Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Θ. Τρύφων: H Ελλάδα μπορεί να γίνει ευρωπαϊκό παραγωγικό και ερευνητικό κέντρο για τη φαρμακοβιομηχανία

17/5/2021 3:42:26 μμ
Mοναδικές ευκαιρίες που επιφυλάσσει η επόμενη δεκαετία για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική. Η Ελλάδα θα ήταν ήδη ένα παραγωγικό και ερευνητικό hub για ολόκληρη την Ευρώπη, εάν δεν παρατηρούνταν η μείωση των κεφαλαίων που χρειαζόμασταν για παραγωγή και Έρευνα & Ανάπτυξη, εξαιτίας της υπερφορολόγησης της τελευταίας δεκαετίας μέσω του clawback», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.


Ο Θ. Τρύφων αναφέρθηκε στις μοναδικές ευκαιρίες που επιφυλάσσει η επόμενη δεκαετία για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ώστε «όλοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ελληνικό ποιοτικό φάρμακο». Συνεχίζοντας την ομιλία του υπογράμμισε πως μια ακόμη ευκαιρία για την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου είναι και «η ομογενοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών Αμερικής και Ευρώπης». Για να μπορέσουμε να βρεθούμε στο επίκεντρο των εξελίξεων και να αποτελέσουμε παραγωγικό και ερευνητικό hub στην Ευρώπη υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Ο εξορθολογισμός των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και ένα σταθερό πλαίσιο θα έφερναν και περισσότερες επενδύσεις στη χώρα. «Η υπερφορολόγηση άγγιξε το 70% του κύκλου εργασιών της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου. Αυτό δημιούργησε τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα, σε σχέση με ανταγωνιστές μας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.


Αναφερόμενος στις επενδύσεις που δρομολογεί ο κλάδος ο Θ. Τρύφων, τόνισε πως τη μοναδική αναπτυξιακή δυναμική της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου αποδεικνύει το γεγονός πως με το ελάχιστο κίνητρο του συμψηφισμού του 8% των εκπτώσεων και των επιστροφών με επενδύσεις, κατατέθηκαν 52 επενδυτικά σχέδια από ελληνικές και ξένες εταιρείες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο επίκεντρο των εργασιών θα βρεθεί η εφαρμογή του EU HTA Regulation
Συνολικά το έργο θα κοστίσει 600 εκατ. δολάρια






Σχετικά άρθρα

Novo: Σκοπεύει σε τουλάχιστον 5 blockbuster φάρμακα έως το 2030
Και αύξηση της παραγωγής των GLP-1 από του στόματος
Sarantis Health & Care: Συμμετείχε στο 13ο Συνέδριο ΣΥΦΑΚ
Με ένα διευρυμένο portfolio