Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ξεκινά η τιμωρία των φαρμακοποιών!

30/10/2018 3:18:36 μμ
Πέναλτι 0,8 ευρώ για κάθε φάρμακο που δεν είναι γενόσημο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από σήμερα (31-10-2018) ξεκινά η τιμωρία των φαρμακοποιών για όσους από αυτούς δεν «αλλάζουν» τη συνταγή των γιατρών, αντικαθιστώντας τα φάρμακα που συνταγογραφήκαν με γενόσημα.


Σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστα Λουράντου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, από τις 31 Οκτωβρίου θα αναρτώνται από την ΗΔΙΚΑ στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών οι παρακρατήσεις που αφορούν τον νόμο για τα γενόσημα.


«Σύμφωνα με αυτόν από την 1η Ιουλίου παρακρατείται από τους λογαριασμούς μας το 0,8% της αξίας των φαρμάκων που χορηγήθηκαν στις συνταγές του ΕΟΠΥΥ και δεν… αντικαταστάθηκαν από γενόσημα. Αποτελεί δηλαδή με λίγα λόγια… πρόστιμο στους φαρμακοποιούς για τις νόμιμες επιλογές των ασφαλισμένων, οι οποίες κατέληξαν, στο να μην αποδέχονται τα γενόσημα», σημειώνει ο κ. Λουράντος


Σύμφωνα με το νέο Νόμο: «Καθιερώνεται ποσοστό επιστροφής (rebate) 0,8% επί της λιανικής τιμής των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας προς τον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2018. Το ποσό της επιστροφής που οφείλει το φαρμακείο υπολογίζεται και επιβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ κατά την εκκαθάριση των εκτελεσμένων συνταγών και συμψηφίζεται με οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το φαρμακείο για την εκτέλεση των συνταγών. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύναται να αναπροσαρμόζεται για τα επόμενα έτη το ποσοστό επιστροφής, ο τρόπος υπολογισμού του και να ρυθμίζονται τα ειδικότερα ζητήματα εφαρμογής της ως άνω διάταξης».


Όπως σημειώνει ο κ. Λουράντος «είναι απίστευτη η σύλληψη και η ψήφιση ενός νόμου που… τιμωρεί κάποιον για τις επιλογές άλλου! Και είναι εξόχως παράλογο, να υπογράφει ο ασφαλισμένος στη συνταγή του για την επιλογή του, βεβαιώνοντας τον ΕΟΠΥΥ πως ενημερώθηκε από τον φαρμακοποιό για τα γενόσιμα, και όμως να τιμωρείται ο φαρμακοποιός επειδή δεν τον έπεισε ή δεν τον… μαστίγωσε!


Θεωρώ απαράδεκτο το άρθρο αυτό του νόμου, και επειδή δεν έχω κανένα λόγο να χαρίζω χρήματα σε ψεύτες και υποκριτές, που προσπαθούν να καλύψουν τις δικές τους λανθασμένες εκτιμήσεις και να κάνουν πολιτική με τα χρήματα άλλων, προσφεύγω (ως έχων νόμιμο συμφέρον) εναντίον του νόμου με προηγούμενη απόφαση του ΔΣ του ΦΣΑ, χρησιμοποιώντας κάθε μέσον που μου διαθέτουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι.


Ας σημειωθεί ότι παρακράτησαν δύο μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο)... και ο νοών νοείτω!», τονίζει χαρακτηριστικά ο Κώστας Λουράντος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης