Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Υποσχόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας

15/5/2022 10:47:33 μμ
Που σχετίζεται με την υπερδοσολογία της παρακεταμόλης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ολοένα και αυξανόμενος αριθμός μελετών δείχνει τη χρησιμότητα των μορίων RNA και συγκεκριμένα των microRNAs ως βιοδεικτών ή φαρμάκων, προωθώντας τη χρήση τους στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Μια πρόσφατη έρευνα από την Ισπανία εντόπισε μια ακόμα χρήση.

Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή πάθηση που προκαλείται από τις ηπατοτοξικές επιδράσεις διαφόρων φαρμάκων. Στην Ευρώπη, η κατάχρηση παρακεταμόλης ευθύνεται για το 40-70% των περιπτώσεων που σχετίζονται με αυτήν την ηπατική νόσο. Μέχρι σήμερα, η τυπική θεραπεία για την ηπατική ανεπάρκεια που σχετίζεται με υπερδοσολογία παρακεταμόλης είναι η χορήγηση Ν-ακετυλοκυστεΐνης (NAC), η οποία έχει 66% πιθανότητα να σώσει το ήπαρ εάν χορηγηθεί εντός 8 ωρών.

«Γενικά, οι τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις παρέχουν πολύ μικρά χρονικά περιθώρια και χαμηλές πιθανότητες διάσωσης του ήπατος μετά την οξεία ανεπάρκεια. Επομένως, χρειάζονται προσεγγίσεις για τη βελτίωση της πρόγνωσης αυτών των ασθενών», εξηγεί στο eurekalert.org η Δρ. Martínez Chantar, κύρια ερευνήτρια στο εργαστήριο Ηπατικής Νόσου του ερευνητικού κέντρου CIC bioGUNE της Ισπανίας και συντάκτρια της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Antioxidants Journal. 

Σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας, το ερευνητικό κέντρο  εντόπισε τις θεραπευτικές δυνατότητες του microRNA 873 για τη θεραπεία της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας και έδειξε ότι η χορήγηση anti-miR-873-5p φαίνεται να είναι αποτελεσματική καθώς σώζει το ήπαρ 24 ώρες μετά την υπερδοσολογία, αποτρέποντας τη δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων και ενεργοποιώντας την απόκριση των ηπατοκυττάρων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»