Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Θ. Αναγνωστόπουλος: Ο science communicator και πρώτος Έλληνας fellow του Ashoka γράφει στο f.daily

31/8/2020 2:14:43 μμ
Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο κοινωνικών επιχειρηματιών παγκοσμίως
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Η ένταξή μου στο παγκόσμιο δίκτυο της Ashoka μου έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσω ακόμη βαθύτερα την έννοια της κοινωνικής καινοτομίας, την οποία θα επιχειρήσω να αναπτύξω παρακάτω δίνοντας παραδείγματα από τα έργα της κοινωνικής μας επιχείρησης, της SciCo. Πρωταρχικό στοιχείο της είναι η ενσυναίσθηση ή αλλιώς η αντίληψη ενός προβλήματος και το πώς το ζει ο συνάνθρωπός μας. Ένα παράδειγμα από μια δράση μας είναι το παρακάτω. Τον Ιούλιο του 2018 οι πυρκαγιές στο Μάτι αποτέλεσαν την αφορμή για ένα ανοιχτό κάλεσμα που απευθύναμε στους πολίτες.

'Ατομα από κάθε επιστημονικό χώρο, με διαφορετικές εμπειρίες και γνώσεις, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία μας ώστε να διερευνήσουμε τι θα μπορούσε να προσφέρει η κοινωνία των πολιτών πέρα από την εθελοντική συνεισφορά τροφίμων και άλλων ειδών ανάγκης στους πυρόπληκτους. Έτσι δημιουργήθηκε το Fireathon, μια πρωτοβουλία από τους πολίτες για τους πολίτες, μέσω της οποίας αναπτύχθηκαν καινοτόμες ιδέες τεχνολογίας σχετικά με το θέμα της πυροπροστασίας και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Το έργο αυτό στη συνέχεια αποτέλεσε μέρος της εταιρικής υπευθυνότητας της Bayer Hellas.

Ένα δεύτερο και πολύ σημαντικό συστατικό κοινωνικής καινοτομίας αποτελεί η παρατήρηση. Τα τελευταία 6 χρόνια διοργανώνουμε τη μεγαλύτερη γιορτή επικοινωνίας της Επιστήμης στην Αθήνα, το Athens Science Festival, που επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες. Από την αξιολόγηση διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι επισκέπτες είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ήταν ήδη φιλικοί με τις επιστήμες. Έπρεπε λοιπόν να επινοήσουμε μια καινούργια πλατφόρμα επικοινωνίας της επιστήμης για να φέρει κυριολεκτικά την επιστήμη στο δρόμο κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από το μορφωτικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Mind the Lab, το πρώτο φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας παγκοσμίως στα μετρό, τα τραίνα, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια όπου οι επισκέπτες συναντούν τις δράσεις μας τυχαία.

Το τρίτο στοιχείο της κοινωνικής καινοτομίας είναι το brainstorming και το prototyping. Κάτι τέτοιο χτίζεται από τη σχολική ηλικία, ενώ είναι τεκμηριωμένο διεθνώς ότι η βιωματική εκπαίδευση STEM (Science Technology Engineering Mathematics) συντελεί τα μέγιστα προς το δρόμο της επίλυσης προβλημάτων (problem solving). Η δράση μας STEMpowering Youth, που αποτέλεσε πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της Vodafone και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε κεντρική στρατηγική του οργανισμού μέσω του Generation Next, έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την καλλιέργεια δεξιοτήτων στους νέους, την ιδέα του prototyping και της παραγωγής projects τεχνολογίας.
Κάθε χρόνο, έφηβοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας καλούνται να εντοπίσουν ένα πρόβλημα της τοπικής τους κοινωνίας και στη συνέχεια, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, να δημιουργήσουν μια κατασκευή (project). Από την αρχή του προγράμματος έχουν ήδη δημιουργηθεί 289 project, με το πρόγραμμα να έχει ταξιδέψει σε 82 περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων και σε ακριτικές περιοχές και νησιά.
Το πρόγραμμα έχει ξεχωρίσει για τον ουσιαστικό αντίκτυπο που έχει στην ελληνική κοινωνία ως εργαλείο ενδυνάμωσης των νέων, με κορυφαία διάκριση το 2019 που απέσπασε το βραβείο Sustainable Success Award, στο πλαίσιο του διεθνούς αναγνωρισμένου θεσμού των Mariano Gago Ecsite Awards».
Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι science communicator, κοινωνικός επιχειρηματίας και public speaker. Πρόεδρος και συνιδρυτής της Κοινωνικής Επιχείρησης SciCo και ο πρώτος Έλληνας fellow του Ashoka, του μεγαλύτερου δικτύου κοινωνικών επιχειρηματιών παγκοσμίως.
Ο μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός Ashoka ιδρύθηκε το 1981 από τον Bill Drayton. Δραστηριοποιείται σε 88 χώρες και έχει υποστηρίξει και εντάξει στο παγκόσμιο δίκτυό του πάνω από 3.500 κορυφαίους κοινωνικούς επιχειρηματίες (Ashoka fellows), μεταξύ των οποίων και δύο κατόχους βραβείων Νόμπελ Ειρήνης (Kailash Satyarthi και Mohammad Yunus). 
Πηγή: f.daily #326
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
Στηρίζοντας μια σειρά από δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»