Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


24 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

24/3/2009
Τα νέα πρόσωπα μιας παλιάς ασθένειας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η φυματίωση εξακολουθεί να αφαιρεί μια ζωή κάθε 20 δευτερόλεπτα. Εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή μέσω συντονισμένων εθνικών προσπαθειών. Εκατομμύρια όμως άλλοι δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε θεραπεία. Αν δεν ενταθεί η ερευνητική και κοινωνική δράση, ο αριθμός των ασθενών θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης η 24η Μαρτίου και σύμφωνα με τους ειδικούς η «ξεχασμένη» νόσος αναβιώνει εκ νέου.

 

Πολλοί άνθρωποι στον ανεπτυγμένο κόσμο πιστεύουν πως η φυματίωση αποτελεί μία ασθένεια του παρελθόντος. Στη δεκαετία του ‘80, οι ειδικοί μιλούσαν με σιγουριά για την εξάλειψη της φυματίωσης μέσα σε μερικές δεκαετίες, πιστεύοντας πως η ασθένεια αυτή ήταν υπό έλεγχο.

 

Ωστόσο, σήμερα η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι η φυματίωση δεν έχει καταπολεμηθεί, καθώς κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 9 εκατομμύρια νέα κρούσματα. Η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί μία εξαιρετικά θανατηφόρα ασθένεια. Το 2007 στοίχισε τη ζωή σε 1,7 εκατομμύρια ασθενείς, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου τέσσερις θανάτους κάθε λεπτό της ώρας. Η πλειονότητα των κρουσμάτων φυματίωσης, περίπου το 80%, καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν μολυνθεί από την ασθένεια.

 

Αυτή η ασθένεια του παρελθόντος έχει επιστρέψει με νέα πρόσωπα, προκαλώντας μεγάλα εμπόδια στην προσπάθεια διάγνωσης και αντιμετώπισής της. Η ραγδαία εξάπλωση της φυματίωσης σε ασθενείς με HIV/AIDS, καθώς και η εμφάνιση στελεχών της φυματίωσης που είναι ανθεκτικά στα πιο συνηθισμένα και αποτελεσματικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ασθένειας, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση, όπου πλέον η φυματίωση εξελίσσεται εκτός ελέγχου.

 

Οι προκλήσεις για την αντιμετώπιση της φυματίωσης είναι τεράστιες. Οι ίδιοι οι ασθενείς καθημερινά αγωνίζονται να επιβιώσουν και να ξεπεράσουν την ασθένεια. Το ταξίδι τους είναι μεγάλο και δύσκολο. Οι ιστορίες τους πολλές, καθώς καθημερινά ανακαλύπτουν πως η διάγνωση και η καταπολέμηση της φυματίωσης δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Τα διαγνωστικά τεστ που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν μπορούν να τους πουν με ευκολία αυτό που χρειάζονται να μάθουν άμεσα. Σαν αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς ξεκινούν θεραπεία χωρίς να έχει γίνει η σωστή διάγνωση, ενώ άλλοι δεν λαμβάνουν ποτέ τη θεραπεία που έχουν άμεσα ανάγκη.

 

Μία από τις ανθρωπιστικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον αγώνα κατά της φυματίωσης αποτελούν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» που περιθάλπουν 26.000 ασθενείς με φυματίωση σε 31 χώρες παγκοσμίως. Στην ιστοσελίδα www.msf.gr/tb των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» μπορείτε να διαβάσετε τις ιστορίες ασθενών με φυματίωση, που περιθάλπονται από τα μέλη της Οργάνωσης σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες ξετυλίγεται το δύσκολο και μερικές φορές χαοτικό ταξίδι που έκαναν προκειμένου να μάθουν για την ασθένειά τους και να λάβουν την περίθαλψη που χρειάζονται.

 

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» απευθύνουν έκκληση προς την Παγκόσμια Κοινότητα για εντατικοποίηση της επιστημονικής έρευνας και οικονομική ενίσχυσή της, ώστε να υπάρξουν νέα διαγνωστικά εργαλεία άμεσα προσβάσιμα από όλους τους ασθενείς, τα οποία να δίνουν γρήγορα και ακριβή αποτελέσματα.

 

Την ίδια ανάγκη τονίζει και ο Γεν. Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Μπαν Γκι-Μουν, σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

 

«Η φυματίωση εξακολουθεί να αφαιρεί μια ζωή κάθε 20 δευτερόλεπτα. Εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή μέσω συντονισμένων εθνικών προσπαθειών. Εκατομμύρια όμως άλλοι δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε θεραπεία. Αν δεν εντείνουμε τη δράση μας ο αριθμός των ασθενών θα συνεχίσει να αυξάνεται.

 

Μαζί πρέπει να συμβάλουμε στην πρόληψη του λοιμώδους νοσήματος, να εντοπίσουμε νωρίτερα όσους έχουν ασθενήσει και να παράσχουμε θεραπεία σε όλους. Πρέπει να υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της πολυανθεκτικής (MDR-TB) και της εξαιρετικά ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης (XDR-TB). Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του συνδυασμού φυματίωση / ιός HIV.

 

Χαιρετίζω τη δέσμευση των κυβερνήσεων, των πολυμερών οργανισμών, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των ιδρυμάτων και των μελών των εταιρικών, ακαδημαϊκών και ερευνητικών κοινοτήτων που δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την αναχαίτιση και αντιστροφή της εξάπλωσης της νόσου.

 

Σε αυτή την περίοδο οικονομικής κρίσης, πρέπει να προστατέψουμε τις επενδύσεις στην παγκόσμια υγεία και κυρίως να προστατέψουμε τους περισσότερο ευάλωτους. Πρέπει επίσης να στοχεύσουμε σε καινοτόμες δράσεις προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια, να σώσουμε ζωές και να επιτρέψουμε στις κοινωνίες να ευημερήσουν».


 

Επισκεφτείτε το επίσημο site της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης:

 

http://www.stoptb.org/events/world_tb_day/2009/

 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

10,6 εκατομμύρια ασθενείς νόσησαν το 2021 με το 10% να είναι παιδιά
Η εταιρεία διαθέτει ήδη 30 πιθανά προϊόντα και ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά της φυματίωσης


Σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ: Προειδοποίηση για τις λοιμώξεις από Vibrio vulnificus
Απαιτούν άμεση εντατική φροντίδα και χειρουργική επέμβαση
EMA: Επανεξέταση φαρμάκου για τη διαχείριση του βάρους
Διερευνάται για τη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή ασφάλεια
Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τους πληγέντες της Θεσσαλίας
Πραγματοποιείται και διερεύνηση των ευρύτερων σχετικών αναγκών