Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Υπολογιστές δίνουν ακριβείς διαγνώσεις φυματίωσης

25/4/2017 11:53:33 πμ
Συναρπαστικά τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μελετούν ακτινογραφίες και δίνουν ακριβείς διαγνώσεις φυματίωσης! Αυτό πέτυχε επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Τόμας Τζέφερσον» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, εργαζόμενοι σε δύο διαφορετικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (AlexNet και GoogleNet).

Οι επιστήμονες τροφοδότησαν τους υπολογιστές με ακτινογραφίες ασθενών που είτε έπασχαν από φυματίωση είτε όχι. Οι υπολογιστές, με τη μέθοδο της «βαθιάς μάθησης», μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που τους επιτρέπει να εκπαιδεύονται από τη μελέτη των δεδομένων και να βελτιώνονται, έδωσαν διαγνώσεις φυματίωσης με ακρίβεια 96%! Όταν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης συνδυάσθηκε με την εμπειρία ενός πραγματικού ακτινολόγου, το ποσοστό ακρίβειας έφθασε το 99%.


«Υπάρχει πλέον τρομερό ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη εντός και εκτός του πεδίου της Ιατρικής. Η σχετικά υψηλή διαγνωστική ακρίβεια των συστημάτων βαθιάς μάθησης είναι συναρπαστική», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Πάρας Λακχανί.

Ο στόχος πλέον είναι η εφαρμογή του συστήματος κυρίως σε απομονωμένες περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών, που δεν έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένους ακτινολόγους, για την καλύτερη αντιμετώπιση μιας θανατηφόρας νόσου, η οποία προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το 2016 περίπου 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από φυματίωση και 1,8 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους.


Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό "Radiology" της Ακτινολογικής Εταιρείας της Β. Αμερικής.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο νέος θεσμός θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 6 αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ
Σύμφωνα µε τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία






Σχετικά άρθρα

International Cosmetics & Beauty Summit Athens
Στην Αθήνα το επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου για το μέλλον της αγοράς των καλλυντικών
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Στην προεδρία η Μέμη Τσεκούρα
Παχαίνουν στο ΑΙ για να πάρουν GLP-1
Η νέα ανησυχητική τάση στο Ηνωμένο Βασίλειο
ΕΟΦ: Συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία Med Safety Week 2026
Και καλεί τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες να προωθούν τα σχετικά υλικά