Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ξεκίνησε η χρήση γονιδιακών τεστ στα φαρμακεία

19/2/2019 4:22:55 μμ
Πιλοτικό πρόγραμμα από αμερικανικό όμιλο φαρμακείων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Albertsons Companies, από τους μεγαλύτερους ομίλους λιανικής πώλησης τροφίμων και φαρμάκων στις ΗΠΑ, έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε φαρμακεία στη Φιλαδέλφεια και στο Σικάγο για τη χρήση φαρμακογονιδιωματικών τεστ σε ασθενείς.


Τα τεστ αυτά εξετάζουν την ανταπόκριση ενός ατόμου σε μια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και επιτρέπουν έτσι στους επαγγελματίες υγείας να προτείνουν την καταλληλότερη αγωγή για κάθε ασθενή.


Φαίνεται πως γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, μετά και την πρώτη έγκριση από τον FDA ενός τέτοιου τεστ, τον Οκτώβριο του 2018, ενώ ο όμιλος Albertsons έχει συνεργαστεί με μια εταιρεία γενετικών αναλύσεων για την ανάπτυξη ανάλογων τεστ για αντικαταθλιπτικά και άλλα φάρμακα που αφορούν ψυχικές παθήσεις.


«Θέλουμε να δούμε πώς θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε ενεργά με τη φαρμακογονιδιωματικά τεστ και να κάνουμε τους φαρμακοποιούς να είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα που έχουν οι ασθενείς», δήλωσε ο φαρμακοποιός Kimberly Hecht, PharmD, ο οποίος πρωτοστάτησε στη νέα υπηρεσία των Albertsons Companies.


Τα συμπεράσματα από τη μέχρι σήμερα εμπειρία των φαρμακοποιών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι ότι τα τεστ αυτά έχουν φανεί χρήσιμα σε ασθενείς που έχουν δοκιμάσει πολλά αντικαταθλιπτικά και είτε δεν είναι αποτελεσματικά είτε τους προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά και σε γονείς παιδιών που πάσχουν από Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.


Τα φαρμακογονιδιωματικά τεστ είναι ακριβά, αλλά σύμφωνα με τη φαρμακοποιό Melissa Frontino στη Φιλαδέλφεια που συμμετέχει στο πρόγραμμα, «είναι πιο κοστοβόρο να αλλάζει κανείς συνέχεια θεραπεία».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Θ. Κουτσούκης: «Μας έδωσαν τα εμβόλια Covid-19 που δεν αφορούν κανέναν πλέον»
Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας