Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τζένη Μαυρίδη: Απαιτείται ουσιαστική προσπάθεια για την ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων στα ΔΣ των Φαρμακευτικών Συλλόγων

28/7/2023 3:08:23 μμ
Η μοναδική γυναίκα εκπρόσωπος στο Δ.Σ. του ΠΦΣ μιλά στο f.daily
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Τζένη Μαυρίδη μιλά στο f-daily για τους πιθανούς λόγους που οι γυναίκες φαρμακοποιοί αποφεύγουν να ενασχοληθούν ενεργά με το συνδικαλισμό και καλεί το εκλεγμένο σώμα σε αξιολόγηση και αυτοκριτική.

Κυρία Μαυρίδη, θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας ως μοναδικής γυναίκας εκπρόσωπου στο 15μελές Δ.Σ. του ΠΦΣ.

Θίγετε ένα σημαντικό θέμα για το οποίο οφείλουμε όλοι ως εκλεγμένο σώμα να ακολουθήσουμε μια διαδικασία αξιολόγησης, απολογισμού, ίσως και αυτοκριτικής. Για εμένα αποτελεί τιμή η συμμετοχή μου στο Δ.Σ. του ΠΦΣ, αλλά και σημαντικό σημείο προβληματισμού, που φυσικά δεν αφορά αποκλειστικά τον ΠΦΣ, αλλά είναι απολύτως διακριτό και γενικευμένο φαινόμενο.


Παρακολουθώ γυναίκες συναδέλφους, δυναμικές, αποφασιστικές, με γνώσεις, με διάθεση για προσφορά και εργασία, απόλυτα επιτυχημένες, που ωστόσο δεν κατέχουν ή και απέχουν από τη διεκδίκηση τέτοιων θέσεων και αναρωτιέμαι γιατί. Τι είναι αυτό που κρατάει εμάς τις γυναίκες μακριά από θεσμικά όργανα και τα αντίστοιχα κέντρα αποφάσεων;

Ενδεχομένως το έλλειμα πληροφόρησης για τη δράση που μπορούμε να αναπτύξουμε σε συνδικαλιστικούς φορείς; Οι μηχανισμοί που οδηγούν σε αυτές τις θέσεις και είναι δομημένοι με τέτοιο τρόπο που σχεδόν μας αποκλείουν, παρά το γεγονός ότι το ισχύον θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο υποστηρίζει την ίση μεταχείριση και καταπολέμηση έμφυλων και λοιπών διακρίσεων; Μήπως είναι η ίδια η φύση του επαγγέλματός μας, με τα διευρυμένα ωράρια, τις εφημερίες, τις διανυκτερεύσεις, την απαιτούμενη φυσική παρουσία, που τελικά μας αφήνει ελάχιστο ή καθόλου ελεύθερο χρόνο, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά, όπου πρέπει να διαχειριστούμε τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής; Και το τονίζω μετά λόγου γνώσεως, ούσα και η ίδια μητέρα ενός παιδιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Προφανώς και δεν είμαι ειδική για να ερμηνεύσω ή να αξιολογήσω το φαινόμενο, ωστόσο ακριβώς λόγω της θέσης μου, αισθάνομαι βαθύτατη υποχρέωση αφού το διαπιστώνω, να το αναδείξω. Χρειαζόμαστε ουσιαστική προσπάθεια για την ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων στο ΔΣ του ΠΦΣ, ισότητα ευκαιριών και κατΆ επέκταση ισότητα στο αποτέλεσμα. Πανευρωπαϊκές έρευνες έχουν καταδείξει ότι «η ισοδύναμη συμμετοχή γυναικών μεταφράζεται σε βέλτιστη χρησιμοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου».

Ποιος θα μπορούσε να εκπροσωπήσει, να αναδείξει προβλήματα και προβληματισμούς, τη διαφορετική οπτική και προοπτική ακόμη και τη διαφοροποιημένη προσέγγιση επίλυσης θεμάτων, πέρα από τις ίδιες τις γυναίκες συναδέλφους, αφού άλλωστε είμαστε και περισσότερες;


Χαίρομαι που κατά κάποιον τρόπο «σπάω το αντρικό κατεστημένο» στο ΔΣ του ΠΦΣ, θα χαιρόμουν όμως ειλικρινά απείρως περισσότερο με την ενεργή παρουσία περισσότερων γυναικών στο σώμα των ΔΣ του επαγγέλματός μας. Στο βαθμό που μπορώ να διαχειριστώ και που μου αναλογεί θα προσπαθήσω προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ποιοι είναι οι θεματικοί πυλώνες, στους οποίους είναι βασισμένο το πρόγραμμα της παράταξης Νέος Δρόμος – Συμμαχία Φαρμακοποιών;

Παραμένουμε πιστοί στις θέσεις και δεσμεύσεις μας θεωρώντας ότι έχουμε πολύ «ΔΡΟΜΟ» και πολύ δουλειά μπροστά μας. Οι επιταχυνόμενες εξελίξεις και ανάγκες στο χώρο της υγείας απαιτούν συνεχή εγρήγορση και ευελιξία ανταπόκρισης. Το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, οι κανόνες και οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται με σαφήνεια και αυστηρότητα. Τέλος οι κανιβαλισμοί. Όποιο και εάν είναι το όραμά μας για το φαρμακείο του μέλλοντος, καταρχήν θα πρέπει να προστατευθεί ο συνάδελφος φαρμακοποιός -έχοντας ένα ανθρώπινο ωράριο εργασίας- από φαινόμενα αλλοίωσης και από κοινούς κερδοσκοπικούς κινδύνους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μετεξελιχθούμε σε εξειδικευμένες μονάδες υγείας, με τον επιστημονικό μας ρόλο να αναγνωρίζεται και να αξιοποιείται.


Ζητάμε διεύρυνση των φαρμακευτικών υπηρεσιών που θα εκτελούνται και θα αποζημιώνονται διατιμημένες. Πλέον έχουμε ισχυρά δείγματα γραφής και δυνατοτήτων, τόσο μέσω της δραστηριοποίησής μας λόγω της Covid-19 όσο και από τη μακροχρόνια συμβολή μας στον εμβολιασμό ενηλίκων και όχι μόνο.

Επίσης, ζητάμε να διευθετηθεί επιτέλους το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, η πολιτεία να έχει ενεργό ρόλο και να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των μονοεδρικών φαρμακείων, να ενισχυθούν οικονομικά τα εφημερεύοντα φαρμακεία, τα ΦΥΚ να διατίθενται αποκλειστικά από το ιδιωτικό φαρμακείο. Επίσης διεκδικούμε τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Δεοντολογίας με στόχο τη συμμόρφωση όλων «επί ίσοις όροις», την εμπέδωση μιας κουλτούρας τήρησης της δεοντολογίας και την προστασία από ενδεχόμενη εργαλειοποίηση των πειθαρχικών μας οργάνων, τη μείωση και απλοποίηση του τέρατος της γραφειοκρατίας και κατάργηση της έντυπης συνταγής, την επαναπροσέγγιση και εκ νέου μελέτη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, το ζήτημα του περιθωρίου κέρδους, την «άμεση απόδοση» του bonus γενοσήμων και την απεξάρτησή του από τον συμψηφισμό με το rebate, την e-συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία «χωρίς κλειδώματα» και την πιστοποίηση των e-shops.


Σαν παράταξη έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για πολλά από τα παραπάνω θέματα και πάντα παραμένουμε ανοικτοί στο διάλογο για βελτιστοποίηση αυτών αλλά και προσέγγιση-επίλυση των υπολοίπων και όλων όσων νέων δημιουργούνται. Πιστεύουμε στη διάδραση και φυσικά στο «η ισχύς εν τη ενώσει». Στο τέλος της ημέρας, όλοι για το ίδιο παλεύουμε.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

ΤΕΑΥΦΕ: Έρχεται η δυνατότητα πληρωμής εισφορών σε όλες τις τράπεζες
Αυτό ανακοινώθηκε στην 1η συνάντηση των Δ.Σ. ΠΦΣ & του Ταμείου
Τον Ιούνιο ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου με τη συμμετοχή των φαρμακείων
Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»
Τα 2 ελληνικά φαρμακεία που πιστοποιήθηκαν διεθνώς στο πλαίσιο του «Pharmacists for the Future»
Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα της L'OREAL για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση