Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ

Τοπικό πάχος - κυτταρίτιδα: μόνιμοι εχθροί - νέα όπλα

29/7/2009
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού βάρους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Από την
Ελένη Θεολόγη,
φαρμακοποιό

Η μάχη με την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος καλά κρατεί. Στόχος των προϊόντων που υπόσχονται σμίλευση του σώματος και μείωση της κυτταρίτιδας είναι τα γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Νέες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού δείχνουν επιστημονικές μελέτες, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο 1ο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο για τις κατεχίνες που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού βάρους!

 

Πράσινο τσάι

Το τσάι είναι πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια για τη διατήρηση της υγείας, αλλά και της γραμμής μας. Το νέο όπλο για τη σμίλευση του σώματος ακούει στο όνομα «κατεχίνες». Πρόκειται για ιδιαίτερα δραστικές ενώσεις που ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Ο κύριος φορέας κατεχινών στη φύση είναι το τσάι, και κυρίως το πράσινο, γεγονός που το καθιστά πηγή ευεξίας, αλλά και σημαντικό όπλο στη διαρκή μάχη για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Διάφορες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού και η ιδιότητά του να διεγείρει τις καύσεις και την οξείδωση του λίπους οφείλονται εν μέρει στην περιεχόμενη καφεΐνη αλλά κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά του σε κατεχίνες.

Το πράσινο τσάι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες από όλα τα είδη τσαγιού. Αυτό οφείλεται στον τρόπο επεξεργασίας του, καθώς υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία, η οποία αποτρέπει την περαιτέρω οξείδωση των κατεχινών.

Το κλασικό ή «ευρωπαϊκό» τσάι προέρχεται από το φυτό camellia sinensis και το βρίσκουμε σε 3 βασικά είδη ανάλογα με το βαθμό ζύμωσης που έχουν υποστεί τα φύλλα του. Τα φύλλα του φυτού υφίστανται ειδική επεξεργασία. Πρόκειται για ελεγχόμενη διαδικασία οξείδωσης που λαμβάνει χώρα κατά την έκθεση των φύλλων του τσαγιού στον ατμοσφαιρικό αέρα και σταματά μέσω ξήρανσης, κατά την οποία το τσάι περνά μέσα από στεγνωτήρες καυτού αέρα.

Στο πράσινο τσάι τα φύλλα δεν περνούν καμία διαδικασία ζύμωσης, διατηρώντας έτσι το πράσινο χρώμα τους. Στο μαύρο τσάι έχουμε πλήρη ζύμωση των φύλλων, που αποκτούν έτσι μαύρο χρώμα, ενώ στο λευκό τσάι τα φύλλα συλλέγονται πριν καν ανοίξουν εντελώς, διατηρώντας στην κορυφή τους ένα λευκό χρώμα, στο οποίο το τσάι οφείλει την ονομασία του. Προφανώς το λευκό τσάι, όπως και το πράσινο, δεν έχει υποστεί καμία ζύμωση και οι κατεχίνες δεν οξειδώνονται.


Κατεχίνες: τι είναι και πώς δρουν

Βασικά συστατικά του τσαγιού είναι οι κατεχίνες, η καφεΐνη, η θεανίνη και το βουτυρικό οξύ.

Οι κατεχίνες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, που ανήκουν στα φλαβονοειδή και ανιχνεύονται σε μεγαλύτερα ποσοστά στο πράσινο και στο λευκό τσάι από ό,τι στο μαύρο.

Οι κατεχίνες:

Έχουν αντιοξειδωτική δράση

Από τις κατεχίνες που γνωρίζουμε έως σήμερα η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) έχει την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μάλιστα είναι 25-100 φορές πιο ισχυρή από ό,τι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες E και C.

Βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία

Οι κατεχίνες κυρίως του πράσινου τσαγιού προκαλούν έκκριση ΝΟ (μονοξείδιο αζώτου) στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται σημαντικά η κυκλοφορία του αίματος.

Συμβάλλουν στην καύση των θερμίδων (θερμογένεση)

Η επιγαλλοκατεχίνη που περιέχεται στο τσάι βελτιώνει τη θερμογένεση («καύση θερμίδων»), ιδιαίτερα στο λιπώδη ιστό. Γενικά οι κατεχίνες φαίνεται να επηρεάζουν το μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καύσεις έως και 4%. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αναστολή συγκεκριμένων ενζύμων στον οργανισμό (τα οποία κρατούν το μεταβολισμό σε ύφεση).

Τα άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους έχουν καλύτερο αποτέλεσμα ύστερα από συγχορήγηση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού.

Μειώνουν το σπλαχνικό λίπος

H κατανάλωση πράσινου τσαγιού -βασική διατροφική πηγή των κατεχινών- επίσης φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα και την κατανομή του σωματικού λίπους. Εργαστηριακές και κλινικές μελέτες καταδεικνύουν ότι οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι οδηγούν σε μείωση του σπλαχνικού λίπους, γεγονός που εξηγεί τη δράση τους κατά της συσσώρευσης λίπους γύρω από την κοιλιά. Για παράδειγμα, κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, κατέδειξε ότι γυναίκες που κατανάλωναν 583mg κατεχινών -ποσότητα που αντιστοιχεί σε 5-6 φλιτζάνια πράσινο τσάι- ημερησίως επί 3 μήνες έχασαν 3 εκατοστά από την περιφέρεια της μέσης, ενώ οι άνδρες είχαν μείωση του σωματικού λίπους κατά μέσο όρο 2,5%, χωρίς να αλλάξουν τη διατροφή ή τις συνήθειές τους.

Παράλληλα οι κατεχίνες

προστατεύουν τα αγγεία και τα κύτταρα από τις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες ενώ προκαλούν ευεξία και τόνωση του οργανισμού.


Πού βρίσκονται οι κατεχίνες

Οι κατεχίνες βρίσκονται σε διάφορες τροφές όπως το τσάι, τα φρούτα και τους χυμούς φρούτων, το κρασί και τη σοκολάτα. Το τσάι αποτελεί την κύρια πηγή κατεχινών. Σε αντίθεση, μάλιστα, με άλλες τροφές που είναι πηγές κατεχινών, στο τσάι, και ιδιαίτερα στο πράσινο τσάι, οι κατεχίνες αποτελούν την πλειονότητα των φλαβονοειδών.


Προϊόντα του φαρμακείου

Εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού, μόνα ή σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, κυκλοφορούν σε κάψουλες και υγρά αποστάγματα.

Για πλήρη αποτελεσματικότητα, απαιτείται η καθημερινή πρόσληψη τουλάχιστον 300mg κατεχινών.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή
Με τις προσθήκες νέων δραστικών συστατικών οι γεύσεις απογειώνονται


Σχετικά άρθρα

Εμμηνόπαυση και καλοκαίρι: Οδηγίες για τη φροντίδα του δέρματος
Από τη Δέσποινα Αρναούτογλου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Master Αισθητικής Ιατρικής, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης
Ακμή: Μπορούν τα προβιοτικά να τη θεραπεύσουν;
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Προϊόντα για τα μαλλιά: Πόσο απαραίτητα μας είναι;
Έρευνα από το γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών & Αρωμάτων δίνει την απάντηση
ΠΣΒΑΚ: Οι e-πωλήσεις καλλυντικών μετά την πανδημία
Η ανοδική αύξηση θα συνεχιστεί