Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αλλάζει η συνταγογράφηση φαρμάκων για τις ρευματικές παθήσεις

3/8/2016 10:15:24 πμ
Εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες συνταγογράφησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Δραστικές αλλαγές στον τρόπο που συνταγογραφούνται τα φάρμακα για τις ρευματικές παθήσεις θα υιοθετήσει η ΗΔΙΚΑ ακολουθώντας πλέον τις ευρωπαϊκές οδηγίες συνταγογράφησης.


Σύμφωνα με το virus.com.gr από τις 22 Αυγούστου όλοι οι ασθενείς που εισέρχονται πλέον στα ΘΠΣ «Ρευματοειδής Αρθρίτιδα», «Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα» και «Ψωριασική Αρθρίτιδα», δεν θα δύνανται πλέον να ξεκινήσουν απευθείας θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες (2ο βήμα).

Αντίθετα, για να εισέλθουν σε αυτό το δεύτερο θεραπευτικό βήμα θα πρέπει πρώτα να έχουν αποτύχει στο 1ο βήμα, δηλαδή στη θεραπεία με τα κλασικά φάρμακα.

 

Την ικανοποίησή της για τα νέα ΘΠΣ, εκφράζει στο Virus η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), Αθανασία Παππά.

«Οι βιολογικοί παράγοντες, παρά τα πλεονεκτήματά τους, βγάζουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες. Επιπλέον, το κόστος των βιολογικών παραγόντων είναι τεράστιο. Για να καταλάβετε, ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο φάρμακο κλασικής θεραπείας κοστίζει 2,5 ευρώ όταν ο βιολογικός παράγοντας κάνει 800-1.000 ευρώ» αναφέρει.

 


Η κ Παππά εξηγεί ότι στο εξωτερικό δεν δίνεται ποτέ βιολογικός παράγοντας σε ρευματοπαθή, εάν πρώτα δεν έχει αποτύχει η κλασική θεραπεία στη μέγιστη επιτρεπόμενη δόση.

«Αίτημά μας είναι να πηγαίνουμε πρώτα στην κλασική θεραπεία και μετά από ένα εξάμηνο, εάν δεν έχει πιάσει τον ασθενή, τότε να πηγαίνει στο επόμενο στάδιο» καταλήγει, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την απευθείας είσοδο ασθενών στη θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες τόσο για τον ασθενή όσο και για την οικονομία.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στελέχη του ΕΟΦ συναντήθηκαν με τον Κύπριο υπουργό Υγείας
Θα διατίθενται μόνο συγκεκριμένα προϊόντα






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Σε έλλειψη φάρμακα με albendazole έως το 2028
Λόγω αλλαγής προμηθευτή της δραστικής ουσίας από την GSK
Ε.Ε.: Νέα πρόταση για τις κρατικές προμήθειες φαρμάκων
Αφήνει πίσω το αποκλειστικό κριτήριο της χαμηλότερης τιμής
EAHP & EFPIA: Ζητούν barcode σε κάθε δόση φαρμάκου
Για τη δραστική μείωση φαρμακευτικών σφαλμάτων στα νοσοκομεία
ΕΜΑ: Προς επίλυση η χρόνια έλλειψη του verteporfin
Εγκρίθηκαν νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις και νέες ρυθμίσεις εφοδιασμού