Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

Αναγραφή 6 φαρμάκων ανά συνταγή

19/10/2018 11:45:13 πμ
Ενεργοποιήθηκε από την ΗΔΙΚΑ η αντίστοιχη εφαρμογή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) αναφέρει ότι μετά από προσπάθειες ετών του ΙΣΑ και της ΠΟΣΚΕ έγινε αποδεκτό το αίτημα της συνταγογράφησης έξι φαρμάκων ανά συνταγή και ενεργοποιήθηκε από την ΗΔΙΚΑ η αντίστοιχη εφαρμογή.


Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ελάττωση τους κόστους λειτουργίας αλλά και του χρόνου ανά συνταγή για τους γιατρούς, όπως επισημαίνεται.


Όπως αναφέρει και ο πρόεδρός της Φώτιος Πατσουράκος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) θα συνεχίσει να μάχεται και να διεκδικεί τα δίκαια αιτήματα των μελών της.

Διάθεση κονδυλίων για ελάττωση του Clawback 2018 και μη παρακράτηση Clawback τον Αύγουστο 2018

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ), το clawback του 2018 θα είναι πάλι σε υψηλά επίπεδα και ιδίως για τους υπερήχους, που είναι η βασική εξέταση που διενεργείται από τους καρδιολόγους, θα είναι πάνω από 40%. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα και πάλι με τον πρόεδρο της ΕΕΚΕ, Φώτιο Πατσουράκο, συνεπάγεται πλέον την οριστική καταστροφή των καρδιολόγων αλλά φυσικά και άλλων ειδικοτήτων που διενεργούν αντίστοιχες πράξεις αφού αυτό θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον και παρακρατούμενο clawback των προηγούμενων ετών.


Κατόπιν τούτων η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) ζητά την οικονομική ενίσχυση των κωδικών των υπερήχων αλλά ενδεχομένως και άλλων κωδικών που έχουν υψηλό clawback, αναλογικά με το ύψος του. Μία πρόταση, η οποία περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, είναι να διατεθούν σε αυτούς τους κωδικούς τα ποσά που δεν έχουν διατεθεί στους οικογενειακούς ιατρούς, αφού από τους 2800 που έπρεπε να συμβληθούν αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν πάνω από 500.


Με δεδομένο ότι από 1/8/2018 έχουν καταργηθεί οι συμβάσεις των Παθολόγων, Γενικών Ιατρών και Παιδιάτρων είναι κατανοητό ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσό που εκτιμάται ότι είναι πάνω από 20.000.000 ευρώ που μπορεί να διατεθεί χωρίς καμία υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και φυσικά ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα αδιάθετα από άλλους κωδικούς χρήματα.


Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) προτείνει επίσης το Clawback παρελθόντων ετών που κρατείται από τον ΕΟΠΥΥ να μην παρακρατηθεί από τις δαπάνες του Αυγούστου, δεδομένου ότι είναι μικρές σε ύψος. Αν δεν συμβεί αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Πατσουράκος, είναι ορατός ο κίνδυνος τα εργαστήρια, κλινικοεργαστηριακά ιατρεία και πολυιατρεϊα να μην μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τον μήνα που θα πληρωθεί ο Αύγουστος που πιθανόν θα είναι ο Νοέμβριος.


Κατόπιν των ανωτέρω η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) με χθεσινή επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ζητά όπως εξεταστούν οι προτάσεις της για να μην υποστούν δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις τα μέλη της που δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν οικονομικά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διεθνής ανασκόπηση μελετών αποδεικνύει τα οφέλη


Σχετικά άρθρα

Διάλογος για το μέλλον της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα
Με στόχο τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης νοσοκομείου
Έρχεται η Πολιτιστική Συνταγογράφηση
Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού
Πλήρης ψηφιοποίηση των συστημάτων που αφορούν το φάρμακο
Συζητήθηκε στη συνάντηση ΣΦΕΕ και Θ. Πλεύρη
Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή
Στο Συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», 22/09/2021, LIVE ON YOUR SCREEN