Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Αρχές του χρόνου αναμένονται οι πρώτες αξιολογήσεις φαρμάκων
Καθοριστικός ο ρόλος που θα έχουν πλέον στην Ελλάδα οι κλινικές μελέτες
Ελπίδες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών της ακμής
Μελέτη οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση των βιολογικών λειτουργιών της νόσου
Τι είναι η αντιμυλλέριος ορμόνη;
Και τι μπορεί να αποκαλύψει για τη γυναικεία γονιμότητα


800 χιλιάδες Έλληνες διαβητικοί δεν είναι ρυθμισμένοι σωστά, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς

10/8/2018 10:36:46 πμ
Βασική αιτία η έλλειψη πολλών σκευασμάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το 80% των διαβητικών στην Ελλάδα δεν ολοκληρώνει σωστά την φαρμακευτική του αγωγή, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία, δηλώνουν παράγοντες από το χώρο των φαρμακείων. Αυτό συνεπάγεται ότι περίπου 800 χιλιάδες ασθενείς δεν είναι σωστά ρυθμισμένοι.

Όπως αναφέρει το iatronet, οι περισσότεροι διαβητικοί λαμβάνουν ένα συνδυασμό δραστικών ουσιών και αν λείπει μία από αυτές δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η αγωγή. Συνολικά, σήμερα υπάρχουν περί τους 50 κωδικούς και οι ελλειπτικοί συμπεριλαμβανομένων και των ινσουλινών ξεπερνούν τους 10. Όμως αυτοί είναι απαραίτητοι για την πλειονότητα των διαβητικών, που αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα με την καρδιά ή τα νεφρά.


Πραγματικά, ένα μερίδιο ευθύνης, λένε οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, έχουν οι παράλληλες εξαγωγές, καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα που αφορούν στην πάθηση μοσχοπουλιούνται στο εξωτερικό, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών που έχουν. Όλη η κατηγορία των αντιδιαβητικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και των ινσουλινών, είναι η νούμερο 1 εξαγώγιμη κατηγορία.


Όμως, σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι πολυεθνικές, η πολιτική των οποίων μπορεί να προσκρούει στο ηθικό μέρος του θέματος, όμως από την άλλη είναι επιχειρήσεις και θέλουν να κερδίσουν. Κάτι που δεν ισχύει στην ελληνική αγορά, μετά το κατρακύλισμα των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το 2010 έχουν υπάρξει περισσότερα από 20 Δελτία Τιμών που έχουν "γκρεμίσει" τις τιμές.


Ωστόσο, τώρα πια είναι τεκμηριωμένο ότι όσο περισσότερο πέφτει η τιμή, τόσο πιο δύσκολη γίνεται και η εύρεση του σκευάσματος.


Αναφέρουν δε χαρακτηριστικά, τέσσερα παραδείγματα σκευασμάτων που βρίσκονται σε έλλειψη στην αγορά, αν και ιδιαίτερα σημαντικά.

  • 1ο σκεύασμα που σήμερα κοστίζει στην Ελλάδα 45 ευρώ (λιανική τιμή), η πολυεθνική που το διαχειρίζεται το πουλά στην Αυστρία 140 ευρώ.
  • 2ο σκεύασμα, που αν και προωθήθηκε πρόσφατα στην ελληνική αγορά και κοστίζει 50 ευρώ είναι ήδη δυσεύρετο και η πολυεθνική (άλλη από την προαναφερθείσα) το πουλά στη Γερμανία 100.
  • 3ο φάρμακο που ενεργεί συνδυαστικά και προ του 2010 είχε λιανική τιμή 130 ευρώ, σήμερα έχει πέσει στα 47 ευρώ και είναι σημαντικά περιορισμένο από την αγορά.
  • 4o φάρμακο μια ινσουλίνη που κοστίζει στην Ελλάδα 90 ευρώ, πωλείται 200 ευρώ στη Πολωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει σε μελέτες του ότι μέχρι το 2030 ο διαβήτης θα είναι η έβδομη κύρια αιτία θανάτου.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα συμπεράσματα της σχετικής ημερίδας του ΕΟΦ
Εν τω μεταξύ η Amazon πουλάει φάρμακα στις ΗΠΑ


Σχετικά άρθρα

Αρχές του χρόνου αναμένονται οι πρώτες αξιολογήσεις φαρμάκων
Καθοριστικός ο ρόλος που θα έχουν πλέον στην Ελλάδα οι κλινικές μελέτες
Δωρεάν θα χορηγούνται όλα τα φάρμακα που λαμβάνουν οι καρκινοπαθείς
Και αυτά που σχετίζονται με επιπλοκές της νόσου ή με τις παρενέργειες της αγωγής
Υπεγράφη συμφωνία Ελλάδας-Αυστρίας για τη δωρεάν νοσηλεία ασθενών
Πολλοί Έλληνες κατέφευγαν στη Βιέννη για μεταμοσχεύσεις αλλά πλήρωναν
Μία φορά το χρόνο πλέον η αναθεώρηση στις τιμές των φαρμάκων
Κατατέθηκε στη Βουλή σχετική τροπολογία