Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Αδεια τα ράφια των νοσοκομείων από αντιεμετικά φάρμακα

13/11/2013 12:06:36 μμ
Ευθύνεται το σύστημα προμηθειών, λέει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τη νέα έλλειψη στα νοσοκομεία αντιεμετικού σκευάσματος που συνοδεύει υποχρεωτικά την αγωγή καρκινοπαθών, λόγω αδυναμίας της προμηθεύτριας εταιρείας να το παρέχει, και τις δυσλειτουργίες του συστήματος προμηθειών φαρμάκων κατέθεσε η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. στη Β? Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου.


Η εκπρόσωπος  του Κοινοβουλίου αναφέρεται στα προβλήματα και τις ελλείψεις που δημιουργεί στα νοσοκομεία το σύστημα προμηθειών μόνο με ένα μειοδότη.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Σοβαρότατες ελλείψεις φαρμάκων και δυσλειτουργίες του συστήματος προμηθειών

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι διαγωνισμοί προμήθειας φαρμάκων πραγματοποιούνται από την ΕΠΥ με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή και με έναν μειοδότη – προμηθευτή.

Παρατηρούνται, όμως, και πάλι φαινόμενα έλλειψης φαρμάκων, συγκεκριμένα για αντιεμετικό σκεύασμα που συνοδεύει υποχρεωτικά την αγωγή όλων των καρκινοπαθών, ανάλογα με εκείνα που παρατηρήθηκαν πέρσι σχετικά με την περίπτωση της ομεπραζόλης, γιατί ο μοναδικός μειοδότης-προμηθευτής δηλώνει αδυναμία να τα παρέχει σε εύλογο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία.

Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των ασθενών αλλά και για τη δημόσια υγεία, αφού τα νοσοκομεία αδυνατούν να χορηγήσουν την ενδεδειγμένη θεραπεία στους ασθενείς τους.

Η ορθολογική διαχείριση του φαινομένου αυτού βάσει των αναγκών των νοσοκομείων και των ασθενών απαιτεί την άμεση προμήθεια των φαρμάκων σε ενδεχόμενη έλλειψη, κάτι όμως που δεν είναι δυνατόν με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Ενόψει και του γεγονότος ότι μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να υποβληθεί το νέο Πρόγραμμα Προμηθειών Υπηρεσιών και Φαρμάκων για το 2014 στην ΕΠΥ και να υπογραφεί η αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση, υπάρχει άμεσα ανάγκη να βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης αλλά και την αποφυγή ανάλογων φαινομένων στο μέλλον.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την αντιμετώπιση της έλλειψης που παρατηρείται στο εν λόγω αντιεμετικό σκεύασμα που είναι απαραίτητο για την αγωγή των καρκινοπαθών;
  2. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε γενικότερη ρύθμιση του ζητήματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από την ύπαρξη ενός και μόνο μειοδότη π.χ. με την καθιέρωση συστήματος επιλογής από περισσότερους εναλλακτικούς προμηθευτές – μειοδότες, ώστε να διασφαλίζεται ο ομαλός εφοδιασμός των νοσοκομείων με τα απαραίτητα φάρμακα;
  3. Έχουν αναζητηθεί ευθύνες για τις παρατηρούμενες ελλείψεις από τις μειοδότριες εταιρείες;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κώστας Μαριάκης, Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων
«Το δίκτυο διανομής πάσχει» δηλώνει ο πρόεδρος, Μ. Γιαννάκος






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή