Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Τροποποίηση του άρθρου για το Claw Back ζητά η PΑUL HARTMANN Hellas A.E

25/1/2019 12:57:37 μμ
Γράφει ο Πάνος Κορωνάκης-Rohlf, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα (Νόμος 4447/2016, άρθρο 34) προβλέπεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα έχει κάθε χρόνο «κλειστό» προϋπολογισμό για τη δαπάνη αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τους ασφαλισμένους του και ότι κάθε υπέρβαση της δαπάνης αυτής πέραν του προϋπολογισμού θα του επιστρέφεται (ως Claw Back).


Τα είδη αυτά τα διαθέτουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ α) Εταιρίες για Κατ' Οίκον Νοσηλεία, β) Ιατρικά καταστήματα κ.α. τα οποία έχουν υπογράψει σύμβαση (ως «Πάροχοι»)με τον Οργανισμό και πληρώνονται από αυτόν για τις εν λόγω πωλήσεις τους. Η εισαγωγή των ειδών αυτών στην Ελλάδα γίνεται από εταιρίες, που τα πωλούν χονδρικώς στις α) Εταιρίες Κατ' Οίκον Νοσηλείας, β) στα Ιατρικά καταστήματα κ.α., τα οποία τα διαθέτουν στους τελικούς καταναλωτές (ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ) στη λιανική προκαθορισμένη τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ (η οποία περιέχει το δικό τους κέρδος).

Με τον προαναφερθέντα όμως νόμο προβλέπεται ότι το ετήσιο ποσό της υπέρβασης της σχετικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ (δηλαδή πέραν του «κλειστού» προϋπολογισμού του), το γνωστό ως Claw Back, το επιβαρύνονται μόνον οι εταιρίες εισαγωγής και όχι α) οι Eταιρίες Κατ' Οίκον Νοσηλείας, β) τα Ιατρικά καταστήματα κ.α. δηλαδή οι Πάροχοι που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και που τα διαθέτουν στους ασφαλισμένους τους, προσθέτοντας στην τιμή το δικό τους κέρδος!

Με τον τρόπο αυτόν, όπως είναι προφανές, οι εισαγωγικές εταιρίες που δεν είναι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να πληρώσουν τεράστια ποσά, επιβαρυνόμενες για τα κέρδη άλλων, οι οποίοι τιμολογούν τον ΕΟΠΠΥ σε τιμές λιανικής, πολλαπλάσιες της χονδρικής!

Πρόκειται για ρύθμιση, που εμμέσως πριμοδοτεί τις εγχώριες εταιρίες (Κατ' Οίκον Νοσηλείας / Ιατρικά καταστήματα κ.α.) και καθιστά εμπορικά αδύνατη, ζημιογόνα και απαγορευτική την εισαγωγή και κυκλοφορία, μεταξύ άλλων, των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που εισάγονται στην Ελλάδα από τις εταιρίες που τα εισάγουν αλλά δεν είναι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ.

Θα πρέπει, στο σημείο αυτό, να σημειώσουμε ότι-αντιθέτως-για όλες τις άλλες κατηγορίες παρόχων υπηρεσιών και προϊόντων Υγείας (όπως τα Διαγνωστικά Κέντρα, οι Ιδιωτικές Κλινικές, οι Φυσικοθεραπευτές, οι Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης κ.λπ.) την επιβάρυνση από την επιστροφή της υπέρβασης της σχετικής δαπάνης την επιβαρύνεται σύμφωνα, με τον ίδιο νόμο, ο ίδιος ο πάροχος και όχι οι προμηθευτές του ή κάποιος άλλος. Επομένως, στην περίπτωση των εισαγωγικών εταιριών που δεν είναι πάροχοι, για ακατανόητους λόγους, έχει γίνει σκόπιμα διακριτική δυσμενής μεταχείριση σε πλήρη αντίθεση με ό,τι προβλέπεται για τους υπόλοιπους.

Το παραπάνω άρθρο του Νόμου θα πρέπει να τροποποιηθεί με απλό τρόπο, προς την κατεύθυνση το Claw Back ώστε να επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ μόνον από τους Παρόχους του Οργανισμού, δηλαδή από αυτούς στους οποίους αφορά (τις εταιρίες κατ? οίκον νοσηλείας, τα ιατρικά καταστήματα κ.α. ) και όχι από τους εισαγωγείς-κατασκευαστές. Η τροποποίηση αυτή είναι προφανές ότι δεν θα επηρεάσει καθόλου την είσπραξη του Claw Back από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά απλώς θα μεταφέρει την υποχρέωση στους πραγματικούς υπόχρεους επιστροφής του.

Το ζήτημα είναι κατεπείγον, διότι στο ξεκίνημα της χρονιάς αναμένεται να γίνει ο καταλογισμός στους υπόχρεους, επομένως το πρόβλημα θα πρέπει να έχει λυθεί έως τις
15.02.2019.

Δρ Πάνος Κορωνάκης – Rohlf, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος την PAUL HARTMANN Hellas A.E., Μέλος ΔΣ Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρονών παρουσίας και συνολικής προσφοράς
Η εταιρεία επικοινώνησε τις μεγάλες αλλαγές που έχει υλοποιήσει στα προϊόντα της






Σχετικά άρθρα

Ο Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ βρίσκεται δίπλα στην εκπαίδευση και των μαθητών!
Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
FAMAR: Μεγάλες επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής στη Θήβα
Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization
Κώστας Παπαγιάννης: Οι φαρμακευτικές εταιρείες οφείλουν να μετασχηματιστούν ενόψει των μελλοντικών προκλήσεων
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas ζητά νέες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον δημόσιο διάλογο για την Υγεία
Ο ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης στην 1η Έκθεση Logistics and Transports
Παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες που αξιοποιεί ο Όμιλος