Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Καταργείται άμεσα το εισιτήριο των 5 ευρώ και το 1 ευρώ ανά συνταγή

Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι και η αναβάθμιση των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων του Ασθενή




Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η οριστική κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή. Σύντομα θα ακολουθήσει και το 1 ευρώ ανά συνταγή. Αυτά δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ενώ σχολίασε και το επίμαχο ζήτημα των ελλείψεων στα αναλώσιμα υλικά. «Στο σύστημα υγείας υπάρχουν ακόμα οι "αμαρτωλές” συμβάσεις τόσο για τις προμήθειες όσο και για τα ιδιωτικά συνεργεία και για τις συμβάσεις κρατικοδίαιτων του συστήματος. Πρέπει να γίνει επαναπροσανατολισμός των δημόσιων πόρων. Η δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στην ιατρική παρακολούθηση, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία είναι προτεραιότητά μας και τα χρήματα θα πηγαίνουν εκεί.»


 

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να αναδιοργανωθεί το ΕΣΥ, ώστε οι γιατροί να μπορούν να ασκήσουν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι ασθενείς να αισθάνονται ασφάλεια όταν απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του: «Ήδη έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες που θα ενισχύσουν την στελέχωση των νοσοκομείων με ανθρώπινο δυναμικό (παράταση της θητείας των ειδικευόμενων και επικουρικών γιατρών, προσλήψεις σε ΜΕΘ, σχεδιασμός στοχευμένων προσλήψεων στις δομές υγείας, απλοποίηση του τρόπου επιλογής των επικουρικών γιατρών).»


 

Τέλος, ο κ. Ξανθός ανήγγειλε ότι «δρομολογούμε τον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων του Ασθενή που λειτουργούν μέσα στα νοσοκομεία. Ο ρόλος τους –σε συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη– θα είναι να προασπίζουν τα δικαιώματα των ασθενών, οι οποίοι θα έχουν στο πλάι τους έναν σημαντικό σύμμαχο. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε αφενός την προστασία του αυτονόητου δικαιώματος των πολιτών στην ισότιμη υγειονομική πρόσβαση και στην αξιοπρεπή περίθαλψη και αφετέρου θα στηρίξουμε τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που πολλές φορές μετατρέπονται σε "αλεξικέραυνα” της αγανάκτησης των πολιτών εξαιτίας των ανεπαρκειών που παρατηρούνται στο δημόσιο σύστημα υγείας.»

 

ΠροηγούμενοΕπόμενο