Ειδικά μάλιστα τη στιγμή που πορίσματα πρόσφατων κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι το όφελος από τέτοια σκευάσματα είναι αμφισβητήσιμο, καθώς στο 80% των περιπτώσεων της πάθησης η ίαση επέρχεται από μόνη της, χωρίς την ανάγκη λήψης κάποιου φαρμάκου.
Συλλέγοντας και αναλύοντας στοιχεία από τα αρχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (συνταγές με χλωραμφαινικόλη που εκδόθηκαν από γιατρούς κατά το διάστημα 2004 έως και 2007) και από την εταιρεία ερευνών IMS Health (πωλήσεις συσκευασιών του αντιβιοτικού κολλύριου από φαρμακεία για το διάστημα Ιανουάριος 2005 – Δεκέμβριος 2007), αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι ενώ η συνταγογράφηση των σκευασμάτων μειώθηκε σημαντικά (1,94 εκατ. συνταγές το 2007 από 2,30 εκατ. συνταγές το 2004) εντούτοις οι συνολικές πωλήσεις του φαρμάκου όχι μόνο δε μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν κατά 47,8% στις 3,4 εκατ. συσκευασίες το 2007, από 2,3 εκατ. συσκευασίες το 2004. Στην αύξηση αυτή έπαιξε προφανώς ρόλο και η υπαγωγή του αντιβιοτικού στα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. τον Ιούνιο του 2005, που έγινε ασφαλώς για τη διευκόλυνση της πρόσβασης του πολίτη/ασθενή στο φάρμακο, αφετέρου όμως οδήγησε σε υπερβολική αύξηση της ζήτησής του, κάτι που εγείρει ζητήματα ασφάλειας της κοινότητας. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης ανάλυσης, που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση British Journal of General Practice, έχουν ιδιαίτερη σημασία στη λήψη αποφάσεων που αφορούν γενικότερα τη διαθεσιμότητα των αντιβιοτικών σκευασμάτων ως Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ., στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης του ολοένα επιδεινούμενου προβλήματος της μικροβιακής ανθεκτικότητας.
«Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά μόνο όπου χρειάζονται», επισημαίνει ο Dr Peter Rose, επικεφαλής της βρετανικής ερευνητικής ομάδας, ενώ παράλληλα τονίζεται η σπουδαιότητα του ρόλου των φαρμακοποιών στην καθοδήγηση των ασθενών, ώστε να κάνουν συνετή χρήση των συνταγογραφούμενων και κυρίως των μη-συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών φαρμάκων. |
19/12/2024, 15:51ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο αριθμός των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών