Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

ΣΦΕΕ: Τα αδιέξοδα του νέου νόμου «Γιατρός για όλους»
Σε επιστολή της προς στον Α. Πλεύρη
Υπέρταση: Ενημέρωση και σωστή καθοδήγηση από το φαρμακείο
Η νόσος έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηλός κίνδυνος
Χιλιάδες πολίτες στην 1η μεγάλη δράση που οργάνωσαν φαρμακοποιοί
Το «Μαζί μια Αγκαλιά» θα γίνει θεσμός τα προσεχή χρόνια

Xenical

21/6/2007
Βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους να διώξουν από πάνω τους τα περιττά κιλά και όχι μόνο...
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος από τον Βασίλη Βενιζέλο
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ΠΟΥ, περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια, παχύσαρκοι. Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με πλήθος απειλητικών για τη ζωή παραγόντων.Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

• Η καρδιαγγειακή νόσος
• Ο διαβήτης
• Η υπέρταση
• Το μεταβολικό σύνδρομο

Βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να διώξουν από πάνω τους τα περιττά κιλά. Και όχι μόνο... Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο ρόλος του Xenical (ορλιστάτη 120 mg) δεν περιορίζεται στην απώλεια βάρους. Είναι μεγαλύτερος και πιθανότατα σημαντικότερος, αφού συμβάλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και των τιμών του σακχάρου στο αίμα. Εν ολίγοις, απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

Τα παραπάνω δεδομένα προέκυψαν από ανάλυση μελέτης που παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (European Congress on Obesity - ECO), το οποίο έλαβε χώρα στη Βουδαπέστη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ενισχύουν την πληθώρα των κλινικών δεδομένων που δείχνουν ότι η ορλιστάτη έχει πολύπλευρο ρόλο. Εκτός από την απώλεια βάρους, παρέχει επιπλέον και σημαντικά οφέλη σε όσους πάσχουν από παχυσαρκία απομακρύνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ΠΟΥ, περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια, παχύσαρκοι. Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με πλήθος απειλητικών για τη ζωή παραγόντων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

· Η καρδιαγγειακή νόσος, που αποτελεί την υπ' αριθμόν πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι αυτή ευθύνεται για το θάνατο 17 εκατομμυρίων ατόμων. Η υπέρταση είναι σημαντικός παράγοντας για την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου.
· Ο διαβήτης. Εννέα στους δέκα πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ είναι υπέρβαροι. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι θάνατοι από διαβήτη θα αυξηθούν κατά 50% - ίσως και περισσότερο - μέσα στα επόμενα 10 έτη.
Στη μελέτη πήραν μέρος 2.692 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Οι ασθενείς με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο (διαβήτη τύπου ΙΙ και υπέρταση) που είχαν αντιμετωπισθεί με ορλιστάτη έναντι εικονικού φαρμάκου παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, την ινσουλίνη, τη γλυκόζη νηστείας και την ολική χοληστερόλη.
Επίσης, οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ορλιστάτη επέτυχαν υπερδιπλάσια απώλεια βάρους και μείωση της Περιμέτρου Μέσης απ' αυτούς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.
Στους ασθενείς οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στη θεραπεία, η ορλιστάτη επέφερε ακόμα μεγαλύτερες μεταβολές στην αρτηριακή πίεση, την HbA1c την ινσουλίνη, τη γλυκόζη νηστείας και το βάρος) έναντι του εικονικού φαρμάκου.
Καθώς και υπερδιπλάσιος αριθμός ασθενών με η ορλιστάτη οδηγήθηκαν σε ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης έναντι του εικονικού φαρμάκου.
Τα δεδομένα από δύο ακόμα αναλύσεις μελετών που παρουσιάσθηκαν στο ECO επιβεβαιώνουν το ρόλο που «διαδραματίζει» η ορλιστάτη στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Ειδικότερα:
· Οι παχύσαρκοι ασθενείς, με υπέρταση, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στη θεραπεία με ορλιστάτη παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, μείωση της Περιμέτρου Μέσης και μείωση των επιπέδων λιπιδίων έναντι εκείνων που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Ένας στους δύο ασθενείς που αντιμετωπίσθηκαν με ορλιστάτη (48%) μείωσαν την αρτηριακή πίεσή τους φθάνοντάς την σε φυσιολογικά επίπεδα έναντι 40,2% των ασθενών που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.
· Η ορλιστάτη επίσης βελτίωσε τους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο. Αξιοσημείωτη ήταν η βελτίωση που παρατηρήθηκε στην LDL χοληστερόλη έπειτα από ένα έτος χορήγησης ορλιστάτης.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζει να της παρέχει την προφυλακτική της θεραπεία σε αναπτυσσόμενες χώρες
Στα Αριστεία της Ε.Ε.Φα.Μ.


Σχετικά άρθρα

15ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο
Αδιαπραγμάτευτη η προσήλωση των Συλλόγων της Κρήτης για εκπαίδευση και πιστοποίηση των φαρμακοποιών σε νέες υπηρεσίες
Υπέρταση: Ενημέρωση και σωστή καθοδήγηση από το φαρμακείο
Η νόσος έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηλός κίνδυνος
Χιλιάδες πολίτες στην 1η μεγάλη δράση που οργάνωσαν φαρμακοποιοί
Το «Μαζί μια Αγκαλιά» θα γίνει θεσμός τα προσεχή χρόνια