Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

Ξοδεύουμε 400 ευρώ για φάρμακα κάθε χρόνο

11/9/2018 11:34:50 πμ
Τι αναφέρουν τα στοιχεία Ιταλικού Οργανισμού για τους Έλληνες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα το γεγονός ότι και πάλι η φαρμακευτική δαπάνη έχει ξεφύγει εκ νέου με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε δαπανήσει για συνταγογραφούμενα φάρμακα πάνω από 4,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του healthmag.gr.

Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία από τον Ιταλικό Εθνικό Οργανισμό Σκευασμάτων Αυτοθεραπείας, Assosalute Italia, η συνολική αγορά φαρμάκου στη χώρα μας έκλεισε πέρυσι στα 4,6 δισ. ευρώ κινούμενη έντονα ανοδικά (+14%), αποτελώντας το 2,6% του ΑΕΠ, και το 2,4% της συνολικής αγοράς φαρμάκου των χωρών που εξετάζει ο ιταλικός οργανισμός. Η δε κατά κεφαλή κατανάλωση στη χώρα φτάνει τα 427,8 ευρώ και έτσι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 8 πρώτων χωρών σε κατανάλωση όταν ο μέσος όρος των 17 χωρών που αναλύει το Assosalute είναι 420,9 ευρώ, με την Ελβετία να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 811,1 ευρώ, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία με 669,6 ευρώ και τη Γερμανία με 649 ευρώ.


Το πλέον όμως σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς για το 2017 φαίνεται να διαμορφώνεται στα 4,38 δισ. ευρώ αποτελώντας το 2,5% του ΑΕΠ κατέχοντας δε το 2,7% της συνολικής αγοράς των 17 χωρών. Η δε κατά κεφαλή δαπάνη στη χώρα μας προσδιορίζεται στα 406,7 ευρώ, σημαντικά υψηλότερα έναντι του μέσου όρου που είναι τα 353,4 ευρώ, με πρωταθλήτρια την Ελβετία στα 671,5 ευρώ και την δεύτερη Νορβηγία στα με 641 ευρώ.


Οι υπόλοιπες 14 χώρες κινούνται ως εξής: Γερμανία με 567,4 ευρώ κατανάλωση ανά κάτοικο, Αυστρία με 510,5 ευρώ, Ιρλανδία με 431,2 ευρώ, Δανία με 392 ευρώ, Φινλανδία με 387,7 ευρώ, Γαλλία με 335 ευρώ, Βέλγιο με 323,5 ευρώ, Ηνωμένο Βασίλειο με 310,4 ευρώ, Σουηδία με 308,2 ευρώ, , Ισπανία με 301 ευρώ, Ολλανδία με 261,5 ευρώ, Ιταλία με 241,7 ευρώ, Πορτογαλία με 223,4 ευρώ και Πολωνία με 152,1 ευρώ.


Το ποσό λοιπόν των συνταγογραφούμενων φαρμάκων φαίνεται να καλπάζει κι αυτό με ένα κλειστό προϋπολογισμό όσον αφορά στη δημόσια δαπάνη στα 1,95 δισ. ευρώ, επιβαρύνει όλο και περισσότερο τις επιχειρήσεις κι όχι τόσο τα νοικοκυριά. Οι εταιρείες καλύπτουν μέσω clawback στο μεγαλύτερο ποσοστό, τις υπερβάσεις, οι οποίες αποδεικνύεται ότι δεν προκύπτουν μόνο από τα φάρμακα υψηλού κόστους αλλά και από τις αγορές στα φαρμακεία της κοινότητας.


Μάλιστα οι φαρμακευτικές εταιρείες λόγω του clawback που προσδιορίζεται σε ένα ποσοστό 10% και με βάση την ανάπτυξη έχουν σημαντική επιβάρυνση. Κι αυτό προκύπτει και από την αύξηση του τζίρου που γίνεται λόγω των ανασφάλιστων οι οποίοι προμηθεύονται φάρμακα και μάλιστα στα γενόσημα χωρίς συμμετοχή. Η εν λόγω λοιπόν συμμετοχή επιβαρύνει τις εταιρείες, οι οποίες βλέπουν παράλληλα να αυξάνουν οι πωλήσεις τους λόγω τις διεύρυνσης της «πελατειακής» βάσης.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε πιλοτικό πρόγραμμα του ∆ήμου ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών
Σκεπτικισμό στον κλάδο από τα 5 ευρώ που κοστολογούν κάποιοι φαρμακοποιοί


Σχετικά άρθρα

Διάλογος για το μέλλον της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα
Με στόχο τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης νοσοκομείου
Έρχεται η Πολιτιστική Συνταγογράφηση
Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού
Πλήρης ψηφιοποίηση των συστημάτων που αφορούν το φάρμακο
Συζητήθηκε στη συνάντηση ΣΦΕΕ και Θ. Πλεύρη
Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή
Στο Συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», 22/09/2021, LIVE ON YOUR SCREEN