Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ζήτημα δημόσιας υγείας αναδεικνύεται η μακροχρόνια χρήση αγχολυτικών

2/10/2014 1:10:10 μμ
Έρευνα αποκαλύπτει συσχετισμό αγχολυτικών και Αλτσχάιμερ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

 

Χιλιάδες άτομα λαμβάνουν τις λεγόμενες βενζοδιαζεπίνες (ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας), η μακροχρόνια χρήση των οποίων πρόσφατα συνδέθηκε με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

 


Η σχετική μελέτη από ερευνητές από Γαλλία και Καναδά, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, προειδοποιεί ότι η αδικαιολόγητη μακροχρόνια χρήση αγχολυτικών και υπνωτικών θα πρέπει να θεωρείται πλέον ζήτημα δημόσιας υγείας.

Οι επιστήμονες ερεύνησαν τη σχέση μεταξύ του κινδύνου για εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και της χρήσης βενζοδιαζεπινών. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη βάση δεδομένων του προγράμματος ασφάλισης υγείας του Κεμπέκ (RAMQ), οι επιστήμονες παρακολούθησαν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε δείγμα ηλικιωμένων κατοίκων στους οποίους είχαν συνταγογραφηθεί βενζοδιαζεπίνες.

Επί μία περίοδο τουλάχιστον 6 ετών, εντόπισαν 1.796 περιπτώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ που σχετίζονταν με τη χρήση αυτών των φαρμάκων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι χρήση βενζοδιαζεπινών για 3 μήνες ή περισσότερο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο (έως 51%) εμφάνισης της νόσου.

 


Οι βενζοδιαζεπίνες είναι αναμφισβήτητα πολύτιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των διαταραχών άγχους και αϋπνίας, δηλώνουν οι επιστήμονες, αλλά προειδοποιούν ότι οι θεραπείες θα πρέπει να είναι μικρής διάρκειας και να μην υπερβαίνουν τους 3 μήνες.

Τα ευρήματα των επιστημόνων είναι μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η συχνότητα και η μακροχρόνια χρήση βενζοδιαζεπινών σε ηλικιωμένους πληθυσμούς και η υψηλή και αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της άνοιας στις ανεπτυγμένες χώρες.

 


Πηγή: naftemporiki.gr

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ζητά τις απόψεις τους για την αναγνώριση της αξίας των συνεταιρισμών
Στο επίκεντρο της συνεργασίας η περίθαλψη, τα φάρμακα και οι μείζονες υγειονομικές κρίσεις






Σχετικά άρθρα

WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων