Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Η οικονομία ανοίγει με συμμάχους τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά

4 tips για πιο υγιεινά γλυκά

12/5/2015 11:06:48 πμ
Γράφει η Θάλεια Καρδάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Το να προσέχετε την διατροφή σας δεν σημαίνει απαραίτητα, ότι πρέπει να στερηθείτε τα γλυκά αφού μπορείτε, αλλάζοντας ελαφρώς τις αγαπημένες σας συνταγές, να μειώσετε την περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη κάθε γλυκού. Ακολουθώντας μερικά από τα παρακάτω tips μπορείτε να φτιάξετε γλυκές λιχουδιές με πιο υγιεινό διατροφικό προφίλ σε σχέση με τις παραδοσιακές συνταγές.





1. Προτιμήστε αλεύρι ολικής άλεσης, αντί για λευκό. Αν και οι δύο τύποι αποδίδουν την ίδια περίπου ενέργεια στον οργανισμό μας, το αλεύρι ολικής άλεσης προσδίδει αρκετές ποσότητες βιταμινών (Β και Ε), μετάλλων και ιχνοστοιχείων (σίδηρο, φωσφόρο, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο) και φυτικών ινών, χαρακτηριστικό που καθιστά τα τρόφιμα που το περιέχουν πλήρη τροφή. Παράλληλα, προσφέρουν κορεσμό και τονώνουν τον οργανισμό μας.

2. Αντικαταστήστε το ζωικό λίπος (αγελαδινό) με μαλακές μαργαρίνες φυτικής προέλευσης. Προσδίδουν αντίστοιχο γευστικό και οργανοληπτικό αποτέλεσμα στα γλυκά μας σε σχέση με το βούτυρο, ενώ παράλληλα μας γλιτώνουν από τα «κακά» για την υγεία μας κορεσμένα λιπαρά.

3. Αντικαταστήστε τη λευκή ζάχαρη, ή μέρος αυτής στη συνταγή, με στέβια, ώστε να μειώσετε τις θερμίδες από τη ζάχαρη. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης, που αναφέρονται με τον όρο «στέβια», είναι γλυκαντική ύλη φυσικής προέλευσης χωρίς θερμίδες και υδατάνθρακες, με μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο. Η χρήση της, επομένως, αντί της ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών (π.χ. φρουκτόζη, μέλι) συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους μας.

4. Προσθέστε σταφίδες (ή και άλλα αποξηραμένα φρούτα) και ξηρούς καρπούς στα γλυκά σας. Οι σταφίδες είναι από μόνες τους γλυκές, κάτι που θα σας βοηθήσει να περιορίσετε την ποσότητα της ζάχαρης που χρησιμοποιείτε, ενώ οι ξηροί καρποί δίνουν ενδιαφέρουσα γεύση και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό.
Εφαρμόζοντας τα παραπάνω στην πράξη, θα δούμε ότι μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε μάφιν κακάο χρησιμοποιώντας για την παρασκευή τους φυτική μαργαρίνη, αλεύρι ολικής άλεσης, κακάο, στέβια, λίγη βανίλια και μπέικιν πάουντερ, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού και λίγη σόδα. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε pancakes με βρώμη (αλεσμένη), φυτική μαργαρίνη, γάλα και αυγά, χρησιμοποιώντας τους μισούς κρόκους και προσθέτοντας επιπλέον ασπράδια αυγών στις συνταγές μας. Το γαρνίρισμα μπορεί να γίνει με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μέλι. Χρησιμοποιήστε λοιπόν τη φαντασία σας και τα παραπάνω tips και πολύ εύκολα θα έχετε νόστιμα και ταυτόχρονα θρεπτικά γλυκά!

Πηγή: http://blog.cookoo.gr/


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Φαρμακοποιοί έβαλαν τη φαντασία τους να δουλέψει...
Oι ραγδαίες μεταβολές των ορμονών προκαλούν μείωση στην παραγωγή κολλαγόνου, σμήγματος και ελαστίνης






Σχετικά άρθρα

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Προστατεύουν τα ιχθυέλαια το δέρμα;
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Κορονοϊός και ψηφιακές οθόνες μας στερούν την όρασή μας
1 στους 2 θα αποκτήσει μυωπία
Το πρώτο ρομπότ απολύμανσης, με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έφτασε στην Ελλάδα
Έχει ήδη παραδοθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
«Face Yoga για Όλους» από το MDA Ελλάς
Με την υποστήριξη της CASTALIA