Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ξεκίνησε η περίοδος εμβολιασμού κατά των ιών της εποχικής γρίπης

7/10/2014 2:06:32 μμ
Στην Ελλάδα, η κορύφωση της δραστηριότητας του ιού παρατηρείται γύρω στον Ιανουάριο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Την κρισιμότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού ως μέσου προφύλαξης από την εποχική γρίπη, τονίζουν οι ειδικοί. Η περίοδος επιτήρησης της γρίπης –σημειώνουν– ξεκίνησε από τα τέλη Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως τα μέσα Μαΐου του 2015.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, ο ετήσιος εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο, ιδιαίτερα για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.


Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο αφορά τόσο στη νόσηση αλλά και στην ηπιότερη κλινική εικόνα σε περίπτωση νόσησης και στη μείωση εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε εισαγωγή στο νοσοκομείο ή και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Κατά την περσινή περίοδο γρίπης 2013-2014, από τους 330 ασθενείς με γρίπη που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, οι 255 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Από τους ασθενείς αυτούς οι 235 (92,2%) δεν είχαν εμβολιαστεί. Αντίστοιχα, από τους 129 ασθενείς που κατέληξαν στις ΜΕΘ, το 96,8% δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Αντισώματα

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται, όπως κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο έως και Νοέμβριο, ώστε να μεσολαβεί ικανός χρόνος μέχρι την έναρξη της αύξησης της δραστηριότητας της γρίπης.

Στην Ελλάδα, η κορύφωση της δραστηριότητας του ιού παρατηρείται γύρω στον Ιανουάριο και έτσι ο εμβολιασμός πρέπει να ξεκινά από τώρα, ώστε να δίνεται η ευκαιρία στον οργανισμό να παραγάγει ικανή ποσότητα αντισωμάτων για την αποτελεσματικότερη προστασία.

Σε περίπτωση που το αντιγριπικό εμβόλιο δεν γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ΄ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα. Πρέπει, όμως, να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη στιγμή του εμβολιασμού για την παραγωγή αντισωμάτων και αποτελεσματικότερη προστασία κατά της γρίπης.

Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού: ?τομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, νεφρών και ήπατος, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με νευρολογικά νοσήματα, μεταμοσχευμένοι, έγκυες γυναίκες, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και γενικά το προσωπικό των νοσοκομείων που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς, καθώς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε περίπου 3,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από γρίπη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες λόγω της επαγγελματικής τους έκθεσης.


Πηγή: Iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά από αίτημα της εταιρείας που έβλεπε τη ζήτηση να πέφτει






Σχετικά άρθρα

WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων