Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ανακαλύφθηκε γονίδιο που δείχνει αν κάποιος νοσήσει από γρίπη

14/6/2018 10:48:28 πμ
Περαιτέρω έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε νέα, καλύτερα εμβόλια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο για να προβλέπουν ποιος θα νοσήσει από γρίπη, αν εκτεθεί στον ιό.


Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ χρησιμοποίησε μια υπολογιστική προσέγγιση για να εντοπίσει έναν αιματολογικό γενετικό βιοδείκτη για να τον καθορισμό της ατομικής επιρρέπειας στη γρίπη. Ο βιοδείκτης είναι το γονίδιο KLRD1 και λειτουργεί κυρίως ως εντολοδόχος της παρουσίας ενός ειδικού τύπου ανοσοκυττάρου που μπορεί να είναι το κλειδί για την εξάλειψη της λοίμωξης από γρίπη. Με απλά λόγια, όσο περισσότερα τέτοια ειδικά ανοσοκύτταρα έχει στο αίμα του ένα άτομο, τόσο μικρότερη η επιρρέπειά του στη γρίπη.


Αρχικά, οι ερευνητές έκαναν αναλύσεις γονιδιακής έκφρασης σε όλο το ανθρώπινο γονιδίωμα, αναζητώντας κάτι που να παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της γρίπης. Δεν κατέληξαν όμως πουθενά και τελικά άλλαξαν τακτική και εστίασαν σε επαναλαμβανόμενα δεδομένα των ανοσοκυττάρων, τα οποία είχαν συλλεχθεί από περισσότερες από 150 μελέτες σχετικά με την έκφραση γονιδίων στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, σε πάνω από 6.000 δείγματα.


Χρησιμοποιώντας μια υπολογιστική προσέγγιση που αναπτύχθηκε στο εργαστήριo, εστίασαν στην ταυτότητα και την αναλογία των κυττάρων που υπήρχαν σε συμμετέχοντες σε δύο μελέτες –μία που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και η άλλη στο Πανεπιστήμιο Duke– με 52 άτομα που δέχθηκαν εθελοντικά να μολυνθούν από τον ιό της γρίπης. Οι ερευνητές εξέταζαν μόνο τους τύπους των κυττάρων του ανοσοποιητικού που υπήρχαν σε κάθε άτομο λίγο πριν μολυνθούν από τη γρίπη.


Ανακάλυψαν λοιπόν "φυσικούς φονείς" και παράλληλα ότι όσοι είχαν υψηλότερη αναλογία φυσικών φονέων είχαν καλύτερες ανοσοάμυνες και καταπολέμησαν τον ιό. Αναζητώντας τα γονίδια που αντιπροσωπεύουν τα κύτταρα φυσικούς φονείς οι ερευνητές κατέληξαν στο KLRD1.


Το συγκεκριμένο γονίδιο, όταν εκφράζεται, εκδηλώνεται ως υποδοχέας στην επιφάνεια των φυσικών φονέων. Το KLRD1 είναι βασικά ένα τσιπ μέτρησης. Όταν καταγράφηκε το σκορ, είδαν ότι σε γενικές γραμμές, εκείνοι των οποίων τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αποτελούνταν από 10-13% φυσικούς φονείς δεν υπέκυψαν στη γρίπη, ενώ αρρώστησαν εκείνοι των οποίων οι φυσικοί φονείς έπεσαν κάτω από το 10%.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση ανάμεσα στα επίπεδα του KLRD1 και την επιρρέπεια στη γρίπη είναι μια απλή παρατήρηση και πρέπει να εντοπιστεί ο υποκείμενος μηχανισμός. «Είναι καίριας σημασίας να κατανοήσουμε τον προστατευτικό ρόλο των φυσικών φονέων, ώστε να σχεδιάσουμε στο μέλλον καλύτερα αντιγριπικά εμβόλια», καταλήγουν.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Genome Medicine.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της