Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ο αυξημένος ρόλος του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Φαρμακοποιοί: Στοπ στα ραντεβού εμβολιασμού αν τα τεστ COVID-19 πάνε στα σούπερ μάρκετ
Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι η διάθεσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

Υποθυρεοειδισμός και αντιμετώπιση της χοληστερίνης

4/2/2008
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ο Κίμων Κ., 45 ετών, μη καπνιστής, έχει όνειρο να κάτσει μια μέρα στα έδρανα της βουλής. Στην παρέα του διακρίνεται για την πύρινη γλώσσα του. Όταν δει κάτι στραβό στον περίγυρό του, κηρύσσει ανένδοτο αγώνα «για να ξεμαγαρίσει ο τόπος». Και μετά παίρνει λεβοθυροξίνη που του συνταγογράφησε κάποια φορά ένας φίλος του, γιατρός, μαζί με χολεστυραμίνη.

Τo τελευταίο διάστημα ο Κίμων δεν πάει καθόλου καλά, όπως λένε οι φίλοι του. Το βλέμμα του έχει γίνει σκυθρωπό. Έχει παχύνει. Φλυαρεί ακατάπαυστα, βρίζοντας τους πάντες και τα πάντα. Τα βλέφαρά του συσπώνται λες κι έχει μόνιμα σκουπιδάκι στα μάτια. Εν τω μεταξύ η χοληστερίνη του έχει πάρει τον ανήφορο. Ο γιατρός τού σύστησε να προσθέσει στατίνες στην αγωγή του.

Ο Κίμων πήρε τη συνταγή και πήγε να την εκτελέσει στον «αρχιερέα της φαρμακευτικής διαπλοκής», όπως αποκαλούσε το φαρμακοποιό του επειδή ανήκε σε άλλη πολιτική παράταξη. Ο φαρμακοποιός όμως αρνήθηκε να του εκτελέσει τη συνταγή εάν πρώτα δε μιλούσε τηλεφωνικά με το γιατρό του. Έξαλλος τότε ο Κίμων τον απείλησε με ανένδοτο αγώνα μέχρι να κλείσει το φαρμακείο του. Ατάραχος ο φαρμακοποιός τού απάντησε:

Αγαπητέ κύριε Κίμωνα, όπως και στην πολιτική έτσι και στην υγεία, εάν έχετε τέτοιους φίλους, είναι σοφότερο να προτιμάτε τους εχθρούς σας. Ξέρετε γιατί;

 

Απάντηση

Ο Κίμων Κ. πάσχει από υπoθυρεοειδισμό, γι? αυτό και ο γιατρός του ορθώς του συνταγογράφησε λεβοθυροξίνη. Ο γιατρός δεν εξέτασε εάν η υψηλή χοληστερίνη του Κίμωνα οφείλεται στον υποθυρεοειδισμό. Η συγχορήγηση της λεβοθυροξίνης με χολεστυραμίνη προκάλεσε ελάττωση της απορρόφησης της πρώτης, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του υποθυρεοειδισμού (αρρύθμιστος ασθενής).

Ως αποτέλεσμα του πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού, οι τιμές της χοληστερόλης επιδεινώθηκαν περισσότερο. Και ο γιατρός του συνταγογράφησε μια στατίνη, η οποία επίσης αποτυγχάνει να απορροφηθεί λόγω του σχηματισμού συμπλόκου με τη χολεστυραμίνη. Έτσι, ο «φίλος» του Κίμωνα τον έχει φέρει και στα όρια εμφάνισης «θυρεοειδικής τρέλας» και σε επικίνδυνη αύξηση της χοληστερίνης και σε σπατάλη φαρμακευτικής αγωγής.

Η σωστή σειρά ενεργειών θα ήταν πρώτα να ρυθμιστεί ο υποθυρεοειδισμός του Κίμωνα, στη συνέχεια να μετρηθεί ξανά η χοληστερόλη του και, εφόσον χρειαστεί φαρμακευτική αντιμετώπιση, να προτιμηθεί η στατίνη έναντι της χολεστυραμίνης για την αποφυγή αλληλεπιδράσεων.


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςΣχετικά άρθρα

Βγήκε ο ώμος σου; Μάθε πως αντιμετωπίζεται οριστικά
Η αποκατάσταση βήμα-βήμα
Νέα παρενέργεια καταγράφτηκε για το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer
Υπήρξε πρήξιμο του προσώπου σε άτομα με ιστορικό ενέσεων με δερματικά πληρωτικά
Partnering for Patients: Το 1ο Συνέδριο για την ασθενοκεντρική προσέγγιση και στρατηγική
Στις 28 Μαΐου 2021 από την Βoussias και το Health Daily
Μείωση έναρξης θεραπειών για ηπατίτιδα C κατά 60% το 2020 σε σχέση με το 2019
Σύμφωνα με τον Σπ. Μανωλακόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος