Σχετικά άρθρα

Κάθε μέρα κάτι ψάχνεις… Μήπως αυτόν τον Μάιο να ψάξεις και το δέρμα σου;
Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας
Παγκόσμια Ημέρα 'Aσθματος
«Δώσε ανάσα σε όλους: Πρόσβαση στα εισπνεόμενα φάρμακα για κάθε ασθενή!»
Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής Χεριών
Το 50% των νοσοκομειακών λοιμώξεων μπορούν να προληφθούν
Το νέο ενδορρινικό εμβόλιο γρίπης στην Ελλάδα εντός του 2025
Η σύσταση από τον επαγγελματία υγείας είναι ο ισχυρότερος προβλεπτικός παράγοντας για το αν ένας ασθενής θα εμβολιαστεί