Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Υποχρεωτική η αλλαγή στο σύστημα ελέγχου των φαρμάκων

12/2/2019 9:55:41 πμ
Η Ελλάδα θα πρέπει να εναρμονιστεί με τα νέα μέτρα της Ε.Ε.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ελλάδα θα πρέπει να εναρμονιστεί με τα νέα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γνησιότητα των φαρμάκων έως το 2025.


Πρόκειται για ένα δισδιάστατο γραμμωτό κώδικα και ένα μηχανισμό ανίχνευσης παραποίησης που θα φέρουν στις συσκευασίες τους τα περισσότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα και κάποια ΜΗΣΥΦΑ, ώστε οι φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία να ελέγχουν αν είναι ψευδεπίγραφα ή ανοιγμένα ή παραποιημένα (μέσω ενός νέου συστήματος «διατερματικής επαλήθευσης»).


Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή στις 9 Φεβρουαρίου σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία, όπου ήδη υπάρχει ένα αντίστοιχο σύστημα ελέγχου γνησιότητας στα φάρμακα (barcode - κουπόνι).


Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΑ), έως το 2025 οι δύο χώρες οφείλουν να ανανεώσουν τις υπάρχουσες μεθόδους τους, ώστε να εναρμονιστούν με το νέο ευρωπαϊκό σύστημα.


Οι αλλαγές αυτές στη συσκευασία των φαρμάκων θα εξασφαλίσουν την ποιότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων, ενώ αποτελούν ένα μέτρο αντιμετώπισης από την πλευρά του ΕΜΑ, του φαινομένου των ψευδεπίγραφων φαρμάκων που είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Υποχρεώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών

Με το νέο σύστημα, οι πληροφορίες κάθε φαρμάκου (που θα περιέχονται στο νέο κώδικα) θα «ανεβαίνουν» από τις υπεύθυνες φαρμακευτικές εταιρείες σε ένα νέο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα (αποθετήριο) της Ε.Ε.


Επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να περιοριστεί η κυκλοφορία των πλαστών/ψευδεπίγραφων φαρμάκων, διαθέτει πλέον προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και ένα νέο έντυπο αναφοράς (σε μορφή pdf), για όταν υπάρχουν υποψίες πλαστογράφησης των κεντρικά εγκεκριμένων φαρμάκων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό
Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό