Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

FIP: Είναι καθήκον των κυβερνήσεων να αυξήσουν την εμβολιαστική κάλυψη μέσω των φαρμακείων
Η Ομοσπονδία ετοιμάζει κόμβο δεδομένων που αφορούν τα φαρμακεία όλου του κόσμου

Υβριδική δεξαμεθαζόνη αξιολογείται ως θεραπεία στην COVID-19

4/9/2020 1:01:29 μμ
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δέχτηκε αίτηση από την εταιρεία Taw Pharma
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ξεκίνησε η αξιολόγηση του φαρμάκου δεξαμεθαζόνης της εταιρείας Taw Pharma για την αποτελεσματικότητά του ως θεραπεία ενήλικων ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και η αρμόδια επιτροπή CHMP θα ακολουθήσουν ένα ταχύτερο χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης, ώστε η όποια γνωμοδότηση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του φαρμάκου να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, τον Ιούλιο του 2020, δεδομένα από τη μελέτη RECOVERY αναφορικά με ασθενείς που νοσηλεύονταν με σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές της COVID-19, έδειξαν ότι η δεξαμεθαζόνη μείωσε τους θανάτους.

Ειδικότερα, σε ασθενείς με μηχανική υποστήριξη, το 29% αυτών που έλαβαν δεξαμεθαζόνη πέθαναν εντός 28 ημερών από την έναρξη της θεραπείας σε σύγκριση με το 41% των ασθενών που έλαβαν συνήθη φροντίδα, μια σχετική μείωση περίπου 35%. Σε ασθενείς που λάμβαναν οξυγόνο χωρίς μηχανική υποστήριξη, τα ποσοστά ήταν 23% με δεξαμεθαζόνη και 26% με συνήθη φροντίδα. Ωστόσο δεν σημειώθηκε μείωση των θανάτων σε ασθενείς που δεν έλαβαν θεραπεία οξυγόνου ή μηχανικό αερισμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η δεξαμεθαζόνη της Taw Pharma αναπτύσσεται ως υβριδικό φάρμακο που σημαίνει ότι είναι παρόμοιο με το «φάρμακο αναφοράς». Περιέχει την ίδια δραστική ουσία, αλλά μπορεί να διαφέρει στην περιεκτικότητα, στη χρήση ή στη φαρμακευτική μορφή. Εν προκειμένω, και τα δύο σκευάσματα είναι ενέσιμα, αλλά η δεξαμεθαζόνη της Taw Pharma, εφόσον εγκριθεί, θα ενδείκνυται για τη θεραπεία της COVID-19, εκτός των υπόλοιπων γνωστών παθήσεων. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δύσκολες μέρες περιμένουν τους φαρμακοποιούς


Σχετικά άρθρα

Κυκλοφόρησε ο νέος Οδηγός
Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες υγείας
ΕΜΑ: Αναστέλλει οριστικά όλα τα φάρμακα ρανιτιδίνης στην Ε.Ε.
Λόγω της παρουσίας χαμηλών επιπέδων NDMA
New York Times: Και 2η εθελόντρια εμφάνισε νευρολογική βλάβη με το εμβόλιο έναντι της Covid-19
Εντωμεταξύ η Ε.Ε. υπέγραψε σύμβαση με Sanofi/GSK για 300 εκατ. δόσεις του δικού τους εμβολίου