Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Τρέχουν και δεν ... φθάνουν στο υπουργείο Υγείας

7/2/2014 10:05:08 πμ
Προσπαθούν να συντάξουν το νέο Δελτίο Τιμών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Μάχη με τον… χρόνο δίνει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να προλάβει να εκδώσει μέχρι το απόγευμα το δελτίο τιμών για τα φάρμακα, με βάση τον νέο τρόπο τιμολόγησης.

 


Κι αυτό διότι ο αριθμός των παρατηρήσεων και των προτάσεων που υπέβαλαν οι φαρμακευτικές εταιρίες προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) κατά τη διαβούλευση του δελτίου τιμών δεν έχει προηγούμενο, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου. Εκτιμάται ότι υποβλήθηκαν περίπου 150 - 200 παρατηρήσεις από περίπου 60 φαρμακευτικές εταιρίες για τα προϊόντα τους.

Τα μέλη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων εξέτασαν την Τετάρτη δεκάδες παρατηρήσεις ενώ την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουν και σήμερα. Οι περισσότερες παρατηρήσεις επικεντρώνονταν στον τρόπο τιμολόγησης που έχει οδηγήσει σε δραστικές μειώσεις, με τους εκπροσώπους των εταιριών να προσπαθούν να αποδείξουν ότι τα φάρμακά τους είναι μοναδικά θεραπευτικά προϊόντα και ως εκ τούτου πρέπει να υπόκεινται σε διαφορετική τιμολογιακή πολιτική.

Για το θέμα απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), επισημαίνοντας πως το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων έχει σωρεία σοβαρών λαθών, για τα οποία ζητείται διόρθωση, πριν την έκδοση του.

Το δελτίο τιμών βασίστηκε στον νέο τρόπο τιμολόγησης, που καθορίζει τις τιμές με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της ΕΕ και προβλέπει ότι για όσα φάρμακα έχει λήξει η πατέντα μειώνεται η τιμή στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία ενώ οι τιμές των γενοσήμων μειώνονται στο 65% (από 80% που είναι μέχρι σήμερα) της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς.

Το δελτίο περιέχει 9.191 κωδικούς φαρμάκων, αλλά η ανατιμολόγηση έγινε σε 8.786 κωδικούς φαρμάκων. Πρέπει να επισημανθεί ότι δεν έγινε καμία αύξηση, αλλά μόνο μειώσεις ή παρέμειναν σταθερές οι τιμές.

Εκ των 8.786 σκευασμάτων, μειώθηκε η τιμή οριζόντια από 10% έως και 82% σε 6.711 φάρμακα. ?λλα 1.433 φάρμακα έλαβαν νέα μειωμένη τιμή, με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στις χώρες της ΕΕ.


 

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή