Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Υιοθετούμε τις καινοτομίες αρκεί να στηρίζεται το μικρομεσαίο φαρμακείο»

27/7/2023 5:54:44 πμ
'Aρθρο του Αλέξανδρου Τσαπέκου με αφορμή τις προσεχείς εκλογές στον ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Βασική προϋπόθεση και κύρια προτεραιότητα της Εκσυγχρονιστικής Παρέμβασης είναι η με κάθε τρόπο ενεργοποίηση της λειτουργίας των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, με στόχο να επαναφέρουμε την ενεργή συμμετοχή των συναδέλφων μας στα όργανα δράσης και λήψης αποφάσεων, που είναι οι Γενικές Συνελεύσεις, τα Διοικητικά Συμβούλια και οι εκπαιδευτικές και οι λοιπές δράσεις. Επίκεντρο των επιδιώξεών μας είναι η επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την καθημερινότητα των φαρμακείων μας και η προώθηση και η κατοχύρωση των συμφερόντων μας στο χώρο της Υγείας.

Θεωρούμε πως η άσκηση του λειτουργήματός μας με επίκεντρο τον ασθενή καθώς και οι υπηρεσίες που μπορούμε να παρέχουμε καλύπτουν επιτυχώς τις ανάγκες της ΠΦΥ και της πρόληψης και αποτελούν την περίτρανη απόδειξη για το πόσο χρήσιμοι και αναγκαίοι είμαστε. Την αναγκαιότητα αυτή η Πολιτεία οφείλει να τη στηρίξει έμπρακτα, με δίκαιη αμοιβή σε κάθε παρεχόμενη υπηρεσία, ώστε και να παραμείνουμε ενεργοί στα 10.000 σημεία που σήμερα καλύπτουμε γεωγραφικά σε όλη την Ελλάδα και βέβαια και να αναπτυχθούμε περαιτέρω με στόχο τις ποιοτικότερες υπηρεσίες.

Θεωρούμε καίριας σημασίας το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές οφείλουμε να είμαστε συνεχώς πανέτοιμοι και πάντα δίπλα στις εξελίξεις, μιας και οι παρεμβάσεις αλλά και το timing παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο, είτε για να αποφύγουμε μια αρνητική ρύθμιση είτε για να επιτύχουμε ένα θετικό μέτρο. Στην Εκσυγχρονιστική Παρέμβαση εκτιμούμε ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε κάθε καινούργιο που έρχεται, με τον όρο ότι αυτό θα βοηθάει πρωτίστως το μικρό και μεσαίο φαρμακείο, το φαρμακείο της γειτονιάς, της περιφέρειας και των ακριτικών περιοχών και να απορρίπτουμε κάθε πρόταση ή πρωτοβουλία που θα στρώνει το χαλί στη γιγάντωση της ανισότητας υπέρ των μεγάλων φαρμακείων. Τέτοια ζητήματα που δυστυχώς και σήμερα συνεχίζουν να μας ταλανίζουν είναι:

  • Ελλείψεις φαρμάκων: Το πρόβλημα θα διορθωθεί μόνο με πάγια απαγορευτικά εξαγωγών, το άμεσο κλείσιμο των αποθηκών «μαϊμού», την απαγόρευση τριγωνικών πωλήσεων μεταξύ των αποθηκών και του κλεισίματος των φαρμακευτικών εταιρειών το χειμώνα και το καλοκαίρι και με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που διαθέτει η ΗΔΙΚΑ. Σε πολύ σοβαρές ελλείψεις επιβάλλεται η εφαρμογή της διαδικασίας εφοδιασμού των φαρμακείων, ανεξαρτήτως τζίρου.
  • ΜΥΣΥΦΑ: Άμεση προτεραιότητα είναι να διεξαχθούν μελέτες από διακεκριμένους καθηγητές για τις σοβαρές βλάβες που θα προκύψουν στην υγεία από την απελευθέρωση διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ και οι σχετικές ενημερωτικές καμπάνιες και δράσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης πρέπει να νομοθετηθεί η δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος να εφαρμόζει τις δικές του πολιτικές για τη Δημόσια Υγεία βάσει των δικών του δεδομένων.
  • Προστασία του ιδιοκτησιακού: Πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν από όλους τους Συλλόγους τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία (έλεγχοι κατά την αδειοδότηση, έλεγχοι των καταστατικών κλπ.).
  • ΦΥΚ: Έστω και σταδιακά πρέπει να γίνει πράξη όλα τα φάρμακα για τους περιπατητικούς ασθενείς μόνο από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
  • Aμεση κατάργηση των μνημονιακών rebate και του 0,8%: Είναι απαράδεκτο 5 χρόνια μετά τη λήξη της μνημονιακής περιόδου να επιβαρύνεται ο κλάδος με φόρους και άδικα χαράτσια που στεγνώνουν τη ρευστότητα των φαρμακείων μας. Οφείλουμε να το παλέψουμε.
  • Ωράριο: Πρέπει να καθορίζεται από τους κατά τόπους Συλλόγους με ελάχιστο τις 40 ώρες εργασίας και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
  • Πλήρης αϋλοποίηση της συνταγογράφησης και της εκτέλεσης συνταγών: Το Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στο σήμερα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία.
  • E-shop: Να αφαιρεθεί η λέξη «φαρμακείο» ή «pharma» και κάθε άλλο παράγωγο από τις επωνυμίες των ηλεκτρονικών καταστημάτων των φαρμακείων.
Ακόμα απαιτούνται: παρεμβάσεις για τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, αποκατάσταση των συντάξεων του ΤΣΑΥ, να ξεκινήσει επίσημος διάλογος μεταξύ ΠΦΣ και πανεπιστημίων για την προσαρμογή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις σημερινές συνθήκες, με την προσθήκη μαθημάτων και εργαστηρίων, σχετικών με τις υπηρεσίες και τέλος επιβάλλεται να παρέμβουμε για την ταχύτερη αξιολόγηση των καινοτόμων φαρμάκων.

Συνάδελφοι, προτάσσουμε την ανάγκη και τη διάθεση να έχουμε ανοικτά τα αυτιά και τα μάτια μας και να αφουγκραζόμαστε εσάς τους συναδέλφους της βάσης και δηλώνουμε ότι σημαία μας πάντα θα είναι η εργατικότητα, η εγρήγορση και η αποφασιστικότητά μας να ανοίξουμε νέους ορίζοντες για το ελληνικό φαρμακείο. Ευελπιστούμε, με οργάνωση και δουλειά, να ανταποκριθούμε πλήρως στις απαιτήσεις των καιρών και να μη διαψεύσουμε τις ελπίδες σας για ένα καλύτερο αύριο!

Ο Αλ. Τσαπέκος είναι υποψήφιος με την παράταξη «Εκσυγχρονιστική Παρέμβαση».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)