Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Θ. Τρύφων: H Ελλάδα μπορεί να γίνει ευρωπαϊκό παραγωγικό και ερευνητικό κέντρο για τη φαρμακοβιομηχανία

17/5/2021 3:42:26 μμ
Mοναδικές ευκαιρίες που επιφυλάσσει η επόμενη δεκαετία για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική. Η Ελλάδα θα ήταν ήδη ένα παραγωγικό και ερευνητικό hub για ολόκληρη την Ευρώπη, εάν δεν παρατηρούνταν η μείωση των κεφαλαίων που χρειαζόμασταν για παραγωγή και Έρευνα & Ανάπτυξη, εξαιτίας της υπερφορολόγησης της τελευταίας δεκαετίας μέσω του clawback», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.


Ο Θ. Τρύφων αναφέρθηκε στις μοναδικές ευκαιρίες που επιφυλάσσει η επόμενη δεκαετία για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ώστε «όλοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ελληνικό ποιοτικό φάρμακο». Συνεχίζοντας την ομιλία του υπογράμμισε πως μια ακόμη ευκαιρία για την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου είναι και «η ομογενοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών Αμερικής και Ευρώπης». Για να μπορέσουμε να βρεθούμε στο επίκεντρο των εξελίξεων και να αποτελέσουμε παραγωγικό και ερευνητικό hub στην Ευρώπη υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Ο εξορθολογισμός των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και ένα σταθερό πλαίσιο θα έφερναν και περισσότερες επενδύσεις στη χώρα. «Η υπερφορολόγηση άγγιξε το 70% του κύκλου εργασιών της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου. Αυτό δημιούργησε τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα, σε σχέση με ανταγωνιστές μας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.


Αναφερόμενος στις επενδύσεις που δρομολογεί ο κλάδος ο Θ. Τρύφων, τόνισε πως τη μοναδική αναπτυξιακή δυναμική της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου αποδεικνύει το γεγονός πως με το ελάχιστο κίνητρο του συμψηφισμού του 8% των εκπτώσεων και των επιστροφών με επενδύσεις, κατατέθηκαν 52 επενδυτικά σχέδια από ελληνικές και ξένες εταιρείες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
Curity Pharma: Ξεκινά την 1η υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.
Η Gilead Sciences Ελλάς στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας
Υλοποίησε ένα πλέγμα δράσεων για την άμεση ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν