Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αναδιαρθρώνει τους κλειστούς προϋπολογισμούς ο Θ. Πλεύρης

4/10/2022 9:23:28 μμ
Απαιτείται αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης απαντούν στο f.daily κύκλοι του ΣΦΕΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για εξορθολογισμό κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας σε νέα του ανακοίνωση σχετικά με τη διάρθρωση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης. Όπως επισημαίνει, ο προϋπολογισμός θα παραμείνει διαχωρισμένος σε φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και λοιπά φάρμακα, αλλά αποφάσισε, με βάση τα νεότερα στοιχεία κατανάλωσης, ότι θα μεταφερθεί ποσό περί των 60 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό των ΦΥΚ από τα λοιπά φάρμακα. 

Ήδη κινείται η διαδικασία για την έκδοση της αντίστοιχης κοινής υπουργικής απόφασης καθώς και του Δελτίου Τιμών με βάση αυτούς τους όρους. «Οπότε και εξορθολογίζεται απόλυτα ο διαχωρισμός από το ποσοστό του 62-38% σε περίπου 59-41%», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θ. Πλεύρης, ενώ συμπληρώνει ότι στην περίπτωση που εξοικονομηθούν άλλα κονδύλια, π.χ. από τον ΙΦΕΤ, θα υπάρξει ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών.

«Οι δέκα πιο δαπανηρές κατηγορίες δραστικής ουσίας εντάσσονται άμεσα σε θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφικές οδηγίες. Αντίστοιχα τα φάρμακα μικρής θεραπευτικής αξίας (π.χ. βιταμίνες) διατίθενται με αυστηρότερο πρωτόκολλο και έχουν κλειστούς προϋπολογισμούς με έλεγχο της δαπάνης τους. Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θιγούν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα», τονίζει ο υπουργός. 

Κύκλοι του ΣΦΕΕ πάντως τονίζουν στο f.daily ότι «δεν αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα μιας δύσκολης εξίσωσης που θα κληθούν να αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτή θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με αύξηση της ετήσιας δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, για την οποία έχει συνομολογηθεί ότι δεν επαρκεί για τις ανάγκες των ασφαλισμένων που ολοένα αυξάνονται λόγω γήρατος, νοσημάτων φθοράς και long-covid».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο