Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

ΕΚΕΑ: Όλοι μαζί να κάνουμε lockdown στις ελλείψεις αίματος
Πενθήμερη εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος
ΦΣΘ: Πρωτοποριακή δράση για την αποκομιδή μολυσματικών αποβλήτων στα φαρμακεία
Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Διονύσιος Ευγενίδης

Θεραπεία για τη γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους

15/2/2007
Μια ανατρεπτική -για τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα- θεραπεία για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών προτείνουν Έλληνες επιστήμονες…
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

από τον Βασίλη Βενιζέλο

• Η στρατηγική  αντιμετώπιση όλων των  μορφών γρίπης στηρίζεται στον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου του πληθυσμού.

• Η στρατηγική χρήσης που προτείνουν οι Έλληνες επιστήμονες υιοθετείται ραγδαία και από άλλες χώρες και πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το στέλεχος Η5Ν1.

•Αποτελεί επείγουσα ανάγκη η χρηματοδότηση κλινικών ερευνών με χρήση του Tamiflu, αμανταδίνης.

Μια ανατρεπτική -για τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα- θεραπεία για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών προτείνουν Έλληνες επιστήμονες σε συνεργασία με Βρετανούς ειδικούς. Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι: Λέκτορας Σωτήρης Τσιόδρας και Καθηγητής 'Αγγελος Χατζάκης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο J.D. Mooney από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία ο συνδυασμός της οσελταμιβίρης(Tamiflu) με την αμανταδίνη (Symmetrel) μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός για την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών και της πιθανής πανδημίας γρίπης. Επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί αποδεικνύουν τα θετικά αποτελέσματα της συνδυασμένης θεραπείας, σε αντίθεση με τη χρήση του ενός μόνο σκευάσματος στο οποίο έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αντοχής. Το άρθρο δημοσιεύεται στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal στις 10 Φεβρουαρίου 2007 με τίτλο «Ο ρόλος της συνδυαστικής αντιικής θεραπείας στην πανδημία γρίπης και επιπτώσεις για τα εθνικά αντιικά αποθέματα» και επιχειρηματολογεί υπέρ της χρήσης συνδυασμού θεραπείας των δύο κατηγοριών αντιγριπικών φαρμάκων καθώς και της ανάγκης δημιουργίας αποθεμάτων και των δύο. Η στρατηγική αντιμετώπιση όλων των μορφών γρίπης στηρίζεται στον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου του πληθυσμού. Εν τούτοις, η χρήση αντιγριπικών φαρμάκων είναι αναγκαία σε βαριές περιπτώσεις εποχικής γρίπης, σε όλες τις περιπτώσεις της γρίπης των πτηνών και ως προφύλαξη ή θεραπεία σε περιπτώσεις πανδημίας γρίπης μέχρι την παρασκευή του προστατευτικού εμβολίου. Για την αντιμετώπιση όλων των μορφών γρίπης oι αναστολείς της νευραμινιδάσης με κύριο εκπρόσωπο την οσελταμιβίρη (Tamiflu) προτιμώνται ως προφύλαξη ή μονοθεραπεία. Οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου έχουν προβεί στη δημιουργία εθνικών αποθεμάτων Tamiflu για χρήση σε περίπτωση εμφάνισης πανδημίας. Εν τούτοις, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αντοχής στο Tamiflu, όπως τα πρόσφατα περιστατικά γρίπης των πτηνών στην Ασία και στην Αίγυπτο. Η εμφάνιση αντοχής θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα σε περίπτωση πανδημίας με στέλεχος γρίπης ανθεκτικό στο Tamiflu.

'Αλλη κατηγορία αντιγριπικών φαρμάκων αποτελούν οι Μ2 αναστολείς των καναλιών ιόντων με κύριο εκπρόσωπο την αμανταδίνη (Symmetrel) οι οποίοι παρά την παρόμοια με το Tamiflu κλινική δράση εναντίον του ιού της γρίπης δεν αποτελούν σήμερα την πρώτη επιλογή για χρήση ως αντιγριπικά, λόγω πιθανών παρενεργειών και γρήγορης ανάπτυξης αντοχής. Εν τούτοις, μεγάλο ποσοστό των στελεχών Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών εξακολουθεί να παραμένει ευαίσθητο στην αμανταδίνη. Η θεραπεία Tamiflu, αμανταδίνης σε περίπτωση πανδημίας αναμένεται να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες και την ανάπτυξη αντοχής. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχουν ισχυρά πειραματικά δεδομένα αλλά τα κλινικά δεδομένα είναι περιορισμένα. Αποτελεί επείγουσα ανάγκη η χρηματοδότηση κλινικών ερευνών με χρήση του Tamiflu, αμανταδίνης. Το άρθρο τονίζει πως οι χώρες πρέπει να φροντίσουν να έχουν αποθέματα όχι μόνο Tamiflu αλλά και αμανταδίνης για να μη βρεθούν απροετοίμαστες στη μάχη εναντίον πιθανού πανδημικού στελέχους. Η οικονομική επιβάρυνση από την επιπλέον αγορά και αποθήκευση αμανταδίνης είναι σχετικά μικρή αφού η αμανταδίνη είναι 7 φορές φθηνότερη από το Tamiflu. Τα παραπάνω αντιικά φάρμακα έχει ήδη προμηθευτεί και αποθηκεύσει η Ελλάδα. Η στρατηγική χρήσης που προτείνουν οι Έλληνες επιστήμονες υιοθετείται ραγδαία και από άλλες χώρες και πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το στέλεχος Η5Ν1. Τέλος, για τη διατήρηση της κλινικής αποτελεσματικότητας των αντιικών φαρμάκων σε περίπτωση πανδημίας γρίπης θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά ο περιορισμός της χρήσης τους με ελεγχόμενη συνταγογράφηση μόνο σε γρίπη των πτηνών και σε σοβαρές περιπτώσεις κλινικής εποχικής γρίπης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πενθήμερη εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος
Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Διονύσιος Ευγενίδης


Σχετικά άρθρα

ΦΣΘ: Πρωτοποριακή δράση για την αποκομιδή μολυσματικών αποβλήτων στα φαρμακεία
Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Διονύσιος Ευγενίδης
Δ. Ευγενίδης: Ίσοι όροι για όλα τα φαρμακεία στο δρόμο για το αύριο
'Αρθρο του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο f.daily