Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σημαντικά κενά στην ενημέρωση για τον διαβήτη τύπου 1

28/7/2026 4:20:18 μμ
Σύμφωνα με νέα έρευνα στις ΗΠΑ που υποστήριξε η Sanofi
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέα έρευνα με τίτλο «The Family Factor"», η οποία διενεργήθηκε από τον οργανισμό Beyond Type 1 με την υποστήριξη της Sanofi, αποκαλύπτει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ΣΔτ1) σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό πρώτου βαθμού.

 

Αν και διατρέχουν έως και 15 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, πάνω από ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες (26%) πιστεύει ότι ο ίδιος ή το παιδί του δεν κινδυνεύει.

 

Η μελέτη, που διεξήχθη σε 1.511 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου των ίδιων ή των παιδιών τους, έδειξε επίσης ότι: 

  • Το 82% ανησυχεί για τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, αλλά το 46% διστάζει να προχωρήσει σε έλεγχο.
  • Το 63% πιστεύει εσφαλμένα ότι η νόσος διαγιγνώσκεται κυρίως σε παιδιά, ενώ στην πραγματικότητα οι ενήλικες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των νέων διαγνώσεων κάθε χρόνο.
  • Το 38% συνδέει λανθασμένα την έλλειψη άσκησης με τον ΣΔτ1, ο οποίος όμως αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα.
  • Το 28% δεν γνωρίζει τι είναι η διαβητική κετοξέωση.
  • Το 26% θεωρεί ότι ο έλεγχος αντισωμάτων γίνεται μόνο μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων.

«Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη για εκπαίδευση του κοινού, αξιόπιστη καθοδήγηση και πιο προσβάσιμους τρόπους εξέτασης, ώστε οι οικογένειες να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση των επιλογών τους και να κάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις», σχολίασε εκπρόσωπος του οργανισμού Beyond Type 1.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η κατηγορία εισέρχεται για 1η φορά στις πρώτες 10 ενδείξεις του R&D
Μέσω νέας στρατηγικής συνεργασίας






Σχετικά άρθρα

588 φάρμακα κατά της παχυσαρκίας σε ανάπτυξη
Η κατηγορία εισέρχεται για 1η φορά στις πρώτες 10 ενδείξεις του R&D
Σε ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις η παραπληροφόρηση για τη στοματική υγεία
Καμπάνια ενημέρωσης ξεκινά η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία
Ποιες εξετάσεις και επεμβάσεις δεν γίνονται νόμιμα στην Ελλάδα;
Επιστολή καμπανάκι από την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία
Bausch + Lomb: Νέα έρευνα για την ξηροφθαλμία και την εμμηνόπαυση
Αναδεικνύει την ανάγκη για ευρύτερη ενημέρωση των γυναικών