Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Η Φαρμακευτική Νοημοσύνη και τα 90 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών
Στο επίκεντρο του 19ου Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συνεδρίου
FITO+: Χριστουγεννιάτικη προσφορά στα φαρμακεία όλης της Ελλάδας
Θα ισχύσει από 16 Δεκεμβρίου 2019 έως 31 Ιανουαρίου 2020
Σάλος από την αποκάλυψη ότι η Amazon αποκτά πρόσβαση στις πληροφορίες υγείας του NHS
Δημοσιοποιήθηκαν οι πραγματικοί όροι της συμφωνίας με το υπουργείο Υγείας


Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

4/9/2019 3:25:51 μμ
Με όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Υπόμνημα με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του φαρμάκου και λύσεις για την αντιμετώπισή τους κατέθεσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των επιστημονικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τον Πρωθυπουργό για τις σοβαρές ελλείψεις των φαρμάκων αλλά και για την ανάγκη υπογραφής συμφωνίας για τη διάθεση των ΦΥΚ και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Συγκεκριμένα, τα θέματα που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό είναι τα εξής:


1. ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ: Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται εν αναμονή της υλοποίησης της υπόσχεσης για θέσπιση κινήτρων (χωρίς δημοσιονομικό κόστος) για συστεγάσεις φαρμακείων με στόχο τη θωράκιση των αδύναμων φαρμακείων και τη μετατροπή όλων των υφιστάμενων σημείων σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.


2. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ: Με το υπ'  αριθμόν 64/2018 Προεδρικό Διάταγμα «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού - Ίδρυση φαρμακείου» παρέχεται η δυνατότητα σε έναν ιδιώτη μη φαρμακοποιό να ιδρύσει μέχρι και 10 φαρμακεία. Ο ΦΣΘ έχει ασκήσει αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής όπου θα κριθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η αντισυνταγματικότητα του Π.Δ. και η μη συμβατότητά του με το Ενωσιακό κεκτημένο.


3. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα χρόνια των μνημονίων συνδέθηκε με ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό είχε δραματική επίπτωση στην ποιότητα των παροχών γιατί αφενός το ποσοστό (1,1%) είναι πολύ μικρό, αφετέρου το ΑΕΠ κατακρημνίστηκε. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξει το ποσοστό ή να αποσυνδεθεί από το ΑΕΠ προς όφελος των ασθενών.


4. ΩΡΑΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ: Προτείνεται προσωρινή επιστροφή στο ωράριο 5 ημερών και 40 ωρών και έναρξη διαλόγου για θέσπιση νέου σύγχρονου ωραρίου, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της κοινωνίας και των φαρμακείων.


5. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: Οι φαρμακοποιοί προτείνουν την αναστολή των εξαγωγών όσων φαρμάκων είναι ελλειπτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να διατεθούν όλα για τις εγχώριες ανάγκες.


6. ΠΑΛΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ: Υπάρχουν από το 2012 σε εκκρεμότητα χρηματικές οφειλές προς τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, ύψους περίπου 500.000 ευρώ από συνταγές που εκτελέστηκαν σε ασφαλισμένους ταμείων, που αργότερα ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Η καθυστέρηση οφείλεται σε καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους.


7. ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ: Το πιλοτικό πρόγραμμα για διάθεσή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία πρέπει να αρχίσει το συντομότερο ώστε να εκτιμηθούν προβλήματα και να υπάρξουν προτάσεις.


8. ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ: Οι φαρμακοποιοί αναμένουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μείωσης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο επίκεντρο του 19ου Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συνεδρίου


Σχετικά άρθρα

Η Φαρμακευτική Νοημοσύνη και τα 90 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών
Στο επίκεντρο του 19ου Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συνεδρίου
Υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά βιβλία από τον Απρίλιο του 2020
Για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες
Φαρμακοποιοί και στα σχολεία!
Προκειμένου να ενημερώνουν τους μαθητές για κρίσιμα θέματα πρόληψης