Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Δωρεάν ψηφιακό βιβλίο απαντά σε όλα τα ερωτήματα για την ημικρανία
Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ημικρανία και στον πονοκέφαλο;
Μ. Θεμιστοκλέους: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από τα ΚΕΠ
Παρέμβαση του ΠΦΣ ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να τα ζητούν από τα φαρμακεία
Ι. Τσέτη: Απαιτείται αυτοδυναμία παραγωγής πρώτων υλών και χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης
Οι δηλώσεις της CEO του ΟΦΕΤ στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Υπολογιστικά μοντέλα προβλέπουν με ακρίβεια την πορεία υγείας ασθενών

5/2/2021 11:35:48 πμ
Σημαντικές ανακοινώσεις στο 1ο R&D and Innovation In Healthcare Conference
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σημαντικές και επίκαιρες, δεδομένων και των αναγκών της πανδημίας Covid-19, υπήρξαν οι παρεμβάσεις για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στην υγεία, στο πλαίσιο του 1ου R&D and Innovation in Healthcare Conference, που διοργανώθηκε από το Health Daily και τη BOUSSIAS.


Συγκεκριμένα, στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον εκσυγχρονισμό της υγειονομικής περίθαλψης αναφέρθηκε ο Kαθηγητής παθολογίας και εργαστηριακής Ιατρικής, πρόεδρος του τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, Κυριάκος Φελέκκης. Ειδικότερα, ο κ. Φελέκκης, ανέλυσε το project OActive, ένα προηγμένο υπολογιστικό μοντέλο που αναλύει δεδομένα ασθενών από διαφορετικά επίπεδα, προκειμένου να προλάβει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. Ειδικότερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενσωματώνει μοριακές, ιστολογικές και κυτταρολογικές πληροφορίες με δεδομένα από το περιβάλλον και την κοινωνική υπόσταση του κάθε ασθενούς με σκοπό να δώσει εξατομικευμένη πληροφορία για το πώς μπορεί στον κάθε ασθενή να καθυστερήσει η εξέλιξη της νόσου. Ο κ. Φελέκκης σημείωσε, ότι για το συγκεκριμένο project συνεργάστηκαν 13 φορείς, έγιναν μελέτες σε 7 χώρες μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, διήρκεσε 36 μήνες και στοίχισε περίπου 5 εκατ. ευρώ. Έχει τύχει πολλών διακρίσεων, και έχει βοηθήσει πολλούς ασθενείς σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.


Ο πολυγονιδιακός έλεγχος αποτελεί το μέλλον στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, τόνισε η Ασημίνα Χιωνά, ΜSc, PhD, Bιοχημικός/Μοριακή Βιολόγος, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Μονάδας, Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής & Μακροβιότητας, ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Όμιλος Εταιρειών Υγείας, μιλώντας στο συνέδριο. Η χρήση εξειδικευμένων εξετάσεων στον τομέα της Γενετικής έχει ως σκοπό να διερευνήσει και να απαντήσει σε κλινικά ερωτήματα, τα οποία αφορούν την πρόβλεψη, τη διάγνωση, την πρόγνωση, την παρακολούθηση των εξεταζόμενων για γενετικά νοσήματα, λοιμώδη νοσήματα ή νοσηρές παθογόνες καταστάσεις. Ειδικά αναφέρθηκε στα PRS τεστ, μοριακά τεστ στο αίμα ή τη σίελο που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής (SNP array) για να ελέγξουν την ύπαρξη εκατοντάδων έως και εκατομμυρίων πολυμορφισμών στο DNA, οι οποίοι αθροιστικά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος Alzheimer’s, ο καρκίνος του μαστού/προστάτη/εντέρου.


Ανέφερε ότι ο Όμιλος Βιοιατρική παρέχει τη δυνατότητα διενέργειας εκτίμησης Πολυγονιδιακού Κινδύνου PRS για 7 χρόνιες ασθένειες: Στεφανιαία Νόσο, Διαβήτη Τύπου ΙΙ, Καρκίνο του μαστού, Καρκίνο του προστάτη, Καρκίνο του παχέος εντέρου, Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και Νόσο Αλτσχαϊμερ. Η πλειονότητα των γενετικών ελέγχων απορρέουν από τις διεθνείς οδηγίες και ακολουθούν την άριστη εργαστηριακή πρακτική για την αξιοπιστία τους, έτσι ώστε να δώσουν στον εξεταζόμενο το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.


Tο συνέδριο διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του PhRMA Innovation Forum (PIF), του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών (ΙΕΑ), του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών (HACRO), της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακευτικής Ιατρικής(ΕΛ.Ε.Φ.Ι) και του Hellenic BioCluster (HBio).
Χρυσός Χορηγός του συνεδρίου ήταν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, χορηγοί οι εταιρείες: Bayer, Όμιλος Βιοϊατρική, Medochemie, Pfizer και υποστηρικτές οι εταιρείες AstraZeneca, CORONIS, IQVIA.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κατά 50% η άνοδος και στα προϊόντα φροντίδας ασθενών
Στις 28 Μαΐου 2021 από την Βoussias και το Health Daily


Σχετικά άρθρα

Νέα παρενέργεια καταγράφτηκε για το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer
Υπήρξε πρήξιμο του προσώπου σε άτομα με ιστορικό ενέσεων με δερματικά πληρωτικά
Partnering for Patients: Το 1ο Συνέδριο για την ασθενοκεντρική προσέγγιση και στρατηγική
Στις 28 Μαΐου 2021 από την Βoussias και το Health Daily
Μείωση έναρξης θεραπειών για ηπατίτιδα C κατά 60% το 2020 σε σχέση με το 2019
Σύμφωνα με τον Σπ. Μανωλακόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος