Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ

Υποσχόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας

15/5/2022 10:47:33 μμ
Που σχετίζεται με την υπερδοσολογία της παρακεταμόλης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ολοένα και αυξανόμενος αριθμός μελετών δείχνει τη χρησιμότητα των μορίων RNA και συγκεκριμένα των microRNAs ως βιοδεικτών ή φαρμάκων, προωθώντας τη χρήση τους στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Μια πρόσφατη έρευνα από την Ισπανία εντόπισε μια ακόμα χρήση.

Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή πάθηση που προκαλείται από τις ηπατοτοξικές επιδράσεις διαφόρων φαρμάκων. Στην Ευρώπη, η κατάχρηση παρακεταμόλης ευθύνεται για το 40-70% των περιπτώσεων που σχετίζονται με αυτήν την ηπατική νόσο. Μέχρι σήμερα, η τυπική θεραπεία για την ηπατική ανεπάρκεια που σχετίζεται με υπερδοσολογία παρακεταμόλης είναι η χορήγηση Ν-ακετυλοκυστεΐνης (NAC), η οποία έχει 66% πιθανότητα να σώσει το ήπαρ εάν χορηγηθεί εντός 8 ωρών.

«Γενικά, οι τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις παρέχουν πολύ μικρά χρονικά περιθώρια και χαμηλές πιθανότητες διάσωσης του ήπατος μετά την οξεία ανεπάρκεια. Επομένως, χρειάζονται προσεγγίσεις για τη βελτίωση της πρόγνωσης αυτών των ασθενών», εξηγεί στο eurekalert.org η Δρ. Martínez Chantar, κύρια ερευνήτρια στο εργαστήριο Ηπατικής Νόσου του ερευνητικού κέντρου CIC bioGUNE της Ισπανίας και συντάκτρια της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Antioxidants Journal. 

Σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας, το ερευνητικό κέντρο  εντόπισε τις θεραπευτικές δυνατότητες του microRNA 873 για τη θεραπεία της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας και έδειξε ότι η χορήγηση anti-miR-873-5p φαίνεται να είναι αποτελεσματική καθώς σώζει το ήπαρ 24 ώρες μετά την υπερδοσολογία, αποτρέποντας τη δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων και ενεργοποιώντας την απόκριση των ηπατοκυττάρων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζει να της παρέχει την προφυλακτική της θεραπεία σε αναπτυσσόμενες χώρες
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πεφάνης, φαρμακοποιός, MPharm, MRPharmS Pharmacist trainee Whickham pharmacy, Newcastle Academic tutor, University of Sunderland


Σχετικά άρθρα

1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ
Μητρώο Χρόνιου Νευροπαθητικού Πόνου: Συνεχίζει να λειτουργεί με ιδιωτική πρωτοβουλία
Αλλά μετά από έξι χρόνια χρειάζεται πλέον οικονομική βοήθεια