Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


190 δισ. ευρώ μας κοστίζει η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες τους!

14/11/2017 1:00:11 μμ
Ποιοι χαρακτηρίζονται ως πιο "δύσκολοι" ασθενείς;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σχεδόν τριπλάσιο είναι το κόστος της μη συμμόρφωσης των ασθενών με τις θεραπείες τους στη δεκαετία 2002-2012 φθάνοντας από 100 δισ. δολ. στα 289 δισ. δολ. ετησίως στις ΗΠΑ. Αντίστοιχα στην Ε.Ε. η μη συμμόρφωση εκτιμάται περίπου σε 125 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 9,6% του συνόλου των δαπανών υγείας. Στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το ποσό ξεπερνά τα 190 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστεί το έμμεσο κόστος που φτάνει τα 85 δισ. ευρώ και η ιδιωτική δαπάνη των ασθενών από τις επιπτώσεις της μη συμμόρφωσης, που υπολογίζεται σε άλλα 5 εκ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε η καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μαίρη Γείτονα, μιλώντας στην ενότητα Συνεδρίου με θέμα: «Συμμόρφωση και ηθική», που διοργάνωσε το DailyPharmaNews.gr.

Η κ. Γείτονα παρουσίασε για πρώτη φορά αποτελέσματα από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SIMPATHY, για την διαχείριση της πολυφαρμακίας και συμμόρφωσης ατόμων άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, στην Ελλάδα, οι ασθενείς μπορεί να ακολουθούν τη φαρμακευτική αγωγή τους κατά 97,1%, όμως λιγότεροι από τους μισούς (42,3%) ακολουθούν την ενδεδειγμένη φυσική δραστηριότητα και 3 στους 4 την ενδεδειγμένη δίαιτα.


Παρατηρήθηκε επίσης ότι 7,8% των ασθενών αυξάνουν τη δόση των φαρμάκων για να αισθανθούν καλύτερα, μειώνουν τη δόση επειδή αισθάνονται καλύτερα ή ξεχνούν τα φάρμακά τους. Ακολουθούν δε, καλύτερα την αγωγή τους, εάν τα συνοδά φάρμακα είναι μέχρι 4 ή 5, απ΄ ότι αν είναι περισσότερα (πολύπλοκα σχήματα).


Στην ίδια ενότητα, ο Γιώργος Κρανίου, ιατρικός διευθυντής της Creative Pharma Services υπογράμμισε ότι το 35-40% των συμμετεχόντων σε κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ χάνουν την προσήλωσή τους στη φαρμακευτική αγωγή μετά τους πρώτους 5 μήνες με αποτέλεσμα να χρειάζεται η ενίσχυση της μελέτης με νέους συμμετέχοντες, σχεδόν διπλασιάζοντας το κόστος και παρατείνοντας το χρόνο εκπόνησής της, προκειμένου να εξαχθούν τα απαιτούμενα συμπεράσματα για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του φαρμάκου υπό δοκιμή.


Στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ασθενούς και στο πώς επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, αναφέρθηκε ο Δρ. Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ Ανδρέας Ζεργιώτης, παρουσιάζοντας 16 τύπους προσωπικότητας, οι οποίες συμπεριφέρονται διαφορετικά στην αντιμετώπιση της φαρμακευτικής τους αγωγής. Υπογράμμισε την ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης των ασθενών, προκειμένου η τήρηση της αγωγής να είναι εφικτή και ως παράδειγμα σημείωσε την περίπτωση ασθενών με κατάθλιψη, οι οποίοι συνήθως διακόπτουν την αγωγή τους 3 μήνες μετά, με αποτέλεσμα την υποτροπή.


Αντίστοιχα, στην περίπτωση ασθενών με σχιζοφρένεια, αναφέρθηκε ο Συντονιστής Διευθυντής του ΨΝΑ Δαφνί, ψυχίατρος, Χαράλαμπος Τουλούμης, τονίζοντας ότι παρατηρείται μη συμμόρφωση των ασθενών αυτών από τις πρώτες 7-10 ημέρες της αγωγής τους, όντας ακόμη νοσηλευόμενοι, επισημαίνοντας έτσι την ανάγκη για επίδειξη μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για τον ασθενή, από τον θεράποντα γιατρό.


Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, ακολουθούν την αγωγή τους μόλις το 58% των ασθενών με ψυχώσεις, έναντι 65% των ασθενών με κατάθλιψη και 76% των ασθενών με λοιπές παθήσεις.


Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του ΣΦΕΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της ΠΕΦ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό