Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Πρωτοποριακή τεχνική για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς
Τη μέθοδο εφαρμόζει για πρώτη φορά το Π.Γ.Ν Πατρών
Ανακαλείται παρτίδα σύρριγας ινσουλίνης
Η εταιρεία οφείλει να την αποσύρει άμεσα από την αγορά
Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας: Η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στην όραση
47 γραμμάρια είναι αρκετά, σύμφωνα με τους ερευνητές


Ξεκίνησε ο έλεγχος των φαρμακείων για παραβάσεις

28/9/2018 1:40:28 μμ
Ο ΕΟΠΥΥ εξηγεί πώς θα επιλέγει ποιους "υπόπτους" θα ελέγχει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής γιατρών και φαρμακοποιών, που θα ελέγχονται για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές στη συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγών.


Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων έρευνας του ΕΟΠΥΥ που έφερε στο φως «ακραίες» -όπως χαρακτηρίστηκαν- και αδικαιολόγητες συνταγογραφήσεις, ο Οργανισμός ενημερώνει πια επισήμως για το πώς αναπτύσσεται το ηλεκτρονικό σύστημα προσδιορισμού των «ύποπτων» ιατρείων και φαρμακείων.


Η επιλογή των φαρμακείων και γιατρών που θα ελεγχθούν θα γίνεται σε μηνιαία βάση, ώστε να εντοπίζονται άμεσα οι τυχόν παραβάσεις.

Δείκτες επιλογής

Η διαδικασία πραγματοποιείται με τη χρήση στατιστικής επεξεργασίας δεδομένων και στην περίπτωση των φαρμακείων θα αναζητά τους εξής «δείκτες»:

  • Τη δαπάνη στον Οργανισμό για κάθε ιδιωτικό φαρμακείο: ελέγχεται αν δικαιολογείται από τη θέση του φαρμακείου και το είδος των ασθενών η υψηλή δαπάνη σε σχέση με άλλους φαρμακοποιούς.
  • Το μέσο αριθμό συνταγών ανά δικαιούχο: για τον έλεγχο υπερσυνταγογράφησης –μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκων ή διάρκεια θεραπειών
  • Τη μέση ποσότητα ανά δικαιούχο (σε κουτιά ανά ασφαλισμένο): για τον έλεγχο υπερσυνταγογράφησης
  • Τη μέση δαπάνη ανά δικαιούχο: για τον έλεγχο υπερσυνταγογράφησης /προκλητής ζήτησης στους ασθενείς.
  • Τη μέση δαπάνη ανά συνταγή: για τον έλεγχο υπερσυνταγογράφησης /προκλητής ζήτησης στους ασθενείς.
  • Το ποσοστό δαπάνης σε on-patent: για τον έλεγχο εκτέλεσης φαρμάκων υπό καθεστώς προστασίας – νέες δραστικές μη τήρηση των πρωτοκόλλων.
  • Το ποσοστό δαπάνης του πρώτου συνταγογράφου ιατρού: για τον έλεγχο της σχέσης φαρμακείου- γιατρού, κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και εκτέλεσης συνταγών.
  • Το ποσοστό δαπάνης από τον πρώτο δικαιούχο σε κατανάλωση: για τον έλεγχο κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και εκτέλεσης συνταγών.
  • Το ποσοστό δαπάνης σε πρώτη εταιρεία: για τον έλεγχο «σχέσης» με φαρμακευτικές εταιρείες (επιλογή χορήγησης φαρμάκων συγκεκριμένης εταιρείας, ενώ η συνταγογράφηση είναι με δραστική).
  • Το ποσοστό off-patent προς άθροισμα generics και off-patent: για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με στόχο που έχει τεθεί από τη νομοθεσία.

 

Η διαδικασία επιλογής

Με βάση τους παραπάνω δείκτες, ο Οργανισμός θα επιλέγει προς έλεγχο τα φαρμακεία που θα περιλαμβάνονται στο άνω 0,1% της κατανομής στο σύνολο των δεικτών.


Ο έλεγχος του συνόλου των εκτελεσθέντων συνταγών θα διενεργείται στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Φαρμάκου. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα διενεργείται και επιτόπιος έλεγχος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΥ.


Στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθεί παράβαση των διατάξεων της κείμενης φαρμακευτικής νομοθεσίας (Π.Δ. 121/2008, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και ο ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ), ακολουθείται η διαδικασία προηγούμενης ακρόασης και επιβάλλονται κυρώσεις, εφόσον δεν κρίνονται επαρκείς οι εξηγήσεις.


Προκειμένου να είναι διαφανής η διαδικασία επιλογής των ιατρών και φαρμακοποιών που προτείνονται για έλεγχο, να γίνει ανάρτηση της μεθοδολογίας ελέγχου στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.


Αντίστοιχη θα είναι και η διαδικασία για τους γιατρούς (δείτε εδώ αναλυτικά την απόφαση).

Ηλεκτρονική ενημέρωση μέσω νέας εφαρμογής

Ο ΕΟΠΥΥ θα δημιουργήσει και μια εφαρμογή στην ηλεκτρονική πύλη eopyykmes, από την οποία οι γιατροί και τα ιδιωτικά φαρμακεία θα μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία των δεικτών της συνταγογράφησης τους και εκτέλεσης συνταγών αντίστοιχα και για την παροχή απόψεων σε περιπτώσεις που είναι αναγκαίες μετά από τον έλεγχο της επιτροπής συνταγογραφίας.

Θα πρέπει να ακολουθήσει αναλυτική παραμετροποίηση του συστήματος από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ.


Αυτό είναι και το μόνο στάδιο της διαδικασίας που δεν θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τη Δευτέρα, γιατί απαιτείται περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση της εφαρμογής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι ασθενείς θα ενθαρρύνονται να επισκέπτονται πρώτα τα φαρμακεία
Την 60η επέτειό του γιορτάζει ο PGEU δημοσίευσε το όραμά του για το επάγγελμα


Σχετικά άρθρα

Συγκροτήθηκε το Ανώτατο Φαρμακευτικό Συμβούλιο με τριετή θητεία
Θα εξετάζει τις εφέσεις σε αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων των φαρμακευτικών συλλόγων
Φαρμακοποιός φροντίζει καθημερινά τα αδέσποτα ζώα
Τοποθετεί καθαρά μπολάκια με φαγητό και νερό έξω από το φαρμακείο
Ο ρόλος του φαρμακοποιού στον εμβολιασμό κατά του HPV
Ομιλία του Διονύση Ευγενίδη στο 6ο HPV συνέδριο
Theresa May: Ισχυρότερος ο ρόλος των φαρμακοποιών στην υγεία
Οι ασθενείς θα ενθαρρύνονται να επισκέπτονται πρώτα τα φαρμακεία