Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα

Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ: Πρωταγωνιστής του Κλάδου για 7η συνεχόμενη χρονιά
Διάκριση στα βραβεία «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας 2025» για τη σταθερή του συμβολή στο ελληνικό φαρμακείο

Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

«Καμπανάκι» για τη ρύπανση από τα τζάκια


Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που έχει για την υγεία των πολιτών η φθηνή λύση στη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.).

 

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο Ι.Σ.Α. σημειώνει ότι η καύση του ξύλου με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων - προϊόντων της καύσης (suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα.

 

Επισημαίνει μάλιστα ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα.

 

Τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με τον Ι.Σ.Α., στο Μαρούσι και στο Κορωπί διαπιστώθηκε 18 φορές αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3 (μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα). Τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μαζί με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, επιτείνουν και άλλοι τοξικά προϊόντα τη ίδιας καύσης του βιοάνθρακα όπως τα SO2, NO2, NO, CO, CO2, Pb και άλλα.

 

Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον Ι.Σ.Α., έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις και θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων πολιτών και προμηνύει τον αφανισμό της ζωτικής πηγής οξυγόνου και οικολογικής ισορροπίας στο περιβάλλον, τα δάση μας.

 

Γι' αυτό το λόγο ο Σύλλογος ζητεί από την Πολιτεία να εντείνει κάθε προσπάθεια που θα μπορέσει να διαφυλάξει την υγεία όλων των πολιτών και να προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες.

 

ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: «30 φορές πιο ρυπογόνα τα τζάκια από τους καυστήρες»

 

Ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

 

Αυτό προειδοποιούν οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι η ακρίβεια έχει οδηγήσει τους πολίτες στην αναζήτηση φθηνότερων λύσεων θέρμανσης, βλάπτοντας σοβαρά την υγεία τους.

 

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) προειδοποιεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά, και αναπτυξιακά προβλήματα.

 

Και υπογραμμίζει ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες, καθώς και για αυτούς που πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

 

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία έρευνας σε ευρωπαϊκές πόλεις, που διεξήχθη το 2001 - 2005 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Carbosol1. Όπως φάνηκε το 50%-70% της χειμερινής ρύπανσης, με βλαβερές για την υγεία ενώσεις άνθρακα, προέρχεται από τα τζάκια και την καύση βιομάζας.

 

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν ωστόσο, ότι αυτά τα επίπεδα καταγράφονται σε χώρες με πολύ βαρύτερο χειμώνα και πολύ πιο εκτεταμένη καύση βιομάζας και ξυλείας. Σε μια άλλη έρευνα στον Καναδά, φάνηκε ότι ένα κιλό ξυλείας που καίγεται σε τζάκι εκπέμπει 13,5-19,3 γραμμάρια σωματιδίων (το μεγαλύτερο μέρος τους πολύ επικίνδυνα ΡΜ2,5 (δηλ. με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρά)), 0,2 γραμμάρια οξείδια του θείου, 1,4 γρ. οξείδια του αζώτου, 6,5-21 γρ. οργανικές πτητικές ενώσεις.

 

Ρύπανση και στο εσωτερικό των σπιτιών

 

Το τζάκι απειλεί την υγεία και στο εσωτερικό των σπιτιών, καθώς μεγάλο μέρος του καπνού παραμένει μέσα στο σπίτι. Γι αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να παραμένει ένα μισάνοικτο παράθυρο, για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα στο διαμέρισμα.

 

Επιπλέον και σε ό,τι αφορά τη θερμαντική απόδοση του αστικού τζακιού, είναι μικρή, δεδομένου ότι μόλις 15% της θερμότητας παράγεται από την καύση των ξύλων, ενώ η ζέστη που παρέχει είναι μόνο τοπική και συνεισφέρει ελάχιστα στη συνολική θέρμανση ενός σπιτιού.

 

Ωστόσο η απαγορευτική για πολλά νοικοκυριά τιμή του πετρελαίου και οι επικείμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ έχουν κάνει την χρήση του τζακιού μονόδρομο για χιλιάδες οικογένειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Τα «όχι» των ειδικών

 

Σε ανακοίνωση του το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται η καύση βαμμένων (ειδικότερα με λαδομπογιές) ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι.

 

Επιπλέον προειδοποιούν ότι η χρήση χημικών προσαναμμάτων, απειλεί σοβαρά την υγεία. «Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα όπως η δαδιά. Αποφεύγετε επίσης την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κλπ.», καταλήγει η ανακοίνωση.


Πηγή: tanea.gr / thebest.gr

ΠροηγούμενοΕπόμενο