Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

100 χιλιάδες συσκευασίες παιδικού αντιβιοτικού αναμένονται μέσα στο μήνα

11/1/2023 8:31:58 μμ
Φουλάρουν τις «μηχανές» Ινδία, Κίνα και ευρωπαϊκές χώρες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η πρώτη ύλη για παιδικό αντιβιοτικό είναι διαθέσιμη σε εργοστάσια παραγωγής στην Ινδία, στην Κίνα αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες που σημαίνει ότι θα είναι δυνατή μέσα στο μήνα η αποδέσμευση 100 χιλιάδων συσκευασιών. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ 3 με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δίνοντας ελπίδα για καλύτερο εφοδιασμό της αγοράς στο άμεσο μέλλον, ιδίως όσον αφορά τα παιδιατρικά σκευάσματα. 

Για ομαλοποίηση της κατάστασης μίλησε και ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης στο Real News, ανακοινώνοντας ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να διανεμηθούν στην ελληνική αγορά 90 χιλιάδες εισπνεόμενα, ενώ απέδωσε ένα μέρος του προβλήματος στο κλείσιμο των φαρμακοβιομηχανιών του εξωτερικού λόγω των Χριστουγέννων, γεγονός που επηρέασε την παραγωγή. Όπως εξήγησε: «Το πρόβλημα είναι ότι τα εισπνεόμενα έχουν μηχανισμό και ο μηχανισμός είναι από Ινδία και Κίνα και είναι καθαρά εισαγόμενο προϊόν στο παιδιατρικό σκέλος».

ΕΟΦ: Ενημερώνει το κοινό για εναλλακτικά φάρμακα υψηλής ζήτησης

Την ίδια στιγμή ο ΕΟΦ, σε μια προσπάθεια να μειώσει την ταλαιπωρία των πολιτών και των φαρμακοποιών από τις μεγάλες ελλείψεις, έδωσε στη δημοσιότητα ένα μακροσκελή κατάλογο με εναλλακτικά φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν δεν υπάρχει το σκεύασμα που πρότεινε ο γιατρός. Ο κατάλογος περιέχει σκευάσματα που χορηγούνται σε μια πληθώρα συμπτωμάτων, όπως σε πυρετό, πόνο, βήχα, καταρροή κ.ά., με τον ΕΟΦ να συνιστά στο κοινό να ρωτά τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό για τα προϊόντα που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του. Δείτε τον πίνακα εδώ.  Σημειώνεται ωστόσο ότι στα σχόλιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί φαρμακοποιοί αναφέρουν πως αρκετά από τα προτεινόμενα σκευάσματα είναι και αυτά ελλειπτικά ή δυσεύρετα.

Φαρμακαποθηκάριοι: Τα πολιτικά κόμματα να ενημερωθούν σφαιρικά για το πρόβλημα των ελλείψεων

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων καλεί και συνιστά στα πολιτικά κόμματα, «και μάλιστα σε αυτά που αυτοπροσδιορίζονται ως κόμματα εξουσίας», όπως αναφέρει, να ενημερώνονται σφαιρικά πριν υιοθετήσουν λανθασμένες απόψεις, ενώ δηλώνει την πρόθεσή του να ενημερώσει οποιοδήποτε πολιτικό φορέα επιθυμεί για τα αληθή αίτια του προβλήματος των ελλείψεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου «εδώ και πολύ καιρό έχει απαγορευτεί από τον ΕΟΦ η εξαγωγή φαρμάκων που ήταν σε έλλειψη και οι ελλείψεις αυτές έχουν αποκατασταθεί σχεδόν στο σύνολο τους. Έχουμε δηλώσει σε ειδική πλατφόρμα στον ΕΟΦ τα αποθέματά μας όσον αφορά τα συγκεκριμένα φάρμακα, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ελέγχους κατά την κρίση του. Οι φαρμακαποθήκες παρέμειναν ανοιχτές όλη την περίοδο των εορτών, πλην της ημέρας των Χριστουγέννων και των Φώτων, σε αντίθεση με τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες έκλεισαν επί δεκαπενθήμερον. Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι πολυπαραγοντικό και παγκόσμιο φαινόμενο».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα τριών ευρωπαϊκών οργανισμών
Εάν εισάγουν λιγότερες συσκευασίες φαρμάκων από αυτές που χρειάζεται η χώρα


Σχετικά άρθρα

Αδ. Γεωργιάδης: Απειλεί με πρόστιμα τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες
Εάν εισάγουν λιγότερες συσκευασίες φαρμάκων από αυτές που χρειάζεται η χώρα
Έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους ασθενείς;
Τι συζητήθηκε μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΠΙΣ
Υπ. Υγείας και ΠΟΥ/Ευρώπης εγκαινίασαν την έναρξη του προγράμματος «Health-IQ»
Αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα