Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Αναδιαρθρώνει τους κλειστούς προϋπολογισμούς ο Θ. Πλεύρης

4/10/2022 9:23:28 μμ
Απαιτείται αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης απαντούν στο f.daily κύκλοι του ΣΦΕΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για εξορθολογισμό κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας σε νέα του ανακοίνωση σχετικά με τη διάρθρωση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης. Όπως επισημαίνει, ο προϋπολογισμός θα παραμείνει διαχωρισμένος σε φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και λοιπά φάρμακα, αλλά αποφάσισε, με βάση τα νεότερα στοιχεία κατανάλωσης, ότι θα μεταφερθεί ποσό περί των 60 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό των ΦΥΚ από τα λοιπά φάρμακα. 

Ήδη κινείται η διαδικασία για την έκδοση της αντίστοιχης κοινής υπουργικής απόφασης καθώς και του Δελτίου Τιμών με βάση αυτούς τους όρους. «Οπότε και εξορθολογίζεται απόλυτα ο διαχωρισμός από το ποσοστό του 62-38% σε περίπου 59-41%», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θ. Πλεύρης, ενώ συμπληρώνει ότι στην περίπτωση που εξοικονομηθούν άλλα κονδύλια, π.χ. από τον ΙΦΕΤ, θα υπάρξει ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών.

«Οι δέκα πιο δαπανηρές κατηγορίες δραστικής ουσίας εντάσσονται άμεσα σε θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφικές οδηγίες. Αντίστοιχα τα φάρμακα μικρής θεραπευτικής αξίας (π.χ. βιταμίνες) διατίθενται με αυστηρότερο πρωτόκολλο και έχουν κλειστούς προϋπολογισμούς με έλεγχο της δαπάνης τους. Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θιγούν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα», τονίζει ο υπουργός. 

Κύκλοι του ΣΦΕΕ πάντως τονίζουν στο f.daily ότι «δεν αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα μιας δύσκολης εξίσωσης που θα κληθούν να αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτή θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με αύξηση της ετήσιας δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, για την οποία έχει συνομολογηθεί ότι δεν επαρκεί για τις ανάγκες των ασφαλισμένων που ολοένα αυξάνονται λόγω γήρατος, νοσημάτων φθοράς και long-covid».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η αποζημίωση θα υπολογίζεται με τη δραστική ουσία και όχι τη θεραπευτική κατηγορία
Η Ελλάδα κάνει το πρώτο βήμα με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών


Σχετικά άρθρα

Υπ. Υγείας και ΠΟΥ/Ευρώπης εγκαινίασαν την έναρξη του προγράμματος «Health-IQ»
Αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα
Εθνική στρατηγική για τον καρκίνο
Η Ελλάδα κάνει το πρώτο βήμα με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών
Ανοίγει ο διάλογος υπ. Υγείας - φαρμακοβιομηχανίας για το ύψος του clawback
Ο Α. Γεωργιάδης παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΦΕΕ ότι είναι υπερβολικό
«3ο Meet the Expert»: Μία ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση από την ΕΛ.Ε.Μ.Α.
Με τη συμμετοχή του Προϊστάμενου Τμήματος Φαρμακοποιών ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Πατεράκη