Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


195 νέα φάρμακα εντάχθηκαν στη θετική λίστα φαρμάκων

27/5/2020 2:15:26 μμ
Αν αυξήσουν τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ θα αντισταθμιστούν με clawback
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά από περίπου 2 χρόνια στασιμότητας στη φαρμακευτική αγορά, 195 νέα φάρμακα εντάσσονται στο κατάλογο της θετικής λίστας και θα μπορούν πλέον να συνταγογραφούνται από τους Έλληνες γιατρούς στους ασθενείς τους.


Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, εντάχθηκαν στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων, 195 συσκευασίες φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, πολλών εκ των οποίων η εξέταση εκκρεμούσε από το 2018.

Από αυτά, 104 (53.33%) είναι γενόσημα, 36 (18.46%) βιοομοειδή, 36 (18.46%) πρωτότυπα, 8 (4.1%) υβριδικά, 6 (3.07%) καλώς καθιερωμένης χρήσης και 5 (2.56%) σταθεροί συνδυασμοί. Τα φάρμακα αφορούν παθήσεις όπως:

  • λευχαιμία,
  • μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη,
  • σακχαρώδη διαβήτη,
  • αναιμία,
  • αρτηριακή πνευμονική υπέρταση,
  • ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση,
  • άσθμα,
  • ρευματοειδή αρθρίτιδα,
  • ψωριασική αρθρίτιδα,
  • νόσο του Crohn,
ενώ περιλαμβάνονται και φάρμακα αντιρετροϊκής θεραπείας και φάρμακα σπανίων παθήσεων.

Ο κατάλογος των φαρμάκων τα οποία εντάχθηκαν στον κατάλογο των αποζημιούμενων, είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.


Αξίζει να αναφερθεί πως η επιπλέον δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που αναμένεται να προκληθεί από την ένταξη νέων φαρμάκων στη θετική λίστα με τα φάρμακα που αποζημιώνει θα αντισταθμιστεί από το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (clawback). Η Υπουργική Απόφαση έχει ισχύ από την Τετάρτη 27 Μαϊου, καταργώντας την προηγούμενη απόφαση της 24ης Ιανουαρίου.


Στη νέα Θετική Λίστα Φαρμάκων ενσωματώνονται αποφάσεις για την ένταξη φαρμάκων από τις 20 Μαρτίου αλλά και από τις 21 Μαΐου, καθώς και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τις θεραπείες της Ηπατίτιδας C, αλλά και φαρμάκων για το μεταστατικό μελάνωμα σε ασθενείς που φέρουν την BRAF V 600 μετάλλαξη.


Τέλος, στο νέο Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων έχουν ληφθεί υπόψη και οι αποφάσεις για την τιμολόγηση για λόγους δημόσιας υγείας φαρμακευτικού σκευάσματος με δραστική ουσία χλωροκίνη.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό