Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Martin Shkreli: Διοικεί εταιρεία μέσα από τη φυλακή
Είναι ο άνθρωπος που ανέβασε τιμή σε φάρμακο κατά 5.000%
ΕΟΦ: Ανακοινώνεται η on line εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων
Δευτέρα 18 Μαρτίου η παρουσίασή της σε όλους τους εμπλεκόμενους με το φάρμακο


800 χιλιάδες Έλληνες διαβητικοί δεν είναι ρυθμισμένοι σωστά, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς

10/8/2018 10:36:46 πμ
Βασική αιτία η έλλειψη πολλών σκευασμάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το 80% των διαβητικών στην Ελλάδα δεν ολοκληρώνει σωστά την φαρμακευτική του αγωγή, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία, δηλώνουν παράγοντες από το χώρο των φαρμακείων. Αυτό συνεπάγεται ότι περίπου 800 χιλιάδες ασθενείς δεν είναι σωστά ρυθμισμένοι.

Όπως αναφέρει το iatronet, οι περισσότεροι διαβητικοί λαμβάνουν ένα συνδυασμό δραστικών ουσιών και αν λείπει μία από αυτές δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η αγωγή. Συνολικά, σήμερα υπάρχουν περί τους 50 κωδικούς και οι ελλειπτικοί συμπεριλαμβανομένων και των ινσουλινών ξεπερνούν τους 10. Όμως αυτοί είναι απαραίτητοι για την πλειονότητα των διαβητικών, που αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα με την καρδιά ή τα νεφρά.


Πραγματικά, ένα μερίδιο ευθύνης, λένε οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, έχουν οι παράλληλες εξαγωγές, καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα που αφορούν στην πάθηση μοσχοπουλιούνται στο εξωτερικό, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών που έχουν. Όλη η κατηγορία των αντιδιαβητικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και των ινσουλινών, είναι η νούμερο 1 εξαγώγιμη κατηγορία.


Όμως, σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι πολυεθνικές, η πολιτική των οποίων μπορεί να προσκρούει στο ηθικό μέρος του θέματος, όμως από την άλλη είναι επιχειρήσεις και θέλουν να κερδίσουν. Κάτι που δεν ισχύει στην ελληνική αγορά, μετά το κατρακύλισμα των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το 2010 έχουν υπάρξει περισσότερα από 20 Δελτία Τιμών που έχουν "γκρεμίσει" τις τιμές.


Ωστόσο, τώρα πια είναι τεκμηριωμένο ότι όσο περισσότερο πέφτει η τιμή, τόσο πιο δύσκολη γίνεται και η εύρεση του σκευάσματος.


Αναφέρουν δε χαρακτηριστικά, τέσσερα παραδείγματα σκευασμάτων που βρίσκονται σε έλλειψη στην αγορά, αν και ιδιαίτερα σημαντικά.

  • 1ο σκεύασμα που σήμερα κοστίζει στην Ελλάδα 45 ευρώ (λιανική τιμή), η πολυεθνική που το διαχειρίζεται το πουλά στην Αυστρία 140 ευρώ.
  • 2ο σκεύασμα, που αν και προωθήθηκε πρόσφατα στην ελληνική αγορά και κοστίζει 50 ευρώ είναι ήδη δυσεύρετο και η πολυεθνική (άλλη από την προαναφερθείσα) το πουλά στη Γερμανία 100.
  • 3ο φάρμακο που ενεργεί συνδυαστικά και προ του 2010 είχε λιανική τιμή 130 ευρώ, σήμερα έχει πέσει στα 47 ευρώ και είναι σημαντικά περιορισμένο από την αγορά.
  • 4o φάρμακο μια ινσουλίνη που κοστίζει στην Ελλάδα 90 ευρώ, πωλείται 200 ευρώ στη Πολωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει σε μελέτες του ότι μέχρι το 2030 ο διαβήτης θα είναι η έβδομη κύρια αιτία θανάτου.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δευτέρα 18 Μαρτίου η παρουσίασή της σε όλους τους εμπλεκόμενους με το φάρμακο


Σχετικά άρθρα

Τα θεραπευτικά διαβητικά υποδήματα θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ
Ο Οργανισμός θεσπίζει τις προδιαγραφές τους ώστε να χορηγούνται στους διαβητικούς
Νέοι κανόνες για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατευθυντήριες οδηγίες συμμόρφωσης από τον ΕΜΑ
Επανακυκλοφορούν τα σκευάσματα βαλσαρτάνης της Heremco
Οι προσμείξεις NDMA και NDEA είναι εντός των προδιαγραφών, σύμφωνα με τον ΕΟΦ
ΠΕΦΝΙ: Συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή έρευνα για τα αντιβιοτικά και την αντοχή των μικροβίων σε αυτά
Καλεί όλους τους επαγγελματίες υγείας να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο