Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Θεράπευσαν τον πόνο στη μέση με αντιβιοτικά για την... ακμή

8/5/2013 6:20:58 μμ
Η αμοξυκιλλίνη και το κλαβουλανικό οξύ βελτίωσαν σημαντικά την κατάσταση των ασθενών με πόνους στη μέση, οι οποίοι φαίνεται πως οφείλονταν σε βακτήρια.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν με εξουθενωτικούς πόνους στη μέση ενδέχεται να βρουν γιατρειά σε μια απλή αγωγή με αντιβιοτικά, αναφέρουν επιστήμονες από τη Δανία. Όπως ανακάλυψαν, το σχεδόν 40% των κρουσμάτων χρόνιας οσφυαλγίας προκαλούνται από το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής – ένα βακτήριο που μπορεί να αντιμετωπισθεί με τρίμηνη αντιβιοτική αγωγή.


Ο πόνος στη μέση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ενοχλήματα. Υπολογίζεται ότι 4 στους 5 ενήλικες θα τον παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, με το 2-8% να υποφέρουν επί χρόνια. Πολλές από τις δύσκολες περιπτώσεις οσφυαλγίας οφείλονται σε κήλη ή άλλο πρόβλημα των μεσοσπονδύλιων δίσκων, αλλά συχνά οι υπάρχουσες θεραπείες δεν βοηθούν. Ούτε καν η χειρουργική διόρθωση δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική, κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χάννε 'Αλμπερτ, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.


Η δρ λμπερτ πιστεύει ότι αυτού του είδους τα επίμονα περιστατικά συχνά δεν οφείλονται στο πρόβλημα του δίσκου καθ' εαυτό, αλλά στο γεγονός ότι έχουν εισβάλλει στο εσωτερικό του βακτήρια. Για να επιβεβαιώσει την θεωρία της, συνεργάσθηκε με συναδέλφουςτης από το Μπέρμιγχαμ, για να εξετάσουν δείγματα μεσοσπονδυλίων δίσκων από ασθενείς οι οποίοι είχαν χειρουργηθεί στη μέση. Τα μισά σχεδόν δείγματα βρέθηκαν θετικά στο προπιονοβακτηρίδιο.

Η δοκιμή

Οι ερευνητές χώρισαν στη συνέχεια 162 πάσχοντες από χρόνια οσφυαλγία σε δύο ομάδες. Οι μισοί έπαιρναν επί 100 ημέρες συνδυασμό των αντιβιοτικών αμοξυκιλλίνη και κλαβουλανικό οξύ, ενώ οι άλλοι μισοί έπαιρναν επί 100 ημέρες μία ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο).

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «European Spine Journal», τα αντιβιοτικά βελτίωσαν σημαντικά την κατάσταση των ασθενών, καθώς έναν χρόνο αργότερα όσοι είχαν πάρει αντιβιοτικά είχαν 64 ώρες πόνου τον τελευταίο μήνα, ενώ όσοι πήραν το ψευδοφάρμακο είχαν 200 ώρες πόνου.

Επιπλέον, οι ασθενείς που πήραν τα αντιβιοτικά είχαν χρειασθεί 19 ημέρες αναρρωτική κατά το τελευταίο έτος, έναντι 45 ημερών όσων είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο.


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το προπιονοβακτηρίδιο βρίσκει το δρόμο του προς τους μεσοσπονδυλίους δίσκους, εισερχόμενο στο αίμα. Μένει τώρα να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα από μεγαλύτερες μελέτες, καθώς και να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά που δείχνουν πότε η χρόνια οσφυαλγία οφείλεται στο βακτήριο και πότε όχι, ώστε να ξέρουν οι γιατροί αν πρέπει να χορηγήσουν στους ασθενείς αντιβιοτικά.



Πηγή: tanea.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση από την f-anazitisi
Με την ονομασία: «Προστατεύουμε το Περιβάλλον… με Πράξεις»






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους