Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Θα ανέβουν οι τιμές των εμβολίων COVID-19 μετά την πανδημία;

25/2/2021 4:03:54 μμ
Πάντως 204 leaders της υγείας και πολίτες ζητούν την άρση της πατέντας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι τιμές των εμβολίων κατά της COVID-19 αναμένεται να αυξηθούν και μάλιστα σημαντικά μετά το πέρας της πανδημικής κρίσης. Οι περισσότερες εταιρείες που αναπτύσσουν αυτά τα εμβόλια έχουν δεσμευτεί μεν να μην βγάλουν κέρδος από την πανδημία, αυτό όμως δεν μπορεί να ισχύει για πάντα.

Ήδη ο CFO της Pfizer Frank D'Amelio δήλωσε ότι αφού περάσει η τρέχουσα «περίοδος τιμολόγησης λόγω πανδημίας» η τιμή του εμβολίου θα αυξηθεί, με τους αναλυτές που επικαλείται το Fierce Pharma να κάνουν λόγο για 3-4 φορές υψηλότερο κόστος από τη σημερινό. Η Pfizer, η πρώτη εταιρεία που παρέδωσε εμβόλιο κατά της COVID-19 στην αγορά, χρεώνει τη μία δόση 19,50 $ στις ΗΠΑ, τη στιγμή που της Moderna κοστίζει 15 $, της Novavax 16 $, της Johnson & Johnson (Janssen) 10 $ και της AstraZeneca 4 $. Σημειώνεται ωστόσο ότι η Pfizer δεν πήρε από την αμερικανική κυβέρνηση χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του εμβολίου της, όπως έκαναν άλλοι παίκτες της αγοράς.

Σύμφωνα με τον D'Amelio πάντως τα 19,50 $ δεν είναι μια «κανονική» τιμή εμβολίου, η οποία συνήθως κυμαίνεται στα 150-175 $ ανά δόση. Μία δόση του πνευμονιοκοκκικού εμβολίου π.χ. κοστίζει πάνω από 200 $ στην ιδιωτική αγορά των ΗΠΑ.

Για φέτος η εταιρεία περιμένει να έχει έσοδα 15 δισ. δολαρίων από το εμβόλιο COVID-19. Εφόσον η τιμή αυξηθεί μετά την πανδημία, θα μπορούσε να επενδύσει στην αύξηση της παραγωγής της, ώστε να μειώσει το κόστος παραγωγής ανά μονάδα.

Αυξάνονται οι «φωνές» για την άρση της πατέντας των εμβολίων

Την αγωνία τους για τον αργό ρυθμό της ανοσοποίησης του γενικού πληθυσμού κατά του SARS-CoV-2 σε συνδυασμό με τη μειωμένη διαθεσιμότητα εμβολίων εκφράζουν 204 πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, επαγγελματίες υγείας, εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών και πολιτών, προχωρώντας σε δημόσια έκκληση προς τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα ζητούν την άρση της πατέντας για τα εμβόλια, ώστε η παραγωγή να καταφέρει να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες σε όλον τον κόσμο, δεδομένου ότι ήδη παρατηρούνται ανισότητες στην πρόσβαση στα εμβόλια, ιδιαίτερα μεταξύ των φτωχότερων χωρών, αθέτηση συμφωνιών με την Ε.Ε., μειωμένες παραδόσεις εμβολίων, καθυστερήσεις κτλ.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «η έκτακτη και απειλητική συνθήκη της πανδημίας απαιτεί νέου τύπου ρυθμίσεις στο παγκόσμιο σύστημα παραγωγής και διανομής εμβολίων. Τα εμβόλια για τη νόσο COVID-19 πρέπει να γίνουν παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Σχετικά άρθρα

Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
Curity Pharma: Ξεκινά την 1η υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.
Η Gilead Sciences Ελλάς στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας
Υλοποίησε ένα πλέγμα δράσεων για την άμεση ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν