Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα
Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Οι λεπτομέρειες για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών



Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, οι ανασφάλιστοι πολίτες που έχουν ΑΜΚΑ αποκτούν το δικαίωμα για δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη.


Τα φάρμακα που καλύπτονται ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στο θετικό κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων και αρμόδιοι για τη συνταγογράφηση στους δικαιούχους είναι αποκλειστικά και μόνο οι γιατροί των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Π.Ε.ΔΥ.


Η συνταγογράφηση γίνεται μόνο με ειδικές ηλεκτρονικές συνταγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Επισημαίνεται ότι και για τα φάρμακα των ανασφαλίστων ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταγογράφησης, ελέγχων και συμμετοχών που ισχύουν και για τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασφαλισμένους.


Όσον αφορά στη χορήγηση

  • Τα φάρμακα που χορηγούνται εντός νοσοκομείων (κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή σε ημερήσια και εξωτερική βάση) οι δικαιούχοι τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων.
  • Τα φάρμακα υψηλού κόστους (του ν. 3816/2010) που χορηγούνται σε εξωτερικούς ασθενείς τα προμηθεύονται οι δικαιούχοι αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Επίσης ο ΕΟΠΥΥ δύναται να αποφασίσει να χορηγεί και φάρμακα που δεν εμπίπτουν στις προαναφερόμενες διατάξεις από τα φαρμακεία του, ειδικά και μόνο για τις περιπτώσεις των ανασφαλίστων με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα φάρμακα υψηλού κόστους.
  • Τα υπόλοιπα φάρμακα που χορηγούνται σε εξωτερικούς ασθενείς οι δικαιούχοι τα προμηθεύονται από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους ασφαλισμένους ασθενείς.
ΠροηγούμενοΕπόμενο