Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Υβριδική δεξαμεθαζόνη αξιολογείται ως θεραπεία στην COVID-19

4/9/2020 1:01:29 μμ
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δέχτηκε αίτηση από την εταιρεία Taw Pharma
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ξεκίνησε η αξιολόγηση του φαρμάκου δεξαμεθαζόνης της εταιρείας Taw Pharma για την αποτελεσματικότητά του ως θεραπεία ενήλικων ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και η αρμόδια επιτροπή CHMP θα ακολουθήσουν ένα ταχύτερο χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης, ώστε η όποια γνωμοδότηση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του φαρμάκου να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, τον Ιούλιο του 2020, δεδομένα από τη μελέτη RECOVERY αναφορικά με ασθενείς που νοσηλεύονταν με σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές της COVID-19, έδειξαν ότι η δεξαμεθαζόνη μείωσε τους θανάτους.

Ειδικότερα, σε ασθενείς με μηχανική υποστήριξη, το 29% αυτών που έλαβαν δεξαμεθαζόνη πέθαναν εντός 28 ημερών από την έναρξη της θεραπείας σε σύγκριση με το 41% των ασθενών που έλαβαν συνήθη φροντίδα, μια σχετική μείωση περίπου 35%. Σε ασθενείς που λάμβαναν οξυγόνο χωρίς μηχανική υποστήριξη, τα ποσοστά ήταν 23% με δεξαμεθαζόνη και 26% με συνήθη φροντίδα. Ωστόσο δεν σημειώθηκε μείωση των θανάτων σε ασθενείς που δεν έλαβαν θεραπεία οξυγόνου ή μηχανικό αερισμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η δεξαμεθαζόνη της Taw Pharma αναπτύσσεται ως υβριδικό φάρμακο που σημαίνει ότι είναι παρόμοιο με το «φάρμακο αναφοράς». Περιέχει την ίδια δραστική ουσία, αλλά μπορεί να διαφέρει στην περιεκτικότητα, στη χρήση ή στη φαρμακευτική μορφή. Εν προκειμένω, και τα δύο σκευάσματα είναι ενέσιμα, αλλά η δεξαμεθαζόνη της Taw Pharma, εφόσον εγκριθεί, θα ενδείκνυται για τη θεραπεία της COVID-19, εκτός των υπόλοιπων γνωστών παθήσεων. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της