Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


10 "χρυσοί" κανόνες για ισχυρό ανοσοποιητικό

17/2/2021 3:22:34 μμ
Γράφει η Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος & Βιολόγος Υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition, Θεσσαλονίκη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η εξελισσόμενη πανδημία του νέου κορονοϊού έφερε στην επιφάνεια την αξία και τη σημασία της υγείας αλλά και της κατάστασης θρέψης για όλους.

Πλέον οι περισσότεροι διερωτώνται πώς μπορούν να βελτιώσουν τους διαγνωστικούς δείκτες υγείας τους, τη διατροφή και τη φυσική τους κατάσταση και αναζητούν πρακτικούς τρόπους ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Η αντοχή, η ενδυνάμωση του οργανισμού και η καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτώνται από γονιδιακούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και δεν χτίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σταδιακά μέσω ενός όσο το δυνατόν πιο υγιούς τρόπου ζωής.

Ο δεκάλογος του υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, που θα πρέπει να συστήνουν οι επαγγελματίες υγείας για τους πολίτες όλων των ηλικιών είναι:
  • 1. Εξασφάλιση επαρκούς ύπνου: Οι μειωμένες ώρες ύπνου αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο λοιμώξεων. Για τους ενήλικες συστήνονται τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα.
  • 2. Κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες και μειώνουν την ευαισθησία σε λοιμώξεις. Ιδανικά θεωρούνται τα εσπεριδοειδή, το ρόδι, η κόκκινη πιπεριά, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το πράσινο τσάι, το καρότο, τα σπαράγγια, το σκόρδο, τα παντζάρια και τα μανιτάρια.
  • 3. Κατανάλωση τροφίμων με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που δεν περιορίζονται μόνο στο ελαιόλαδο. Ο διαιτολόγοςδιατροφολόγος θα βοηθήσει στην ένταξη μιας ποικιλίας καλών λιπαρών στη διατροφή για αντιφλεγμονώδη δράση κατά των λοιμώξεων.
  • 4. Κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση (προβιοτικά) όπως γιαούρτι και κεφίρ, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τους επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς.
  • 5. Καθημερινή άσκηση: Μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι και η πεζοπορία είναι εξαιρετικές επιλογές.
  • 6. Επαρκή ενυδάτωση μέσα στην ημέρα: Η αφυδάτωση μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ιώσεις. Θα πρέπει να πίνουν αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε κάθε εποχή.
  • 7. Διαχείριση των επιπέδων άγχους: Η μείωση των επιπέδων άγχους με αγαπημένη μουσική και κάποια δραστηριότητα, ασκήσεις αναπνοής, χαλάρωση, διατάσεις, περπάτημα, yoga και άλλες πρακτικές μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος σε υψηλά επίπεδα.
  • 8. Διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ: Το αλκοόλ και το τσιγάρο επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταστρέφοντας τα ανοσοποιητικά κύτταρα και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς της εντερικής μικροχλωρίδας.
  • 9. Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους: Το αυξημένο σωματικό λίπος, ιδίως εάν αυτό είναι σπλαχνικό, ενεργοποιεί την παραγωγή των προφλεγμονωδών κυτταροκινών που κυκλοφορούν στο αίμα και εντείνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης και έχει συνδεθεί με στεφανιαία νόσο και άλλα προβλήματα υγείας.
  • 10. Ενεργοποίηση της βιταμίνης D: Έκθεση 15-20 λεπτών στον ήλιο και κατανάλωση λιπαρών ψαριών, πλούσια σε βιταμίνη D. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων αλλά και αυτοάνοσων νοσημάτων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
23/4/2024 7:15:07 πμPharmasept Hygienic Shower Cream
Νέο κρεμώδες αφρόλουτρο εντατικής ενυδάτωσης & θρέψης






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους