Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Τροφές και συμπληρώματα διατροφής που απογειώνουν τη λίμπιντο

18/3/2016 11:50:11 πμ
Τι μπορεί να προτείνει ο φαρμακοποιός;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 



 Γράφει η Ειρήνη Γεωργάτου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

 

 Σπαράγγια: είναι πλούσια σε βιταµίνη Ε, η οποία διεγείρει την παραγωγή των ορµονών που είναι απαραίτητες για µια δραστήρια σεξουαλική ζωή.

 

Μπανάνες: περιέχουν το ένζυµο βροµελίνη, το οποίο πιστεύεται ότι βελτιώνει την ερωτική επιθυµία των ανδρών. Είναι επίσης καλή πηγή καλίου και ριβοφλαβίνης (βιταµίνη Β2), που αυξάνουν την ενεργητικότητα.

Λάχανο: περιέχει ουσίες που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίµατος και έτσι την αιµάτωση των γεννητικών οργάνων.

 

Σέλερι: περιέχει ανδροστερόνη, την ανδρική ορµόνη που πιστεύεται ότι διεγείρει ερωτικά τις γυναίκες.

Αγρια γλυκοπατάτα: περιέχει χηµικές ουσίες που αυξάνουν την ευαισθησία των γεννητικών οργάνων.

 Σύκα: αυξάνουν τη λίµπιντο και βελτιώνουν τη σεξουαλική αντοχή, επειδή είναι πλούσια σε αµινοξέα –τους θεµέλιους λίθους των πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες στον εγκέφαλο για την παραγωγή της ντοπαµίνης.


 Δαµάσκηνο: φρούτο που εµποδίζει τη συσσώρευση πλάκας στα αιµοφόρα αγγεία σύµφωνα µε την British Journal of Nutrition. Οι καθαρές αρτηρίες, όπως επισηµαίνουν οι επιστήµονες, είναι το µονοπάτι που µας οδηγεί στην ευχαρίστηση, καθώς η καλή κυκλοφορία του αίµατος οδηγεί στη διέγερση.

 Ρεβίθια: περιέχουν το λεγόµενο «φυσικό Viagra», το αµινοξύ αργινίνη. Με την αργινίνη απελευθερώνεται νιτρικό οξύ, διαδικασία την οποία ακολουθεί και το γνωστό «µπλε χαπάκι», το οποίο επιταχύνει τη φυσική λίπανση των αγγείων, διευκολύνοντας τη ροή του αίµατος στα γεννητικά όργανα.

 Ελαιόλαδο: το φυτικό λίπος του ελαιόλαδου, που συνή-θως αποκαλείται καλό λίπος, βοηθά στην παραγωγή της τεστοστερόνης.


 Κόκκινο κρασί: έρευνα απέδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί την ηµέρα, είχαν καλύτερη φυσική «λίπανση» στον οργανισµό τους από εκείνες που δεν έπιναν καθόλου.

 Λεβάντα: το φυτό αυτό έχει την ικανότητα να διεγείρει τις αισθήσεις µόνο µε το άρωµά του. Έρευνα σε γυναίκες που µύρισαν αιθέριο έλαιο λεβάντας στη διάρκεια του δείπνου τους, έδειξε ότι το άρωµά της αύξησε κατά 11% τη ροή του αίµατος στα γεννητικά τους όργανα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο εγκέφαλος συνδέει το άρωµα της λεβάντας µε χαλαρωτικές αναµνήσεις.

 Στρείδια: είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή τεστοστερόνης (κύρια ορµόνη του ανδρικού φύλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ερωτική επιθυµία και στη στύση). Περιέχουν επίσης ντοπαµίνη.


 Φύκια: περιέχουν ασβέστιο, ιώδιο και σίδηρο, που πι-στεύεται ότι τονώνουν την ερωτική επιθυµία.

 

Τροφές που «ρίχνουν» τη λίμπιντο

 

 Ασπρο ψωµί: η υπερβολική κατανάλωση άσπρου ψωµιού και άλλων επεξεργασµένων υδατανθράκων µπορεί να βουλιάξει την ερωτική επιθυµία, σύµφωνα µε έρευνες της Βρετανικής Διαιτητικής Εταιρείας.

 Τα επεξεργασµένα τρόφιµα αυξάνουν πολύ γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίµα, τα οποία µε τη σειρά τους σχετίζονται µε κατακόρυφη πτώση της ενεργητικότητας, µε συνέπεια την αρνητική διάθεση για σεξ.


 Επιπλέον, το πολύ σάκχαρο από την µια παχαίνει και από την άλλη αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισµό µε συνέπεια να ελαττώνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

 Ανεπάρκεια σιδήρου: οι ανεπαρκείς ποσότητες σιδήρου µέσω της διατροφής µπορεί να καταποντίσουν την ερωτική επιθυµία. Τα χαµηλά επίπεδα σιδήρου µειώνουν την ποιότητα της κυκλοφορίας του αίµατος και έτσι ελαττώνουν την ενεργητικότητα.

 Αλκοόλ: το πολύ αλκοόλ µπορεί να προκαλέσει παροδική στυτική δυσλειτουργία στους άντρες και απώλεια αισθητικότητας και στα δύο φύλα.

 

Συμπληρώματα που μπορεί να προτείνει ο φαρμακοποιός

 

Αργινίνη: Βελτιώνει τη στύση


 Τι είναι: αµινοξύ. Ανευρίσκεται σε σχετικά µεγάλες ποσότητες στο σπέρµα.

 Πώς βοηθάει: αυξάνει την παραγωγή µονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) από το ενδοθήλιο (εσωτερικό χιτώνα) των αρτηριών. Μέσω αυτού του µηχανισµού διανοίγονται τα αγγεία και έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίµατος τόσο στα µεγάλα όσο και στα µικρότερα αγγεία. Βοηθάει στην επίτευξη και διατήρηση της στύσης. Συµβάλλει στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στην παραγωγή αυξητικής ορµόνης.

 Σηµεία προσοχής: η αργινίνη ελαττώνει τη δράση των φαρµάκων που επηρεάζουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστηµα, ενώ ενισχύει τη δράση των φαρµάκων που αυξάνουν τη βατότητα των αιµοφόρων αγγείων. Σε µεγάλες δόσεις είναι δυνατόν να προκαλέσει πόνους στο στοµάχι, διάρροιες, ναυτία, ζάλη κ.ά. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την ανάπτυξη ιών, όπως του επιχείλιου έρπητα.

Απαντώντας στην ερώτηση «να την πάρω»; Ναι, εάν δεν καταναλώνεις σχεδόν καθόλου κρέας, ξηρούς καρπούς και σπόρους ή έχεις αδύναµο ανοσοποιητικό. Ίσως, εάν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση ή πρόβληµα υπογονιµότητας.

 Όχι, αν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, πρόκειται να υποβληθείς σε χειρουργική επέµβαση, έχεις ιστορικό σχιζοφρένειας, πάσχεις από καρδιακά προβλήµατα ή οποιονδήποτε ιό, έχεις υπόταση, υποφέρεις από αλλεργίες, άσθµα ή προβλήµατα στο ήπαρ, παίρνεις νιτρογλυκερινούχα φάρµακα ή φάρµακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας.

 

Epimedium: το φυτικό βιάγκρα


 Τι είναι: εκχύλισµα από το φυτό horny goat weed. Η αφροδισιακή του δράση ανακαλύφθηκε όταν διαπιστώθηκε η έντονη αλλαγή στην ερωτική συµπεριφορά ζώων που είχαν βοσκήσει τα φύλλα του.

 Πώς βοηθάει: η ικαριίνη, το δραστικό συστατικό του βοτάνου, βελτιώνει τη ροή του αίµατος στα αναπαραγωγικά όργανα και την ικανότητα στύσης, δεσµεύοντας το ένζυµο SHGB που εµποδίζει τη βιολογική δράση της τεστοστερόνης. Δυναµώνει τους εξασθενηµένους οργανισµούς, αυξάνει τον αριθµό σπερµατοζωαρίων στους άντρες και την ερωτική ικανοποίηση στις γυναίκες.

 Σηµεία προσοχής: θεωρείται γενικά ασφαλές και γι αυτό χρησιµοποιείται ως εναλλακτικό σκεύασµα σε άντρες µε σεξουαλική δυσλειτουργία. Σε µακροχρόνια όµως χρήση ή πολύ υψηλές δόσεις µπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήµατα, σπασµούς, ζάλη, εµετούς, ξηροστοµία, ρινορραγίες, αύξηση των οιστρογόνων σε παχύσαρκους άντρες.


Μάκα: το µυστικό των Ίνκας

 

Τι είναι: εκχύλισµα του φυτού Lepidium peruvianum. Το συγκεκριµένο φυτό καλλιεργείται ως λαχανικό στα υψίπεδα των 'Ανδεων. Τα φύλλα του χρησιµοποιούνται σε σαλάτες, ενώ η ρίζα του τρώγεται ψητή ή βράζεται και αποξηραίνεται.

 Πώς βοηθάει: είναι πολύ καλή πηγή αµινοξέων, λιπαρών οξέων, µετάλλων και ιχνοστοιχείων. Βελτιώνει την ψυχική διάθεση, διεγείρει την ερωτική επιθυµία, µειώνει το χρόνο επίτευξης στύσης, ενδεχοµένως αυξάνει τη συχνότητα των επαφών και την ποσότητα του σπέρµατος.

 Σηµεία προσοχής: θεωρείται ασφαλές και καλά ανεκτό στις συνήθεις δόσεις ακόµα και για µακροχρόνια χρήση. Τα αναµενόµενα αποτελέσµατα εµφανίζονται µε συστηµατική χρήση τουλάχιστον 20 ηµερών.


Tribulus: αυξάνει την τεστοστερόνη


 Τι είναι: βότανο γνωστό ως "τρίβολος ο χερσαίος" ή "τριβόλι".

 Πώς βοηθάει: έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που αυξάνουν την ενδογενή παραγωγή τεστοστερόνης στους άντρες, διεγείροντας τον υποθάλαµο να παράγει περισσότερη ωχρινοτρόπο ορµόνη. Μειώνει την κόπωση, οµαλοποιεί την πίεση του αίµατος, συµβάλλει στην άνοδο της ερωτικής επιθυµίας και στη βελτίωση της σεξουαλικής ρώµης. Ενδεχοµένως, επιδρά θετικά και στην παραγωγή σπερµατοζωαρίων.

Σηµεία προσοχής: δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύ-µητες ενέργειες στις συνήθεις δοσολογίες. Θεωρείται από τα πλέον ασφαλή φυτικά τονωτικά, γιατί δεν ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.


Βασιλικός πολτός: πλούσιος σε βιταµίνες, ιχνοστοι-χεία, αµινοξέα. Ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, βελτιώνει την παραγωγή ερυθρών αιµοσφαιρίων, ενδυναµώνει το ανοσοποιητικό.


Βιταµίνες Β: απαραίτητες για το µεταβολισµό πολλών θρεπτικών στοιχείων, το νευρικό σύστηµα και την απρόσκοπτη λειτουργία των γενετικών αδένων. Ιδιαίτερα υποβοηθητική είναι η νιασίνη (Β3), η οποία δρα αγγειοδιασταλτικά.


Βιταµίνη C: ισχυρό αντιοξειδωτικό, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίµατος, µειώνει τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, ενισχύει την παραγωγή σπερµατικού υγρού.


Βιταµίνη Ε: παίζει σηµαντικό ρόλο στην παραγωγή σεξουαλικών ορµονών, βοηθάει στην ωρίµανση του σπέρµατος στους όρχεις, προστατεύει το αναπαραγωγικό σύστηµα από τις ελεύθερες ρίζες.


Γκουαρανά: έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, αλλά πιο ήπια και παρατεταµένη δράση σε σχέση µε τον καφέ. Αναζωογονεί, διεγείρει ήπια και τονώνει τον οργανισµό.


Ισοφλαβόνες: φυτοοιστρογόνα που προέρχονται από τη σόγια, ουσίες δηλαδή που "µιµούνται" τη δράση των φυσικώς παραγόµενων από τον οργανισµό οιστρογόνων. Ιδιαίτερα χρήσιµες για την αντιµετώπιση των συµπτωµάτων της εµµηνόπαυσης, ιδίως δε της κολπικής ξηρότητας.


Κιτρουλίνη: αµινοξύ που εµπλέκεται, µεταξύ άλλων, στην παραγωγή µονοξειδίου του αζώτου (NO). Έχει συνεργατική δράση µε την αργινίνη, ενισχύει τη µικρο-αγγειακή κυκλοφορία, προάγει τη στύση, ελαττώνει τις ενδοτοξίνες.


Λιπαρά οξέα: τα ω3, ω6, ω7 και ω9 βοηθούν στην παραγωγή ανδρογόνων και οιστρογόνων, µειώνουν τις φλεγµονές, διατηρούν υγιές το κυκλοφορικό σύστηµα, αυξάνουν τη λίπανση του κόλπου, καλυτερεύουν την ψυχική διάθεση.


Πολυβιταµίνες: συµβάλλουν στην αποφυγή θρεπτικών ελλείψεων που µπορεί να έχουν δυσµενή επίδραση στην υγεία, στα επίπεδα ενέργειας, στη διάθεση και την απόδοση.


Τζίνγκο µπιλόµπα: δρα αντιοξειδωτικά και τονωτικά, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίµατος, αυξάνει την οξυγόνωση των ιστών, µακροπρόθεσµα µπορεί να συµβάλει στην αντιµετώπιση προβληµάτων στύσης που οφείλονται στην κόπωση.

 

ZMA: συνδυασµός ψευδαργύρου, µαγνησίου και βιταµίνης Β6. Έχει θετικά αποτελέσµατα µόνο στους άντρες. Διεγείρει την παραγωγή ανδρογόνων, αυξάνει την ελεύθερη τεστοστερόνη, τη συνολική τεστοστερόνη και τον αυξητικό παράγοντα της ινσουλίνης (IGF-1), ενισχύει τη σεξουαλική ικανότητα.

 

Η Ειρήνη Γεωργάτου είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους