Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ στο 11ο Health Expo Athens
Οι συνεργασίες και η ψηφιακή γνώση στο επίκεντρο
Σοβαρές προσβολές κατά των φαρμακοποιών από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Τους κατηγορεί για εμπορικά παιχνίδια με φαρμακευτικές και επικίνδυνες πρακτικές
Ημερίδα για τις Καλές Πρακτικές στη Διοίκηση των Νοσοκομείων
Με πλειάδα καταξιωμένων στελεχών με μεγάλη εμπειρία στο χώρο


Ξεκινά η πιστοποίηση των φαρμακοποιών και στην αυτοφροντίδα

16/1/2020 6:27:37 μμ
Ο ΠΦΣ υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον ΕΦΕΧ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Φρόντισε τον εαυτό σου» και «Ρώτησε το φαρμακοποιό σου». Με αυτά τα δύο συνθήματα ξεκινά η επόμενη μεγάλη καμπάνια του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) θα εκπαιδεύσει τους φαρμακοποιούς για την υπεύθυνη αυτοφροντίδα.

Η καμπάνια ξεκινά το Φεβρουάριο του 2020 και θα διαρκέσει έως το Μάιο του 2020 με επίκεντρο το φαρμακείο.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας τα φαρμακεία πανελλαδικά θα φέρουν σήμανση με το λογότυπο και το μήνυμα και ακολούθως ο φαρμακοποιός θα εκπαιδεύει το κοινό αναφορικά με την αυτοφροντίδα. Παράλληλα για την ενίσχυση της διάδοσης του μηνύματος και την εκπαίδευση των πολιτών, η καμπάνια περιλαμβάνει ενέργειες δημοσιότητας, όπως μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ ως κοινωνικού μηνύματος, καθώς και παρουσία της καμπάνιας στο digital περιβάλλον.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ 6 στους 10 πολίτες πάντα ρωτούν τον φαρμακοποιό και σχεδόν 8 στους 10 τον συμβουλεύονται πάντα ή έστω κάποιες φορές. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο φαρμακείο αφορούν κατά 88% τη μέτρηση πίεσης, 72,8% αντιγριπικούς εμβολιασμούς, 56,8% έλεγχο βάρους και τεστ σακχάρου.

Α. Βαλτάς, πρόεδρος ΠΦΣ στο f.daily

«Η σύνδεση του όρου "αυτοφροντίδα" με το φαρμακοποιό είναι άρρηκτη. Ο φαρμακοποιός είναι σε θέση να γνωρίζει και να προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα αυτοφροντίδας, συνοδεύοντάς τα με οδηγίες σωστής και ασφαλούς χρήσης για περιπτώσεις πρόληψης ήπιων συμπτωμάτων και προβλημάτων υγείας, όπως και να παραπέμπει τον ασθενή στο θεράποντα ιατρό, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με τα 10.000 φαρμακεία μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο λίθο στην αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας της χώρας μας με τη συμμετοχή του στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές ημερίδες σε όλους τους κατά τόπους Φαρμακευτικούς Συλλόγους με ολιγομελείς ομάδες φαρμακοποιών».

Β. Σερέτης, πρόεδρος ΕΦΕΧ στο f.daily

«Η εφαρμογή υπεύθυνης αυτοφροντίδας (self care) συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ. Ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες μελέτες δείχνουν ότι για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για την αυτοφροντίδα, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 7 ευρώ».

Οι φαρμακοποιοί θα εκπαιδευτούν και για τη φροντίδα ασθενών με άνοια

Επόμενοι στόχοι του ΠΦΣ είναι η πιστοποίηση των φαρμακοποιών στη διαχείριση των ασθενών με άνοια και όπως αναφέρθηκε από τον Απ. Βαλτά υπογράφηκε συνεργασία με την καθηγήτρια Νευρολογίας Μάγδα Τσολάκη, η οποία θα εκπαιδεύσει τους φαρμακοποιούς σε θέματα που αφορούν τη νόσο, ώστε να μπορούν να στηρίξουν τους συγγενείς και φροντιστές των ασθενών.

Επίσης, σύντομα οι φαρμακοποιοί θα βρεθούν στα σχολικά συγκροτήματα για την ενημέρωση των μαθητών αναφορικά με την κατανάλωση φαρμάκων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η συγκεκριμένη ενέργεια να προσθέσει αξία στο ρόλο του φαρμακοποιού
Έγιναν ανάρπαστες τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα


Σχετικά άρθρα

Σοβαρές προσβολές κατά των φαρμακοποιών από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Τους κατηγορεί για εμπορικά παιχνίδια με φαρμακευτικές και επικίνδυνες πρακτικές
Πώς μπορεί να βοηθήσει ο φαρμακοποιός στη μάχη κατά του κορονοϊού
Κατευθυντήριες οδηγίες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακοποιών
Lloyds Pharmacy: Επεκτείνει το τσεκ-απ στο φαρμακείο
Νέα υπηρεσία για εξέταση σακχάρου, πίεσης, χοληστερόλης
«'Ασε το δράμα - δες το φαρμακοποιό σου!»
Καμπάνια του NHS εμπνέεται από δραματικές κινηματογραφικές σκηνές