Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Υποβολή συνταγών: Νέο αίτημα από τον ΕΟΠΥΥ για τον επόμενο μήνα

12/7/2022 5:48:16 πμ
Οι αλλαγές στη διαδικασία θα συνεχιστούν για λίγο ακόμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τη Δευτέρα 11/7 ήταν η τελευταία ημέρα που οι φαρμακοποιοί μπορούν να υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ τους λογαριασμούς τους για τον Ιούνιο με τις νέες διαδικασίες που ξεκίνησαν να προκαλούν αναστάτωση και άγχος στον κλάδο. Μάλιστα οι οδηγίες και οι αλλαγές θα συνεχιστούν για λίγο ακόμα, όπως φαίνεται, καθώς ήδη υπάρχει νέο αίτημα από τη Φαρμακευτική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ που θα ισχύει από την επόμενη υποβολή συνταγών. 

Ειδικότερα, ενδεχομένως στην προσπάθεια να περιοριστεί η γραφειοκρατία, ο ΕΟΠΥΥ ζητά να μην οι ηλεκτρονικές συνταγές αποστέλλονται (ούτε το φυσικό αρχείο, ούτε οι αριθμοί των εκτελέσεων) που περιλαμβάνουν αποκλειστικά σκευάσματα με ποσοστό συμμετοχής 100% και έχουν μηδενικό αιτούμενο ποσό.

Εφιστάται όμως η προσοχή των φαρμακοποιών, καθώς αν μια συνταγή περιλαμβάνει φάρμακα με 100% συμμετοχή και άλλα με διαφορετικό ποσοστό συμμετοχής, τότε αυτή θα πρέπει να αποστέλλεται. Σημειώνεται επίσης ότι όπου δεν υπάρχουν σκευάσματα στις συνταγές με 100% συμμετοχή αλλά αυτές παρουσιάζουν μηδενικό αιτούμενο ποσό, τότε οι συνταγές πάλι θα πρέπει να αποστέλλονται.

Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν αυτόματα από τα προγράμματα φαρμακείου αναδρομικά για τις συνταγές από 01/07/2022 Ο ΠΦΣ υπενθυμίζει ότι οι περιπτώσεις φαρμάκων τα οποία συνταγογραφούνται με 100% συμμετοχή είναι:
  • Φάρμακα θετικής λίστας στην κατηγορία των αντιβιοτικών και ναρκωτικών που χορηγούνται σε ανασφάλιστους του Ν.4368/2016 όταν επισκέπτονται ιδιώτες ιατρούς και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου.
  • Φάρμακα αρνητικής λίστας που συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά για όλους με 100% συμμετοχή (πχ. Sival–b syrop, Skudexa tabl, μορφίνες και πεθιδίνες).
  • Φάρμακα αρνητικής λίστας τα οποία ενσωματώνονται στη διαδικασία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γαληνικών με ποσοστό συμμετοχής 100%.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι 7 προτάσεις του ΠΦΣ για τη συμβολή του κλάδου στην καταπολέμησή της
Ο ΠΦΣ εφιστά την προσοχή των φαρμακοποιών


Σχετικά άρθρα

Ευρωβαρόμετρο: Οι φαρμακοποιοί δεν ευθύνονται για τη μικροβιακή αντοχή
Οι 7 προτάσεις του ΠΦΣ για τη συμβολή του κλάδου στην καταπολέμησή της
«Πώς τα σκευάσματα με κανναβινοειδή αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του σύγχρονου τρόπου ζωής»
Το νέο webinar για φαρμακοποιούς από την KANNABIO ΚΟΙΝΣΕΠ
Σωτήριες οι παρεμβάσεις φαρμακοποιών σε συνταγές με ασπιρίνη
Απέτρεψαν τη χορήγηση λανθασμένης αγωγής
Η κυβέρνηση της Καταλονίας αξιοποιεί τα φαρμακεία για «καλό σκοπό»
Δωρεάν προϊόντα περιόδου & συμβουλευτική θα παρέχονται από φαρμακοποιούς το 2024