Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Έγκριση του FDA σε νέα θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος
Χορηγείται σε όσους δεν μπορούν να χειρουργηθούν ή να ακτινοβοληθούν
Σε έξαρση βρίσκονται οι γαστρεντερίτιδες
Πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις, λένε οι ειδικοί
Να περιμένουμε περισσότερες ανακλήσεις φαρμάκων στην Ευρώπη;
Βρέθηκε NDEA και σε άλλες σαρτάνες, αυτή τη φορά από ινδικές εταιρείες


800 χιλιάδες Έλληνες διαβητικοί δεν είναι ρυθμισμένοι σωστά, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς

10/8/2018 10:36:46 πμ
Βασική αιτία η έλλειψη πολλών σκευασμάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το 80% των διαβητικών στην Ελλάδα δεν ολοκληρώνει σωστά την φαρμακευτική του αγωγή, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία, δηλώνουν παράγοντες από το χώρο των φαρμακείων. Αυτό συνεπάγεται ότι περίπου 800 χιλιάδες ασθενείς δεν είναι σωστά ρυθμισμένοι.

Όπως αναφέρει το iatronet, οι περισσότεροι διαβητικοί λαμβάνουν ένα συνδυασμό δραστικών ουσιών και αν λείπει μία από αυτές δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η αγωγή. Συνολικά, σήμερα υπάρχουν περί τους 50 κωδικούς και οι ελλειπτικοί συμπεριλαμβανομένων και των ινσουλινών ξεπερνούν τους 10. Όμως αυτοί είναι απαραίτητοι για την πλειονότητα των διαβητικών, που αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα με την καρδιά ή τα νεφρά.


Πραγματικά, ένα μερίδιο ευθύνης, λένε οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, έχουν οι παράλληλες εξαγωγές, καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα που αφορούν στην πάθηση μοσχοπουλιούνται στο εξωτερικό, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών που έχουν. Όλη η κατηγορία των αντιδιαβητικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και των ινσουλινών, είναι η νούμερο 1 εξαγώγιμη κατηγορία.


Όμως, σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι πολυεθνικές, η πολιτική των οποίων μπορεί να προσκρούει στο ηθικό μέρος του θέματος, όμως από την άλλη είναι επιχειρήσεις και θέλουν να κερδίσουν. Κάτι που δεν ισχύει στην ελληνική αγορά, μετά το κατρακύλισμα των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το 2010 έχουν υπάρξει περισσότερα από 20 Δελτία Τιμών που έχουν "γκρεμίσει" τις τιμές.


Ωστόσο, τώρα πια είναι τεκμηριωμένο ότι όσο περισσότερο πέφτει η τιμή, τόσο πιο δύσκολη γίνεται και η εύρεση του σκευάσματος.


Αναφέρουν δε χαρακτηριστικά, τέσσερα παραδείγματα σκευασμάτων που βρίσκονται σε έλλειψη στην αγορά, αν και ιδιαίτερα σημαντικά.

  • 1ο σκεύασμα που σήμερα κοστίζει στην Ελλάδα 45 ευρώ (λιανική τιμή), η πολυεθνική που το διαχειρίζεται το πουλά στην Αυστρία 140 ευρώ.
  • 2ο σκεύασμα, που αν και προωθήθηκε πρόσφατα στην ελληνική αγορά και κοστίζει 50 ευρώ είναι ήδη δυσεύρετο και η πολυεθνική (άλλη από την προαναφερθείσα) το πουλά στη Γερμανία 100.
  • 3ο φάρμακο που ενεργεί συνδυαστικά και προ του 2010 είχε λιανική τιμή 130 ευρώ, σήμερα έχει πέσει στα 47 ευρώ και είναι σημαντικά περιορισμένο από την αγορά.
  • 4o φάρμακο μια ινσουλίνη που κοστίζει στην Ελλάδα 90 ευρώ, πωλείται 200 ευρώ στη Πολωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει σε μελέτες του ότι μέχρι το 2030 ο διαβήτης θα είναι η έβδομη κύρια αιτία θανάτου.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Βρέθηκε NDEA και σε άλλες σαρτάνες, αυτή τη φορά από ινδικές εταιρείες
Νέο κανονισμό παροχών συζητά το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ


Σχετικά άρθρα

Ακριβά φάρμακα και από τα ιδιωτικά φαρμακεία;
Νέο κανονισμό παροχών συζητά το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ
Δικογραφία για παράνομα συμπληρώματα διατροφής στο διαδίκτυο
Εντοπίστηκαν οι διαχειριστές των παράνομων ιστοσελίδων
Μητρώο ιατροτεχνολογικών προϊόντων της χώρας σε ευρωπαϊκή βάση δεδομένων
Δεν καταργείται η ελληνική βάση δεδομένων του ΕΟΦ
Διαθέσιμο και στην Ελλάδα ένα νέο φάρμακο για το AIDS
Από την φαρμακευτική εταιρεία MSD